Se continuă cu handbalul - furt naţional

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Meciul handbalistelor de la CSM-ul gălăţean, de duminică seară, avea o cotă atractivă la pariuri, se lua aproape dublul sumei investite la victoria echipei adverse, Minaur Baia Mare, căci vorbeam de a patra clasată în faţa ultimei. Aveam totuşi o reţinere, ştiind că ale noastre, când se pun pe muncă zdravănă, se pot lua la trântă cu oricine, cu şanse de triumf. Orice urmă de ezitare mi-a fost spulberată când am văzut că au fost delegaţi arbitri din Cluj. Să trimiţi fluieraşi de la aproape 600 de kilometri, doar asta este o tâmpenie, gândind doar la costurile deplasării lor. Cu o doză semnificativă de toleranţă, aş fi putut trece peste acest aspect ce denotă incompetenţă şi nepăsare faţă de resursele bugetare ale celor implicaţi în acest sport.

Dar mai există un aspect mult mai important, revoltător şi de neiertat. Cum de îmi trimiţi arbitri din Cluj, exact de unde îmi este contracandidata la obiectiv, evitarea retrogradării? Inacceptabil, impardonabil, condamnabil! Totodată, enervantă rău conştientizarea ideii de "planificat", mai ales că nu s-a şters din memorie cum echipa din Cluj şi-a câştigat sezonul trecut partida de pe teren propriu cu Corona Braşov, printr-o decizie grosolană în afara regulamentului a arbitrilor, care l-a costat postul pe antrenorul braşovean. De aici şi senzaţia cruntă că aceşti condamnabili au condamnat deja echipa din Galaţi. Asta dincolo de realele probleme interne ale formaţiei gălăţene.

Ce s-a văzut pe teren n-a fost decât o confirmare că ierarhiile le fac federalii prin arbitri, deseori poate doar aceştia din urmă. Formaţia din Baia Mare a arătat jalnic, cam cea mai slabă echipă văzută în acest campionat la Galaţi. Firesc, ne-am întrebat la masa presei cum de e posibil ca o aşa echipă să fie pe locul 4. Ştiind că în deplasare avea doar o victorie, am ajuns la concluzia că acasă rup tot ajutaţi de fluieraşi, cea mai probabilă ipoteză. Oarecum o confirmare am primit în ultimul sfert de oră. Dacă până atunci clujenii Sebastian Mârza şi Cristian Nedelea arbitraseră relativ decent, mărginindu-se doar la clasicele "ciupeli", în ultima parte au tras într-o singură direcţie. Cei doi au antecedente destule. În februarie 2016 au fost suspendaţi două luni, un an mai tarziu încă o lună, la un meci de băieţi în care, ca protest la adresa lor, HC Dobrogea Sud a refuzat să mai joace ultimele 7 secunde. În loc de "handbalul - sport naţional", se continuă de ani buni cu "handbalul - furt naţional", iar ce a fost în ultima săptămână în cupele continentale feminine, Europa - România 3-0, este o rezultantă firească.

Citit 2129 ori Ultima modificare Luni, 28 Ianuarie 2019 17:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.