Galațiul, sub Brăila?

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

A trecut neobservată știrea conform căreia Brăila a organizat acum câteva zile un eveniment național dedicat IMM-urilor, în calitate de ”Capitală a antreprenoriatului românesc” pe anul 2019. Da, ați citit bine, acei brăileni de care gălățenii nu mai conteneau să facă mișto că nu au un McDonald`s la ei în oraș și că făceau coadă pe dig ca să vină la Galați. Ei bine, brăilenii au rezolvat cu McDonald`s-ul și, din câte se pare, nu numai cu atât. S-au clasat pe primul loc într-un clasament alcătuit de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și Asociația Municipiilor din România, clasament în care au contat criterii ca infrastructura de business, existenţa unor programe de susţinere a antreprenoriatului, nivelul atragerii de companii valoroase, existenţa unor scheme locale de ajutor de minimis pentru antreprenori sau numărul de branduri româneşti existente în municipiu. Cum-necum, Brăila a întrecut Galațiul la aceste criterii și a devenit ”Capitală a antreprenoriatului românesc”.

Oficial, la Brăila, într-un an de zile, s-au creat peste 4.000 de noi locuri de muncă. Neoficial, în Galați, abia dacă s-au făcut 1.000 în aceeași perioadă. Fără îndoială că succesul vecinilor noștri se datorează, în mare parte, ”filierei” asiatice. Au fost, mai întâi, japonezii de la Yazaki, cu fabrica lor de componente auto, apoi au venit și chinezii, care au deschis, în incinta fostului mall Armonia, o fabrică de corpuri de iluminat. Și angajările vor continua. Vi se par puține cele 4.000 de noi locuri de muncă. Gândiți-vă că tot combinatul siderurgic de la Galați mai numără acum în jur de 6.000!

Este Brăila un teren mai bun pentru investitori decât Galațiul? Nu neapărat, dar ceea ce putem spune cu siguranță este că administrația lor s-a mișcat și se mișcă mai bine ca a noastră. Yazaki a venit mai întâi la Galați, dar nimeni nu a încercat să-i convingă să rămână aici, așa că au plecat la Brăila. Anul trecut, în toamnă, în Galați a venit din nou o delegație de chinezi care vor să facă afaceri aici. Au și declarat asta. Ați mai auzit ceva de ei sau de vreo concretizare a discuților, de atunci? Noi, nu.

Dumnezeu ne dă, dar nu ne bagă în traistă. Așa că, în timp ce Brăila rămâne cu investitorii asiatici care construiesc echipamente auto sau corpuri de iluminat, îi avem și noi pe asiaticii noștri, mai sărăcuți, care numai le vând prin ”marketuri” sau prin piețe. A, și mai avem și alți asiatici în Galați. Dar ei sunt necalificați și au fost angajați de firmele care fac drumurile în județ. Diferență destul de mare, nu credeți?

Citit 3292 ori Ultima modificare Duminică, 09 Iunie 2019 18:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.