Mită electorală, nu bani pentru Educaţie

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

De vreo 30 de ani asistăm la momente clare prin care politicienii încearcă să prostească sistematic una dintre cele mai compacte mase de manevră după pensionari: profesorii. În căutare de voturi, cuplul Ion Iliescu - Petre Roman a îngăduit, imediat după 1990, fără niciun fel de oprelişte, transferul cadrelor didactice de la ţară la oraş, depopulând astfel şcolile din mediul rural de dascăli calificaţi. Pentru că sunt cât o armată, profesorilor li s-a tot promis ceva, din patru în patru ani. Neruşinarea a culminat când preşedintele Traian Băsescu a dat o lege, chiar în pragul alegerilor, dar şi în pragul crizei economice, prin care le majora dascălilor lefurile cu 50 la sută. După ce s-au văzut iar la putere, nu numai că le-au explicat profesorilor că au "greşit" dând legea respectivă, dar le-au şi tăiat salariile, ca tuturor bugetarilor, de altfel, cu 25 la sută. Înverşunaţi, dascălii şi-au căutat atunci dreptatea în tribunale. Mulţi şi-au câştigat măcar pe hârtie banii înapoi. Cum altfel? Legea fusese publicată, iar politicienii au crezut că o pot ascunde sub preş. Dar n-a fost aşa. E drept, că împrăştiaţi pe o perioadă lungă de timp şi în multe tranşe, banii au venit înapoi la profesori cu ţârâita. Dar măcar li s-a dat politicienilor o lecţie.
Faptul că acum, cu numai cinci zile înainte de alegerile locale, parlamentarii au adoptat pentru profesori o majorare salarială şi stimulente financiare pentru risc de Covid pare la fel de subtil precum o cioară în zăpadă. Nimeni nu s-a prins că un anumit partid încearcă să cumpere pe barba altora voturi de la cadrele didactice. Că doar nu i-a durut cotul să ridice mâna să voteze că dau şpagă electorală nişte bani despre care Guvernul spusese clar că nu există în vistierie. Trist este că se vor găsi destui care să fie duşi de nas cu astfel de manevre ieftine.
Păcat că elevii nu votează. Poate dacă aveau şi ei în mână o astfel de armă, ar fi arătat altfel Educaţia. Ar fi avut manuale, tabletele promise de ani de zile, dotări, toalete nu în fundul curţii şi un curriculum şcolar orientat spre realitatea în care trăiesc, nu spre cumpărarea de voturi.

Citit 1345 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Septembrie 2020 18:47

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de krystyan
  Joi, 24 Septembrie 2020 18:16
  5.13.223.***
  "Mi se pare normal sa primeasca cadrele didactice si restul majorari si prime anti covid, atata timp cat din martie pana in septembrie nu au fost la scoala si au primit salariile integral (ca toti bugetarii , doar cei din privat care au stat acasa au primit 75%) acum daca trebuie sa mearga la scoala normal ca li se cuvin bani mai multi , doar muncesc si se expun !"
  1
  0
  Raportează
 • postat de Bau-Bau
  Joi, 24 Septembrie 2020 06:25
  86.125.62.***
  Medici vs profesori.
  Pentru medici au fost bani de salarii inca de acum 1-2 ani. Si nu numai … au primit salariul la nivelul celui din anul 2022 inca de atunci … Profesorii au tot fost amanati si nici acum nu se respecta calendarul. A se vedea amanarea cresterii salariale din septembrie.
  In spital nu intrii fara test COVID… cum sa expui medicii. In scoala sunt in stare sa oblige profesorii sa faca testul COVID.
  In spital numarul paturilor este extreme de redus dar ei deconteaza la capacitatea spitalului si nu la numarul de pacienti. In scoala esti platit la cati elevi ai.
  In spital nu ai voie sa depasesti numarul de pacienti. In scoala au ajuns clase de aproape 40 elevi.
  In spital medicii sunt platiti daca se intersecteaza cu un caz de COVID. In scoala esti izolat … si atat.
  Copiii cadrelor didactice nu beneficiaza de nici un avantaj. Daca acestia intra pe scenariul galben trebuie sa accepte si din 2 in 2 saptamani pentru copiii de gradinita respectiv saptamana cu saptamana pentru gimnazisti sau liceeni trebuie sa stea acasa …. Dar cu cine? Si cu ce bani … ca marirea nu e pentru profesori … pentru ei nu exista … ei nu sunt expusi deloc … STATUL PROTEJEAZA COPIII SI FAMILIA …. Dar nu copiii cadrelor didactice.
  2
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.