Evaluaţi acest articol
(26 voturi)
5 comentarii

Vrem civilizaţie, dar nu ştim sau nu vrem să ne purtăm civilizat. Vrem o ţară ca afară, dar ne comportăm de parcă am trăi în grotă. Ei bine, da, vorbim de noi, cetăţenii oraşului, care avem multe pretenţii, dar oferim prea puţin.
Civilizaţia ţine de fiecare dintre noi, de modul în care ne comportăm atunci când ieşim pe stradă şi de cum interacţionăm cu mediul înconjurător. Degeaba cerem civilizaţie dacă încă există printre noi oameni care îşi lasă punga de gunoi la colţul blocului, doar pentru că ghena nu este în drumul spre maşină. Degeaba cerem, dacă nu luăm atitudine atunci când vedem pe cineva care aruncă o hârtie pe jos sau îşi aruncă cutia de suc sau pachetul de ţigări pe geamul maşinii.
Astfel de cazuri sunt des întâlnite şi asta dăunează esticii oraşului. Mi-a fost dat să aud, într-un grup de persoane cu vârste venerabile, că aruncă pe jos pentru că există un serviciu public de curăţenie, în speţă Ecosal, care este plătit pentru a face curăţenie în oraş. Mentalitatea că Ecosal trebuie să cureţe după noi pentru că aşa îşi justifică salariul este greşită şi nu ne face cinste. Aceşti oameni educă, la rândul lor, alţi oameni, generaţiile care vin după noi.
Pentru a schimba ceva este nevoie de spirt civic. Şi am avut ocazia să cunosc şi oameni cu astfel de spirit. Unul dintre ei mi-a povestit cum a căutat zile în şir în pungile de gunoi aruncate în cutia de la intrarea în scară, cutie destinată pliantelor publicitare, în speranţa că va identifica leneşul. Şi l-a identificat, cu ajutorul unei facturi găsite în gunoi. Apoi, sacoşa plină de resturi a ajuns nu la ghenă, ci în faţa uşii respectivului, fapt pentru care cutia de la intrarea în bloc a rămas de-atunci strict pentru reclame. La fel ar trebui procedat şi cu cei care aruncă diferite resturi alimentare pe geam, susţinând că vin câinii fără stăpân să mănânce, dar şi cu toţi cei care ocolesc cu bună ştiinţă coşurile de gunoi.
De spirit civic trebuie să dăm dovadă toţi şi să luăm atitudine atunci când observăm astfel de nereguli. Poate aşa nu vom mai vorbi despre tone de gunoaie adunate din apele patriei, poate poluarea, care influenţează inclusiv schimbările climatice, va scădea, iar noi, ca popor, ne vom apropia de civilizaţia pe care ne-o dorim declarativ atât de mult.

Citit 2071 ori Ultima modificare Duminică, 21 Octombrie 2018 18:10

5 comentarii

 • postat de Cetatean Marți, 23 Octombrie 2018 11:07 95.76.36.*** Link la comentariu
  1
  1

  Sa veniti sa vedeti punctul de gunoi amplasat in Tiglina 2 (spatele magazinului Profi) care deserveste blocurile din zona. Ce focar de infectie, de ani de zile! Primariei-Ecosal nu-i pasa, DSV doarme...noi ii platim si noi traim in gunoi si microbi.

  Raportează
 • postat de Sabrina Luni, 22 Octombrie 2018 15:22 82.137.14.*** Link la comentariu
  5
  2

  Vreți CIVILIZAȚIE?UNDE IN ROMANIA? DAR CEI CARE NE-A DISTRUS SI NE-AU FURAT 28 DE ANI CARE SE NUMESC INVESTITORII STRATEGICI AU FOST CIVILIZAȚI? DAR AȘTEA CARE NE-AU TĂIAT APA POTABILA DE PAȘTI ȘI CĂLDURA DE CRĂCIUN SUNT FOARTE CIVILIZATI? DACĂ NE-AU LĂSAT FĂRĂ APĂ ȘI CĂLDURA NOI TREBUIE SĂ LE MULȚUMIM? DACĂ ESTE JAF VOM FACE CE PUTEM. ....... Adică ne-am saturat de indicații prețioase Dacă unul cu Mercedes mă stropeste cu Apa din băltoacă eu nu am voie să-l scuip pe parbriz?Care vrea o țară că afară este liber să se ducă pe afară pentru că aici în România totul este Distrus Numai credem in nimic Dacă toți ne fură și nu avem nici o protecție nu ne mai inebuniti cu tot felul de reguli

  Raportează
 • postat de Alexuz Luni, 22 Octombrie 2018 13:36 5.2.205.*** Link la comentariu
  1
  11

  Fosilele arunca sacul de gunoi de la etaul 7 chiar ca na de ce sa mai coboare jos?

  Raportează
 • postat de rodax Luni, 22 Octombrie 2018 08:45 193.231.148.*** Link la comentariu
  0
  13

  de la o vreme se vad aruncate pe jos pe strada o multime de doze de red bull si nu numai.tineretul acestui oras s-a invatat sa bea pe strada,un obicei care nu face cinste nimanui.

  Raportează
 • postat de eu Luni, 22 Octombrie 2018 07:23 109.166.128.*** Link la comentariu
  0
  15

  Gradul de civilizație este o problemă personală a fiecăruia dintre noi. Poliția locală trebuie să aplice legea în această chestiune pentru că după ce ai luat o amendă de 1000 lei de exemplu, nu mai arunci în vecii vecilor nici scame pe jos. Ăia de afară nu se nasc civilizați, ci devin așa foarte repede, de frică bineînțeles. Numita instituție însă are alte preocupări gen amendat amărîți de basarabeni care vând o găină lângă bordură. Nu noi trebuie să atragem atenția cuiva să nu arunce gunoi pe străzi,pentru că nu ne facem dreptate singuri, Statul trebuie să aplice legea

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.