Şoferul beţiv, pieton pe viaţă

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
4 comentarii

Un copil a rămas fără părinţi şi nişte părinţi au rămas fără doi copii. Alte patru familii îşi plâng morţii. Drame fără margini, ale căror urme nu vor fi şterse niciodată şi care îşi vor pune irevocabil amprenta asupra unor destine. Toate izvorâte dintr-un moment de teribilism, precedat de un incredibil act de inconştienţă.

Şapte morţi şi cinci răniţi nu este un bilanţ obişnuit al unui accident rutier. Este o consecinţă teribilă, o dramă, provocată, încă o dată, de o cauză despre care ne-am obişnuit să spunem, prea uşor, că nu poate fi prevenită. Carnagiul petrecut acum două săptămâni în localitatea vasluiană Brădeana, unde şapte oameni, dintre care cinci gălăţeni, au sfârşit într-o depăşire inconştient făcută de un şofer mort de beat, trebuie să fie un semnal de alarmă puternic. Trebuie să spunem STOP inconştienţei acelor şoferi care zilnic umplu statisticile poliţiei din cauză că sunt prinşi beţi sau drogaţi la volan. Care în cel mai fericit caz pică la proba cu etilotestul înainte să comită vreo nenorocire sau fac vreun accident soldat „doar cu pagube materiale”. Se spune că nu poţi face nimic ca să îl impiedici pe un şofer să treagă ceva la măsea, dacă nu se poate abţine sau dacă are ocazia, decizia aparţinându-i în totalitate şi depinzând de propria lui conştiinţă. Că ştie riscurile, pe care şi le şi asumă. Greşit. Poate că nu e ajuns ceea ce ştie, conştientizează şi îşi asumă. Poate că a rămâne vremelnic fără permis sau a risca puşcăria, o pedeapsă de care poate scăpa relativ uşor cu ajutorul unui avocat abil sau a unui judecător înţelegător, nu sunt pedepse suficiente. Am văzut destui beţivi cu permisul anulat pentru alcoolemii halucinante repetând isprava. Ar trebui ca şoferul care are într-o mână cheile maşinii şi permisul şi în cealaltă paharul cu alcool să ştie că, dacă îl dă pe gât cu speranţa că nu se va întâmpla nimic grav, riscă să nu mai conducă niciodată. Anularea pe viaţă a dreptului de a şofa, dublată de puşcărie ca pentru tentativă la omor în cazul în care este prins la volan fără carnet, ar trebui să fie primul punct pe ordinea de zi a legiuitorului, pentru că la noi se moare nepermis de mult pe şosele din cauza alcoolului. Aşa cum Curtea Constituţională a permis, zilele trecute, menţinerea radarelor „sub acoperire” pentru dibuirea vitezomanilor, care nu vor mai fi, astfel avertizaţi cu panouri, surle şi trâmbiţe că la cotitură îi pândeşte poliţia. La băutură se poate vorbi de premeditare, indiferent de consecinţe. Mai ales când în urmă rămân orfani, văduve şi părinţi veşnic neconsolaţi.

Citit 2144 ori Ultima modificare Joi, 11 Iulie 2019 16:47

4 comentarii

 • postat de tara capului putred Vineri, 12 Iulie 2019 18:16 92.114.82.*** Link la comentariu
  0
  0

  nu o sa existe niciodata un peste cu cap putred si corp sanatos......asta vor autoritatile sa impuna. legea capului corupt si putred si restul populatiei smirna la lege.........

  Raportează
 • postat de Anonim Vineri, 12 Iulie 2019 17:32 188.99.42.*** Link la comentariu
  0
  0

  Judecatori la si unul . Einstellen nu inseamna ca se pune doar unul sa munceasca peste tot..Este o teroare,o aroganta nemotivata de fapte si inumana.

  Raportează
 • postat de Galatean Vineri, 12 Iulie 2019 11:19 78.96.81.*** Link la comentariu
  1
  6

  In Romania, imediat dupa lovitura de stat din 89, daca ar fi fost o rasturnare de forte care sa indeparteze esalonul doi comunist de la a pune mana pe putere, in numele democratiei, s-ar fi instaurat institutia legii mai presus de orice; abaterile de la lege, indiferent care, ca ai scuipat pe strada, ca ai furat sau ucis, sau nu te-ai purtat frumos cu semenii in famile si societate,etc., totul ar fi fost sanctionat in conformitate cu normele de drept, redefinite dupa o noua constitutie, macar la fel ca cele din timpul regalitatii, spre folosul romanilor, a societatii in ansamblu!

  Ori, fundamentul de baza, acela al respectarii legii, lipsind, fiindca in paralel cu legile functioneaza marlanismul politic corespunzator societatii comuniste, legile, desi exista mai abitir decat in multe state cu adevarat democratice, devin subiecte de cumetrii politico-juridice, motiv pentru care, astazi, justitia, in general, a ajuns moneda de interpretare a infractorilor politici, aflati in fruntea tarii, gen Dragnea, Tariceanu et company, sicietatea fiind dominata de haos administrativ la toate nivelurile, inculsiv guvernul si parlamentul, astfel nascandu-se anarhia!

  Ceea ce infierati in acest articol este exact caracteristica anarhiei; grav este ca acest flagel a reusit sa intre in sufletul fiecarui roman, mare sau mic, analfabet, doctorand sau academician, fenomen care se acutuzeaza pe zi ce trece, gestionat tocmai de forurile de conducere in frunte cu guvernul si parlamentul!

  Nu stiu daca astfel de societate formata in aproape 30 de ani, o mai poate trata culineva si natiunea roamna sa revina la normal.

  Raportează
 • postat de macarie banu Vineri, 12 Iulie 2019 08:56 95.76.3.*** Link la comentariu
  0
  4

  cum ii condamnam pe cei care fac legile absurde?!......trebuie,poate,sa moara cineva si din familiile lor?!....probabil ca da.......altfel nu vor incepe sa gandeasca inainte sa debiteze legi care ucid. Inconstientii care produc accidente teribile din cauza de alcool sau droguri ar trebui condamnati pentru crima dar si asa.......legea nu le da decat cativa ani dar si aceia se reduc pana la urma.Daca tot sunt asa cum sunt,de exemplu,de ce nu se desfiintzeaza trecerile pentru pietoni?!......nu sunt decat motivul pentru care militia aplica amenzi daca nu traversezi pe acolo,in rest......daca esti omorat pe trecere.....s-a vazut.......e milionar,nu pateste nimic.......e drogat,aia e...era drogat dom'le.......si tot asa.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.