Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
1 comentariu

Aşa cum ne-a obişnuit deja de-a lungul mandatului său, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că toate spitalele de psihiatrie din ţară vor fi controlate, începând de săptămâna viitoare. Măsura a venit ca urmare a tragediei care a avut loc, zilele trecute, la spitalul de psihiatrie din Săpoca. Problema este că aceste controale, anunţate sau nu, sunt total insuficiente pentru a schimba ceva, în adevăratul sens al cuvântului, în spitalele din România.

În primul rând, vestea unui control "neanunţat" ajunge cu multe ore înaintea echipei de control la urechile directorului spitalului vizat. Într-un fel sau altul, informaţia "transpiră" negreşit, astfel încât în unitatea în cauză se stârneşte o veritabilă isterie cosmetizatoare: totul este spălat, curăţat şi aranjat la locul său, pentru a fi "conform protocoalelor". Bineînţeles, astfel de acţiuni heirupiste de sorginte comunistă sunt doar de moment. După ce "controlul" a trecut, totul revine la normal, adică aceleaşi obieceiuri proaste şi vătămătoare pentru pacienţi sunt una-două scoase de sub preşul unde au fost măturate în grabă.

Se observă astfel că totul stă ascuns în spatele unor măşti: controalele, anunţate sau nu, sunt făcute doar pentru obţinerea de capital de imagine în ochii opiniei publice; la rândul lor, neregulile şi disfuncţionalităţile din spitale continuă nestingherite, pentru că aşa s-a împământenit şi pentru că aşa este mai comod pentru toată lumea, cu excepţia bolnavilor şi a rudelor acestora.

Dacă ar vrea să schimbe ceva cu adevărat, Ministerul Sănătăţii ar trebui să modifice în totalitate modul în care sunt selectaţi şi numiţi directorii de spitale şi şefii de secţii. În prezent, numirile în fruntea spitalelor şi a instituţiilor sanitare se fac strict după criteriul politic. Ajung în funcţii sensibile oameni obedienţi şi uşor de controlat, în vreme ce persoanele cu adevărat competente sunt ignorate sau chiar ţinute la distanţă. Se girează în acest mod un sistem corupt şi slab, în care tragedii ca cele de la Săpoca nu doar că nu pot fi evitate, dar se pot întâmpla oricând.

Citit 1056 ori Ultima modificare Miercuri, 21 August 2019 16:12

1 comentariu

  • postat de ariciul Joi, 22 August 2019 09:13 92.114.82.*** Link la comentariu
    1
    6

    Controalele sunt anuntate,ca sa afle neamurile ,angajate unde urmeaza controlul,sa foe pregatite plicurile si sacosele ,de catre cei dinafara sistemului fara acoperire dar care fac toata treaba,Si ca sa nu supere vreu coleg fiindca a dat buzna pe spatiul lui vital.scarbosi si lingai ,paraziti corupti si ....prosti.

    Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro