Victime colaterale

Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

O nouă tragedie pe digul dintre Galaţi şi Brăila: o tânără şi-a pierdut viaţa şi un copil a rămas orfan, după ce un şofer imprudent a ajuns pe contrasens şi a intrat în maşina în care se aflau. Desigur, toată lumea va sări în capul şoferului vinovat - dosar penal pentru ucidere din culpă, proces, va fi cel mai probabil şi o condamnare… Viitorul a două familii a fost distrus într-o fracţiune de secundă.

Să fie însă de vină doar şoferul imprudent? Din punct de vedere legal, cu siguranţă, el va fi singurul care va răspunde în faţa legii. Dar, din punct de vedere moral, el ar fi singurul care ar trebui să-şi reproşeze ceva? Aici, credem noi, reprezentanţii administraţiei publice şi din Galaţi, şi din Brăila, ar trebui să-şi pună nişte întrebări.

Luaţi orice statistici rutiere doriţi şi veţi vedea că drumurile cu o singură bandă pe sens sunt cele mai riscante. Pe ele se întâmplă cele mai multe accidente, pe astfel de şosele mor cei mai mulţi oameni. De cele mai multe ori, e vorba de depăşiri ratate, de intrări pe contrasens din cauza oboselii etc. Este unul dintre argumentele principale ce se iau în calcul la realizarea unei autostrăzi sau măcar a unui drum expres. Da, e vorba de timpi scurtaţi pentru deplasare, dar mai ales este vorba de siguranţa circulaţiei! Construcţia unui drum de calitate salvează vieţi! Stagnarea infrastructurii rutiere la nivelul secolului trecut omoară oamenii cu zile!

În statisticile rutiere s-a mai adăugat o victimă. Un număr. Se simte vreun ales din Galaţi sau Brăila apăsat de acest "incident rutier"? Cu siguranţă că nu. Altfel, nu ar fi trecut zeci de ani de când se tot discută şi de modernizarea drumului de pe dig (DN 22 B), dar şi de E87. S-au făcut grămadă de studii de fezabilitate, s-au perindat miniştri fel de fel, s-au făcut promisiuni cu duiumul! Ce s-a ales de toate astea? Joi, la ora 4.30, o tânără şi-a pierdut viaţa, iar un copil a rămas orfan… Au fost "victime colaterale" ale incompetenţei celor care, de-a lungul timpului, ne ţin captivi pe o şosea ştrangulată de trafic, ce şi-a depăşit de mult limitele… Chiar şi în războaie, cineva răspunde pentru "victimele colaterale". La noi, victimele şoselelor fac, cel mult subiectul unor ştiri de "fapt divers". Şi viaţa merge înainte, cu aceleaşi promisiuni, aceleaşi autorităţi, până într-o nouă zi fatală…

Citit 5273 ori Ultima modificare Vineri, 26 Iulie 2019 16:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.