Unde nu-i cap, vai de economie!

Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Dacă ești gălățean, nu se poate să nu te treacă un fior rece când auzi că la Șantierul Naval Damen ar urma să fie concediați aproape 600 de oameni, un sfert din numărul de salariați ai unității! Șantierul naval și combinatul siderurgic formează ”structura de rezistență” a economiei gălățene, iar o ”fisură” în această structură poate avea efecte de la magazinul din colț, de unde siderurgistul sau navalistul își cumpără pâinea, până la marii beneficiari ai produselor din cele două unități. 

Din păcate, chiar dacă vorbim de doi ”coloși” ai economiei, nici măcar aceștia nu au fost feriți de efectele pandemiei de coronavirus. Dar ”anticorpii” împotriva acestei provocări au avut o eficiență diferită.

Combinatul pare a fi rezistat mai bine - chiar dacă a fost nevoit să-și ajusteze producția, planurile de investiții au fost reconfirmate, în ciuda crizei, s-a încheiat chiar un memorandum de colaborare la nivelul Guvernul pentru derularea unor proiecte.

Din păcate, la Damen, același Guvern, n-a găsit sau n-a fost preocupat de a găsi o modalitate de a îndrepta anomalia prin care celebrul contract al corvetelor, în loc să fie atribuit șantierului de la Galați – singurul care are în prezent capacități concrete de construire a navelor militare – a ajuns în curtea șantierului de la Constanța care, în afară de pliantele Naval Group, în domeniul militar nu se poate lăuda nici măcar cu o barcă gonflabilă...

Pandemia a fost pentru industria navală bomboana de pe colivă. SN Damen Galați s-a găsit prins într-o criză de o amploare pe care puțini ar fi anticipat-o. Se pune acum problema concedierii a sute de oameni. Asta e consecința când politicienii, oricare ar fi ei, fac jocuri de gleznă pe pielea economiei.

Ce va ieși din toată povestea asta vom vedea în lunile următoare. Cert este că, poate din anii '90 până în prezent, economia gălățeană nu a mai traversat o perioadă atât de plină de incertitudini. Nici măcar în 2008! Va fi tot un fel de ”scapă cine poate” sau de această dată vom da dovadă de mai multă înțelepciune? E o întrebare pe care, poate, ar trebui să și-o pună și politicienii, chit că luptele electorale le cam întunecă mintea...

Citit 2543 ori Ultima modificare Joi, 06 August 2020 18:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.