Cine-a pus COVIDu-n drum

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

La "pachet" cu numărul de îmbolnăviri, vindecări, decese privind pandemia cu COVID-19, periodic ni se prezintă şi numărul… de amenzi şi valorile "de milioane" la care s-a ajuns prin sancţionarea celor care într-un fel sau altul au încălcat ordonanţele militare sub care - vrând, nevrând - ne ducem astăzi viaţa.

Numai ieri, potrivit datelor oficiale, s-au dat vreo 5.300 de amenzi. În total, de când cu aceste măsuri, teoretic s-a ajuns la vreo 300.000 de amenzi, în valoare de aproximativ 120 milioane de euro! Bani care ar trebui să ajungă în bugetul public pentru "spitale şi programe de sănătate", cum susţinea cu destulă seninătate un reprezentant al autorităţilor publice.

N-ar trebui să ne facem iluzii. Cifrele astea ameţitoare - nu sunt programe europene care să beneficieze de un astfel de buget! - au toate şansele să rămână, în cea mai mare parte, pe… hârtie. Probabil, după ridicarea stării de urgenţă şi reluarea activităţii normale a instanţelor, vom asista la un val de contestaţii a amenzilor, fie că e vorba de cuantumul sau oportunitatea lor.

Asta dacă se va ajunge până acolo, pentru că, mâine, 6 mai, Curtea Constituţională va dezbate o sesizare făcută de Avocatul Poporului, în care este contestat însăşi actul normativ în baza căruia a fost instituită starea de urgenţă. Nu vom intra în chichiţele juridice, cert este că un element-cheie este şi majorarea foarte mare a amenzilor date de poliţişti.

Acum, ce să spunem, au fost destui cretini care pur şi simplu au ignorat orice regulă de prudenţă sanitară. Au fost, poate, şi momente în care poliţiştii au făcut exces de zel, deşi cei mai mulţi dintre ei şi-au făcut datoria în mod corect. Pe de altă parte, când pui în cârca unuia poate doar sărac cu duhul o amendă de zeci de milioane, când el nu are nici de unele, e precum frecţia la picior de lemn. Asta pentru că, dacă n-ai bani, nici… statul nu cere! Instanţa ar putea transforma amenzile în muncă în folosul comunităţii, iar de aici, într-o ţară în care nici pe "416" nu prea se omoară lumea cu munca, greu de crezut că va săpa cineva şanţuri de zeci de milioane de euro.

Rămâne, deocamdată, să vedem ce va spune Curtea Constituţională. Dar, indiferent de răspuns, e încă de pe acum clar că, pe lângă COVID-19, vom avea şi destul circ.

Citit 1309 ori Ultima modificare Luni, 04 Mai 2020 15:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.