Marele trofeu câştigat la Euro 2019

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Mai era o oră până să înceapă meciul. Îmi făcusem lista cu preferinţe în materie de terasă, anticipând că pot fi probleme cu locurile libere. Încerc la prima, deja era ocupată toată, la a doua la fel. La a treia am fost norocos, s-a umplut apoi şi acolo, iar întârziaţii văd meciul în picioare. Totul a fost ca o reconfirmare că „tineretul” ne-a redat bucuria zilei de meci a echipei naţionale de fotbal.

Aparent, s-a terminat rău, aşa zicea scorul, 2-4, dar totuşi... Imaginile cu ai noştri în lacrimi sunt însoţite de aplauzele noastre. Trec câteva ore şi ajung să văd şi postarea de pe Facebook a căpitanului Ionuţ Radu. Peste 34.000 de „like-uri” şi 4.000 de distribuiri, iar citirea răspunsurilor (foarte multe) din partea publicului este emoţionantă. Ţi se cam umezesc ochii când vezi „Răducule, dragu mamii, nu te necăji”. Toate sunt cu felicitări şi mulţumiri. Mi-a devenit limpede că scorul meciului e devenit insignifiant. În realitate, a fost o victorie superbă, imensă. Da, căpitane, echipa ta, echipa României, a câştigat cel mai important şi mai preţios trofeu: inimile noastre!

Pe fundal, parcă se simte un fel de speranţă ce se apropie chiar de convingere, că acest Campionat European înseamnă mai mult decât un restart doar fotbalistic. Minoritatea care începuse să fluiere la imnul Germaniei a fost acoperită şi oprită de reacţia majorităţii, cu aplauze. Influenţa pozitivă a traiului în Occident începe să se simtă.

Iar acasă, este demonstraţia făcută de Hagi tatăl. În Academia lui s-au format mulţi dintre eroii acestei veri, o dovadă că se poate dacă faci lucrurile cu cap şi răbdarea necesară la o investiţie pe termen lung. Construcţie fabricii sale de jucători a fost începută cu punerea fundaţiei: terenurile, stadionul, complexul de cazare, tot ce a fost nevoie şi pentru educaţie, ceea ce în ansamblu se numeşte infrastructură. Producţia de fotbalişti este un model pe care-l aşteptăm extins în orice alt domeniu. Totodată, este o lecţie care ar trebuie repede înţeleasă de cei pentru care sportul nu este o prioritate, ci este ultima lor grijă.

Citit 1724 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iunie 2019 17:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.