Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

25 de persoane, printre care și copii, și-au pierdut viața din cauza gripei sezoniere. Ministerul Sănătății a declarat, în urmă cu o săptămână, epidemie. Asta presupune ca toate spitalele din țară să ia măsuri pentru limitarea răspândirii virusului. Astfel, vizitatorii nu mai au voie să intre în anumite secții, acolo unde sunt pacienți cu risc crescut de îmbolnăvire, iar pe celelalte secții accesul vizitatorilor este limitat la doar o oră pe zi.
Toate acestea însă reprezintă doar o picătură într-un ocean. Și asta pentru că regulile, conform zicalei, sunt făcute pentru a fi încălcate. Astfel, aparținătorii vin când vor și au pretenția să intre în spital, în ciuda regulilor, doar pentru două minute pentru a lăsa ceva pacientului. Păi chiar așa, ce se poate întâmpla în doar două minute?
De asememea, pacienții ies din saloane și se plimbă pe unde vor, chiar și prin curtea spitalului sau în afara lui, fără a purta masca și purtând papucii și hainele cu care apoi se întorc în salon. Și nu doar pacienții fac asta, ci chiar și cadrele medicale. Asta se întâmplă oricum, chiar dacă avem sau nu epidemie de gripă.
La fel de grav este și faptul că oamenii nu înțeleg că, pentru a avea șanse mai mari să nu se îmbolnăvească, trebuie să evite spațiile aglomerate. Așa că, din ce în ce mai mulți români merg la unitățile de primiri urgențe pentru ca ei sau copii lor să fie consultați, uitând că au medic de familie. Astfel, camerele de gardă se aglomerează și este suficient ca un singur pacient să fie purtător de gripă ca alți 20 de oameni să ia virusul. Și așa s-a ajuns la câteva mii de îmbolnăviri, pentru unii virusul fiind chiar mortal.
E drept că sistemul de sănătate din România are bubele lui, că ar trebui mult mai multe doze de vaccin antigripal, că ar fi utilă o campanie proimunizare, dar și noi, oamenii, purtăm partea noastră de vină. Pe principiul mie nu mi se poate întâmpla, încălcăm reguli doar pentru a ne apăra propriul interes. Iar asta nu face decât să îmbolnăvească și mai mult sistemul aflat deja cu un picior în groapă.

Citit 1209 ori Ultima modificare Luni, 10 Februarie 2020 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.