Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
3 comentarii

Circa 59 la sută dintre copiii care au intrat în clasa I în anul 2005 au abandonat şcoala sau nu au luat Bacalaureatul anul trecut, arată o analiză realizată de Departamentul de Educaţie al Coaliţiei pentru Dezvoltare României. Asta în condiţiile în care sistemul de educaţie din România vede în examenul de Bacalaureat şi în intrarea la facultate finalitatea parcursului şcolar. Lipsa de viziune şi coerenţă în abordarea Educaţiei, schimbările din pix aduse din interes sau din orgoliu de mulţii miniştri care au slujit doar partidele care i-au pus în funcţie, nu şi şcoala, au condus la un dezastru care abia acum începe să se vadă cu ochiul liber.
Ne plângem că elevii nu mai vor să înveţe, însă nimeni nu face nimic ca Educaţia să capete credibilitate în ochii unor tineri şi aşa debusolaţi de lipsa unui viitor şi de lipsa unor valori care să le ofere repere stabile. Facem tapaj de faptul că şcolile profesionale nu mai sunt atractive, în condiţiile în care acestea au fost exterminate acum câţiva ani, chiar de ministrul pe care-l ţinem acum în funcţie şi care a devenit peste noapte cel mai fervent susţinător al acestei forme de învăţământ, criticându-i aspru pe părinţii care nu vor să-şi lase copiii să înveţe o meserie. Adevărul e că, de la o zi la alta, încercăm să îmbrobodim un sistem de învăţământ care nu reuşeşte să-şi atingă ţinta, nu ne pregăteşte copiii pentru a răspunde cerinţelor viitorului. Se încurajează în continuare toceala, nu se investeşte în dotare, nici în formarea cadrelor didactice, se măreşte numărul evaluărilor şi examenelor, în condiţiile în care materia rămâne în continuare stufoasă, iar oamenii de la catedră nu mai apucă să-şi dea seama dacă elevii lor ţin pasul cu ritmul alert impus de programă. Nu e de mirare că beneficiarii acestei Educaţii fără o finalitate bine stabilită au început deja să se revolte. M-a uns la suflet un filmuleţ în care olimpicii prezenţi la faza naţională a Olimpiadei de Informatică au tot întrerupt discursul sforăitor al ministrului Andronescu cu serii de aplauze furtunoase, prin care au trimis-o "la plimbare", într-un mod cât se poate de evident. E semn că se cere o schimbare radicală a opticii după care să fie aşezată şcoala, şi asta cât mai repede, ca să nu-i pierdem şi pe cei 41 la sută dintre elevii unei generaţii care reuşesc totuşi să termine liceul şi să promoveze bacalaureatul.

Citit 1082 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Mai 2019 00:09

3 comentarii

 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 08 Mai 2019 10:31 188.24.205.*** Link la comentariu
  1
  9

  MAre pacat... Educatia inseamna calitatea viitorului mental... pe langa stabilitatea politico-sociala si dreptul la familie si munca! In Romania exista dreptul la furt... garantat de stat!
  Muncisem cu un coleg dintr-o tara civilizata, avea 16 clase (12 primare si 4 colegiu) si sincer... nu m-a dat pe spate... nu avea intuitie... trb indreptat si torsionat un arc la un spot, si efectiv se uita la ea: gata e stricata! Zic nu: am desfacut sistemul alaturat, am studiat in 2min era bine. Conteaza multe... nu cantitatea ci calitatea... iar sist de invatamant european in genere este bazat pe memorare cantitativa slab calitativa! Uitati-va la asiatici, au tehnica de inmultiri cu 4...6 cifre din degete... imposibil de realizat fara tehnica digitala! Tot sistemul ar trebui regandit de tehnocrati, redeschise scolite profesionale reevaluati toti elevii, oprita fabrica de diplome de facultate pe hartie... mult habar nu au de nimic... si fiecare unde ii este locul... toti am vrea sa ne vede, copii cat mai sus... dar nu la stat... pe nemerit si nemunca! De asta ajung analfabetii sa ne conduca! SE VEDE PRAPADUL!

  Raportează
 • postat de Divix Miercuri, 08 Mai 2019 09:38 77.111.247.*** Link la comentariu
  2
  8

  Cu totii stim sa sistemul e la pamant, nu este adaptat nevoilor copiilor nostri, poate copii are trebui sai ia atitudine daca parintii sunt letargici. o greva generala a elevilor si un plan de organizare a scolilor creeat de ei cu autorul unor ONG care au oameni cu viziune despre cum ar trebui sa arate scoala. Ei ar putea schimba sistemul daca sunt consecventi si cred in ei.

  Raportează
 • postat de C.FULGER ! Miercuri, 08 Mai 2019 02:02 5.13.246.*** Link la comentariu
  1
  11

  CAND AI AVUT UN MINISTRU IN DOMENIUL RESPECTIV "ALINTAT" ABRAMBURICA, LA CE REZULTATE TE PUTEAI ASTEPTA DACA MINISTRII SUNT IN MAJORITATE NUMITI DUPA SIMPATIILE POLITICE?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.