Triplu salt de la vorbe la fapte

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ionuţ Stroe, propus pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, a primit aviz favorabil după audierile la comisiile parlamentare. Reacţiile sale la întrebările ce i-au fost adresate sună frumos, fiind generatoare de optimism la nivel strict teoretic. Într-o ţară în care se vede extrem de clar că nu a existat cu adevărat o strategie naţională în domeniului sportului, acum auzim că se doreşte ca  „ministerul să nu mai aibă doar rolul unui simplu administrator, ci să înceapă o politică de stat în domeniul tineretului şi sportului”. Sună „uau”, inclusiv intenţiile de completare a Legii Sportului sau chiar de elaborare a uneia noi. Ministrul propus mai răspunde la o întrebare pe care o auzim des printre cei din jurul nostru, de ce să finanţăm sportul din bani publici: „este simplu, prin activitatea de sport obţinem un beneficiu social cert”. 

Toate bune, frumoase, pe care le-am parcurs cu oarece scepticism pornit dintr-o inerţie lesne de înţeles. Un scepticism amplificat brusc spre cota maximă când s-a mai pomenit de un obiectiv, cel al descentralizării, al transferului către autorităţile locale a cluburilor din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, a direcţiilor judeţene de profil, cu bazele sportive aferente. Adică aceeaşi poveste pe care o auzim de la guvernanţi de coloraturi politice diferite, pusă pe repetare foarte des, de cel puţin un deceniu.

Până la marea descentralizare, la Bazinul Olimpic (din patrimoniul MTS) aşteptăm din 2011 reluarea lucrărilor de reconstrucţie. În primăvara lui 2017, aflat în trecere prin Galaţi, ministrul de atunci ne promitea că  în două luni vor fi gata procedurile şi se va trece la fapte. Au trecut doi ani şi jumătate şi acolo apă este doar de la ploaie. Promisiuni similare se făceau atunci şi pentru Complexul de Nataţie început la „Siderurgistul” de jdemii de ani şi cu dosar uitat pe undeva pe la Compania Naţională de Investiţii. Sala de atletism stă să cadă, cu lacătul pe uşă, cea de tenis e doar o clădire care a fost odată ca niciodată funcţională. Toate în aşteptarea descentralizării, despre care vorbesc cam toţi miniştrii care se perindă pe la Tineret şi Sport. De-am apuca să vedem şi faptele aferente... Nu de alta, dar e nevoie de un triplu salt de record mondial ca să se transforme promisiunile în realitate.

Citit 1349 ori Ultima modificare Joi, 31 Octombrie 2019 17:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.