Controale anunţate, schimbări simulate

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Aşa cum ne-a obişnuit deja de-a lungul mandatului său, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că toate spitalele de psihiatrie din ţară vor fi controlate, începând de săptămâna viitoare. Măsura a venit ca urmare a tragediei care a avut loc, zilele trecute, la spitalul de psihiatrie din Săpoca. Problema este că aceste controale, anunţate sau nu, sunt total insuficiente pentru a schimba ceva, în adevăratul sens al cuvântului, în spitalele din România.

În primul rând, vestea unui control "neanunţat" ajunge cu multe ore înaintea echipei de control la urechile directorului spitalului vizat. Într-un fel sau altul, informaţia "transpiră" negreşit, astfel încât în unitatea în cauză se stârneşte o veritabilă isterie cosmetizatoare: totul este spălat, curăţat şi aranjat la locul său, pentru a fi "conform protocoalelor". Bineînţeles, astfel de acţiuni heirupiste de sorginte comunistă sunt doar de moment. După ce "controlul" a trecut, totul revine la normal, adică aceleaşi obieceiuri proaste şi vătămătoare pentru pacienţi sunt una-două scoase de sub preşul unde au fost măturate în grabă.

Se observă astfel că totul stă ascuns în spatele unor măşti: controalele, anunţate sau nu, sunt făcute doar pentru obţinerea de capital de imagine în ochii opiniei publice; la rândul lor, neregulile şi disfuncţionalităţile din spitale continuă nestingherite, pentru că aşa s-a împământenit şi pentru că aşa este mai comod pentru toată lumea, cu excepţia bolnavilor şi a rudelor acestora.

Dacă ar vrea să schimbe ceva cu adevărat, Ministerul Sănătăţii ar trebui să modifice în totalitate modul în care sunt selectaţi şi numiţi directorii de spitale şi şefii de secţii. În prezent, numirile în fruntea spitalelor şi a instituţiilor sanitare se fac strict după criteriul politic. Ajung în funcţii sensibile oameni obedienţi şi uşor de controlat, în vreme ce persoanele cu adevărat competente sunt ignorate sau chiar ţinute la distanţă. Se girează în acest mod un sistem corupt şi slab, în care tragedii ca cele de la Săpoca nu doar că nu pot fi evitate, dar se pot întâmpla oricând.

Citit 1479 ori Ultima modificare Miercuri, 21 August 2019 16:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.