Nepăsare sau bătaie de joc la deszăpezire

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Iarna nu-i ca vara. Este o replică devenită celebră deja în România. O replică ce ne vine în minte ori de câte ori afară ninge, iar autorităţile sunt luate prin surprindere. Deşi avertizările meteorologice au venit anul acesta, spre deosebire de anii trecuţi, cu suficient timp înainte, la Galaţi, după a doua ninsoare mai serioasă, la primele ore ale dimineţii, se circula în condiţii execrabile. Străzile principale au fost în atenţia autorităţilor, aşa că situaţia traficului s-a rezolvat destul de repede. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre străduţele adiacente şi aleile dintre blocuri. Multe dintre acestea nu au văzut roată de utilaj nici după prima ninsoare de săptămâna aceasta, aşa că, după cea de joi noaptea, situaţia s-a înrăutăţit. Vineri dimineaţă, cei care au plecat de acasă cu autoturismele din dotare au avut nevoie de îndemânare şi atenţie sporită, pentru că în unele zone condusul putea fi numit lejer sport extrem.

Asta în condiţiile în care municipalitatea are încheiate contracte de deszăpezire cu mai multe firme, oraşul fiind împărţit în şase zone, valoarea totală a contractelor fiind de aproape 20 de milioane de lei.

Dacă pe străzi zăpada a fost învinsă de roţile maşinilor, pe trotuare, situaţia a fost jalnică. Multe dintre trotuarele din oraş nu au văzut lopată sau utilaj de deszăpezire, iar gălăţenii au fost nevoiţi să îşi creeze cu propriile picioare poteci astfel încât să poată circula. Aici sunt două părţi vinovate. Pe de o parte este vina autorităţilor locale, care, probabil, au uitat că au obligaţia să cureţe căile de acces, trotuarele, staţiile de autobuz astfel încât gălăţenii să se poată deplasa în condiţii de siguranţă.

Pe de altă parte este vina gălăţenilor, care au uitat că au şi ei obligaţii. Da, şi noi, cetăţenii, avem obligaţia să ne curăţăm zăpada din faţa blocului şi nu doar până la limita gardului din jurul blocului, ci inclusiv trotuarul care trece prin faţa imobilului. Asta ţine atât de spirit civic şi de civilizaţie, cât şi de obligaţie.

Nepăsarea pare să fie generalizată şi are şi un preţ. Decontarea se va face, mai devreme sau mai târziu, pentru ambele părţi. Pentru municipalitate, la alegeri, iar pentru gălăţeni atunci când poliţiştii locali vor aplica amenzi. Sau, și mai rău, vom plăti cu toții în picioare rupte și cozi la Urgențe.

Citit 1707 ori Ultima modificare Vineri, 11 Ianuarie 2019 18:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.