Viorica şi mâţa blândă

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

După schimburile de replici contondente care au fost în ultima perioadă între Comisia Europeană şi diverşi trepăduşi de pe scena politică românească, vizavi de respectarea normelor statului de drept pe plaiurile mioritice, atitudinea drăgăstoasă a lui Jean Claude Juncker faţă de premierul Viorica Dăncilă e oarecum surprinzătoare. Dar n-ar trebui însă să ne lăsăm înşelaţi de aparenţe. Juncker este o mâţă blândă care zgârie rău, iar Viorica Dăncilă a fost în "gheruţele" experimentatului diplomat precum şoricelul care ştie că poate fi înghiţit într-o clipită.

Problemele legate de legile Justiţiei, combaterea corupţiei şi respectarea statului de drept în România, hopurile în absorbţia fondurilor europene nu s-au evaporat peste noapte. Cu doar o zi înainte, comisarul Corina Creţu reacţiona acid la atacurile lansate la adresa CE de diverse figuri sinistre din partidul de guvernământ, unele pentru care o ordonanţă privind amnistia şi graţierea, de exemplu, ar fi cu mult mai preţioasă decât drumul european al României.

În spaţiul public, Juncker nu vrut să accentueze antagonismele care există între Comisie şi Guvernul României, tocmai pentru a-i lăsa acestuia din urmă posibilitatea să revină pe calea cea dreaptă fără să pară că a fost muştruluit de instituţiile europene. În spatele uşilor închise probabil că s-au spus multe, însă în spaţiul public mai trebuie şi puţină diplomaţie. E şi aici o chestiune de orgolii, ce vreţi!

Dincolo însă de amabilităţile preşedintelui CE, s-a spus lucrurilor pe nume. Juncker a declarat fără echivoc că încă există divergenţe cu Guvernul Dăncilă privind respectarea statului de drept, chiar dacă a îndulcit pastila, ambalând-o în dorinţa manifestată de a vedea ridicat MCV-ul şi acceptarea României în Spaţiul Schengen. Indirect, asta însemnă că se aşteaptă şi la… respectarea condiţiilor şi recomandărilor cuprinse în MCV.

Cu ce va rămâne dna Dăncilă după întâlnirea cu dl Juncker, rămâne de văzut. Cert e că, până una alta, a declarat că anul acesta nu se pune în discuţie adoptarea unei ordonanţe privind amnistia şi graţierea. Asta chiar dacă Liviu Dragnea nu se simte prea bine…

Citit 1877 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Decembrie 2018 13:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.