Vrem civilizaţie, dar ne comportăm ca-n grotă

Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Vrem civilizaţie, dar nu ştim sau nu vrem să ne purtăm civilizat. Vrem o ţară ca afară, dar ne comportăm de parcă am trăi în grotă. Ei bine, da, vorbim de noi, cetăţenii oraşului, care avem multe pretenţii, dar oferim prea puţin.

Civilizaţia ţine de fiecare dintre noi, de modul în care ne comportăm atunci când ieşim pe stradă şi de cum interacţionăm cu mediul înconjurător. Degeaba cerem civilizaţie dacă încă există printre noi oameni care îşi lasă punga de gunoi la colţul blocului, doar pentru că ghena nu este în drumul spre maşină. Degeaba cerem, dacă nu luăm atitudine atunci când vedem pe cineva care aruncă o hârtie pe jos sau îşi aruncă cutia de suc sau pachetul de ţigări pe geamul maşinii.

Astfel de cazuri sunt des întâlnite şi asta dăunează esticii oraşului. Mi-a fost dat să aud, într-un grup de persoane cu vârste venerabile, că aruncă pe jos pentru că există un serviciu public de curăţenie, în speţă Ecosal, care este plătit pentru a face curăţenie în oraş. Mentalitatea că Ecosal trebuie să cureţe după noi pentru că aşa îşi justifică salariul este greşită şi nu ne face cinste. Aceşti oameni educă, la rândul lor, alţi oameni, generaţiile care vin după noi.

Pentru a schimba ceva este nevoie de spirt civic. Şi am avut ocazia să cunosc şi oameni cu astfel de spirit. Unul dintre ei mi-a povestit cum a căutat zile în şir în pungile de gunoi aruncate în cutia de la intrarea în scară, cutie destinată pliantelor publicitare, în speranţa că va identifica leneşul. Şi l-a identificat, cu ajutorul unei facturi găsite în gunoi. Apoi, sacoşa plină de resturi a ajuns nu la ghenă, ci în faţa uşii respectivului, fapt pentru care cutia de la intrarea în bloc a rămas de-atunci strict pentru reclame. La fel ar trebui procedat şi cu cei care aruncă diferite resturi alimentare pe geam, susţinând că vin câinii fără stăpân să mănânce, dar şi cu toţi cei care ocolesc cu bună ştiinţă coşurile de gunoi.

De spirit civic trebuie să dăm dovadă toţi şi să luăm atitudine atunci când observăm astfel de nereguli. Poate aşa nu vom mai vorbi despre tone de gunoaie adunate din apele patriei, poate poluarea, care influenţează inclusiv schimbările climatice, va scădea, iar noi, ca popor, ne vom apropia de civilizaţia pe care ne-o dorim declarativ atât de mult.

Citit 2454 ori Ultima modificare Duminică, 21 Octombrie 2018 18:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.