Mintea cea de după alegeri

Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Da, ştiu, mulţi vor pune iar placa cu „Galaţi, oraşul roşu”, cu tot felul de teorii ale conspiraţiilor, explicaţiilor şi lamentaţiilor de tot felul.

Uite, chipurile, iar suntem „pe contransens”! Prin alte locuri PSD-ul a luat o bătaie soră cu… pragul electoral – ca la Cluj, prin alte locuri USR-Plus a dat tonul unei „noi politici”, ca la Braşov sau Timişoara, PNL a reuşit să-l detroneze până şi pe baronul Oprişan, în Vrancea! Ce să mai spunem de Bucureşti, unde victoria contra Gabrielei Firea a fost prezentată de unii lideri politici înfierbântaţi mai ceva ca bătălia de la Stalingrad! Bun, şi cu toate astea, la Galaţi, tot PSD a ieşit victorios? Şi încă ce victorie!

Ei bine, poate că modul în care a evoluat această campanie electorală la Galaţi ar trebuie să fie caz de manual de studiat şi de PSD, şi de PNL, USR-Plus, PMP, ALDE & comp. 

Pe de o parte, PSD îşi are păcatele lui, iar „efectul Dragnea” l-a zguduit bine. Pornind de la efectul toxic al celebrei Ordonanţe 13 până la discursurile de-a dreptul anti-europene de la un moment dat se cer acum decontate politic. Începând de la europarlamentare, trecând prin aceste alegeri locale şi mergând mai departe până la parlamentare, PSD va avea de dat serios socoteală, la nivel naţional, în faţa electoratului. Pe de altă parte, la nivelul Galaţiului, PSD a reuşit să depăşească lâncezeala unei administraţii de tip Bacalbaşa şi să pună în mişcare, în sfârşit, nişte proiecte importante. O fi vorba de PSD, dar nu poţi să negi evidenţa îmbunătăţirii sistemului medical, al demarării unor proiecte de infrastructură, al modernizării unor şcoli sau instituţii de cultură. Iar electoratul chiar a ţinut cont de acest lucru!

De partea cealaltă, PNL, USR-Plus etc. am asistat doar la un şir de improvizaţii, unele de-a dreptul sfidătoare la adresa inteligenţei electoratului. Nu se poate să pui cap de listă la judeţ „pumnul” în locul ideilor şi valorilor Brătienilor, nu se poate să crezi că poţi să-ţi înlături colegii de partid şi să câştigi respect. Nu poţi nici să joci patru ani ţonţoroiul în Parlament şi apoi să vii în local, să povesteşti cum o să „salvezi” Galaţiul cu vorbe goale şi proiecte mai diluate ca apa de ploaie. Aproape că-ţi venea să crezi că „împricinaţii”, obişnuiţi cu fotoliile pufoase din Parlament, nici nu prea îşi doreau cu adevărat să câştige mai contondenta şi mai expusă la critici conducere administrativă a Galaţiului! Iar electoratul a ţinut cont şi de acest lucru.

Atât absenteismul, cât şi scorul electoral sunt, matematic, fără drept de apel. Poate însă că unora le va rămâne mintea cea de pe urmă. Aşa cum unii merită să facă un pas înainte, alţii ar trebui să facă un pas înapoi…

Citit 1636 ori Ultima modificare Luni, 28 Septembrie 2020 19:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.