Cine-a pus COVIDu-n drum

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
5 comentarii

La "pachet" cu numărul de îmbolnăviri, vindecări, decese privind pandemia cu COVID-19, periodic ni se prezintă şi numărul… de amenzi şi valorile "de milioane" la care s-a ajuns prin sancţionarea celor care într-un fel sau altul au încălcat ordonanţele militare sub care - vrând, nevrând - ne ducem astăzi viaţa.

Numai ieri, potrivit datelor oficiale, s-au dat vreo 5.300 de amenzi. În total, de când cu aceste măsuri, teoretic s-a ajuns la vreo 300.000 de amenzi, în valoare de aproximativ 120 milioane de euro! Bani care ar trebui să ajungă în bugetul public pentru "spitale şi programe de sănătate", cum susţinea cu destulă seninătate un reprezentant al autorităţilor publice.

N-ar trebui să ne facem iluzii. Cifrele astea ameţitoare - nu sunt programe europene care să beneficieze de un astfel de buget! - au toate şansele să rămână, în cea mai mare parte, pe… hârtie. Probabil, după ridicarea stării de urgenţă şi reluarea activităţii normale a instanţelor, vom asista la un val de contestaţii a amenzilor, fie că e vorba de cuantumul sau oportunitatea lor.

Asta dacă se va ajunge până acolo, pentru că, mâine, 6 mai, Curtea Constituţională va dezbate o sesizare făcută de Avocatul Poporului, în care este contestat însăşi actul normativ în baza căruia a fost instituită starea de urgenţă. Nu vom intra în chichiţele juridice, cert este că un element-cheie este şi majorarea foarte mare a amenzilor date de poliţişti.

Acum, ce să spunem, au fost destui cretini care pur şi simplu au ignorat orice regulă de prudenţă sanitară. Au fost, poate, şi momente în care poliţiştii au făcut exces de zel, deşi cei mai mulţi dintre ei şi-au făcut datoria în mod corect. Pe de altă parte, când pui în cârca unuia poate doar sărac cu duhul o amendă de zeci de milioane, când el nu are nici de unele, e precum frecţia la picior de lemn. Asta pentru că, dacă n-ai bani, nici… statul nu cere! Instanţa ar putea transforma amenzile în muncă în folosul comunităţii, iar de aici, într-o ţară în care nici pe "416" nu prea se omoară lumea cu munca, greu de crezut că va săpa cineva şanţuri de zeci de milioane de euro.

Rămâne, deocamdată, să vedem ce va spune Curtea Constituţională. Dar, indiferent de răspuns, e încă de pe acum clar că, pe lângă COVID-19, vom avea şi destul circ.

Citit 879 ori Ultima modificare Luni, 04 Mai 2020 15:11

5 comentarii

 • postat de Avocatul Poporului Marți, 05 Mai 2020 23:24 77.111.245.*** Link la comentariu
  1
  0

  Marea majoritate a amenzilor nu vor fi platite.
  Nu vor fi platite din cauza ca:
  1. prevederile acestor parodii de ordonante militienesti sunt absolut aberante, hilare si tembele si de neindeplinit.
  2. cea mai mare parte dintre amenzi au fost date in mod abuziv sau eronat, din cauza ambiguitatii prevederilor.
  Nu se poate da o lege ale carei prevederi nu pot fi indeplinite !!! Lucrul asta il intelege si un plop !!! De exemplu...nu poti obliga (prin lege) populatia sa...zboare !!! Poti sa stabilesti tu, legiuitor, un miliard de lei amenda pentru ca nimeni nu va putea indeplini o prevedere de genul asta !!! In afara de asta, amenzile prevazute de o lege trebuiesc in asa fel stabilite incat cuantumul acestora sa justifice pedeapsa pentru o anumita fapta comisa, anume...nu poti stabili o amenda de un miliard de lei pentru ca am batut un cui in perete intre orele nepermise pentru acest lucru !!! Si in ultimul rand, cuantumul amenzii trebuie fixat in corelatie cu veniturile populatiei dintr-o anume tara...nu poti sa stabilesti o amenda de un miliard de lei intr-o tara in care venitul minim este de 100 de lei ... pentru ca nu o va plati nimeni, niciodata !!!
  Criteriile astea sunt ceva care tin de logica elementara si de bun-simt, nu trebuie sa fii jurist ca sa gandesti lucrurile astea dar, se pare ca celor care au scornit asemenea aiureli de ordonante le lipsesc calitatile astea.

  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani Marți, 05 Mai 2020 12:13 78.96.82.*** Link la comentariu
  7
  7

  Tara infloreste numai din amenzi, la ce-i mai trebuie industrie, turism, comert ?

  Raportează
 • postat de nicolae Marți, 05 Mai 2020 10:13 89.137.230.*** Link la comentariu
  6
  18

  Este de retinut ca masurile pedepsitoare sunt cele mai eficace metode educative, in general, care au menirea, in cazul nostru, de a mai stavili elanul neghiob si nesimtirea unora de a sari peste prevederile legii.Se tot insista pe faptul ca sunt multi oameni care nu dispun de venituri prea mari, iar amenzile sunt ametitoare, pai, oameni buni, cu atat mai mult trebuie sa fii disciplinat si sa ai grija de putinul pe care il ai in buzunar si apoi fiti convinsi ca cei sanctionati reprezinta cel mai bun model de cum nu trebuie sa procedezi.

  Raportează
 • postat de eu Marți, 05 Mai 2020 07:43 86.124.202.*** Link la comentariu
  6
  8

  Din punct de vedere financiar fiscal, chiar ar fi indicat să se declare neconstituționalitatea .... un articol bine documentat ar fi precizat ce costuri bugetare implică urmărirea acestor creanțe fiscal-bugetare. 1 leu de amendă contravențională de urmărit câți lei costă pe an, pentru că aceste creanțe îs practic imprescriptibile. Pe de altă parte, mai sunt câteva zile până o să vedem din nou ce înseamnă românul pentru român, cât se gândesc oamenii unii la alții, câți bani dă fiecare român pe posibilitatea de a îmbolnăvi pe alții și asta doar pentru că dă primăria abonament moacă pe autobuz....Ăia 5% care stau acum în casă și respectă legea, de frica amenzilor fac asta, nu de frica de a muri ca prostul înghesuit la rând sau în stația de autobuz

  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani Marți, 05 Mai 2020 04:51 78.96.82.*** Link la comentariu
  5
  9

  ADICA ROMANIA A INFLORIT DOAR DIN AMENZI IN TIMP CE ECONOMIA SA E MOARTA CU TOTUL ? MANDRA CORABIA, MESTER CARPACIUL, PARDON, CARMACIUL !

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro