O pastă de dinţi sau 50 de grame de rachiu?

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Periuţe şi pastă de dinţi, şampon, săpun şi detergent. Toate vor fi oferite, cu titlu gratuit, în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD 2019/2020), derulat de Uniunea Europeană. Conform autorităţilor locale, beneficiarii programului vor primi câte o cutie cu produse de igienă, care conţine cinci periuţe de dinţi, patru tuburi de pastă de dinţi de 300 mililitri, un flacon de şampon pentru adulţi de 500 mililitri, un flacon de şampon pentru copii de 800 mililitri, un flacon de săpun lichid de 500 mililitri, un pachet de detergent pudră pentru rufe albe de 1.800 grame şi un pachet de detergent pudră pentru rufe colorate de 900 grame.

Toate aceste produse sunt binevenite pentru familiile nevoiaşe, care abia îşi duc existenţa de pe o zi pe alta. Dar, din păcate, o parte dintre aceste produse nu vor rămâne la beneficiari. Şi asta pentru că aceştia vor căuta soluţii să le comercializeze. Cârcotaşii vor spune rapid că mă pripesc şi că asta nu se va întâmpla. Dar, din experienţa anilor trecuţi, când săracii oraşului primeau cutii cu alimente, am învăţat că totul se transformă în bani. Şi să nu spună cineva că a uitat cum vindeau beneficiarii de ajutoare de la Uniunea Europeană făina, zahărul sau cutiile de conserve, imediat cum ieşeau cu ele din cantina de ajutor social. Iar alimentele măcar le ţineau de foame, în timp ce pasta de dinţi şi detergentul nu le sunt la fel de utile unor oameni care se spală pe dinţi cu rachiul de la bodega din colţul blocului.

Mi-aş dori să mă înşel şi aceste produse de igienă chiar să fie folosite de cei care le vor primi. Chiar dacă cu o floare nu se face primăvară, poate aşa, cu produsele primite gratuit, oamenii vor învăţa că trebuie să aibă grijă de igiena şi, implicit, de sănătatea lor. Dar, până la urmă, binele făcut cu forţa nu se cheamă bine, aşa că degeaba ne vrea Uniunea Europeană spălaţi, curaţi şi sănătoşi, dacă unii dintre noi preferă 50 de mililitri de alcool în schimbul unei pungi de făină sau al unui tub cu pastă de dinţi. Una peste alta, ajutoarele se vor distribui de luni, 20 ianuarie, aşa că vom vedea dacă beneficiarii şi-au schimbat mentalitatea sau vor face la fel ca până acum.

Citit 1796 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2020 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.