Puncte de vedere asupra unui scor electoral

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

După ce seniorii liberali au atacat actuala echipă de conducere a PNL Galaţi, acuzând-o de eşecul în aceste alegeri locale, de exces de autoritate şi de luarea unor decizii care au îndepărtat electoratul tradiţional al partidului, spaţiul online s-a umplut de comentarii pro şi, mai ales, contra demersului. Cele mai multe reproşuri la adresa "bătrânilor" au vizat neimplicarea lor în actuala campanie electorală şi scorurile mai mici obţinute la alegerile în care aceştia au condus partidul.
Disputa s-a tranşat în cele din urmă la Bucureşti, unde conducerea centrală a partidului a decis că "linia roşie" este scorul de 27 la sută, astfel că Stângă & comp rămân la conducerea filialei gălăţene, cu rezultatul de… 27,1 la sută.
Dincolo de "meciul" dintre "tineri" şi "bătrâni", care nu se află la prima confruntare de acest fel (într-o destul de transparentă luptă internă pentru putere), rămâne întrebarea cât de bun sau cât de prost este un astfel de scor electoral.
"Tinerii" au argumentul, de necontestat, că PNL Galaţi nu a obţinut niciodată un scor atât de mare la nivelul judeţului şi că niciunul dintre liderii anteriori ai filialei nu a ajuns la 28,8 la sută, cât a reuşit George Stângă duminică.
De partea cealaltă, "bătrânii" au şi ei nişte cifre de partea lor, rezultatul partidului în municipiu fiind mult inferior (17,6 la sută) celui din judeţ, iar prezenţa la urne a electoratului preponderent de dreapta a fost cea mai scăzută din ultimii 30 de ani.
Şi, totuşi, ale cui argumente sunt mai puternice? Ca să nu mă complic, aş putea să spun ca înţeleptul evreu - "şi tu ai dreptate, şi tu ai dreptate", dar n-am s-o fac, pentru că nu sunt nici evreu şi nici nu mă consider înţelept. Drept urmare, în opinia mea, procentajul obţinut de PNL trebuie judecat în contextul rezultatelor finale ale alegerilor locale. Şi atunci, în condiţiile în care scopul principal al unui partid politic este să conducă, rezultatul PNL Galaţi poate fi considerat unul slab, dat fiind faptul că PSD a reuşit să câştige majoritatea în ambele consilii, iar principalul partid care putea să împiedice acest lucru (deloc de bun augur pentru o democraţie matură) nu va putea să-i oprească pe social-democraţi să conducă autoritar oraşul şi judeţul în următorii patru ani, în ciuda scorului-record obţinut.

Citit 1567 ori Ultima modificare Vineri, 02 Octombrie 2020 17:12

3 comentarii

 • postat de Laurii PDL-ismului
  Luni, 05 Octombrie 2020 10:08
  213.233.108.***
  [quote]Cele mai multe reproşuri la adresa "bătrânilor" au vizat neimplicarea lor în actuala campanie electorală şi scorurile mai mici obţinute la alegerile în care aceştia au condus partidul.[quote]


  Bun articol.

  Ce aveți măi scrântiților care-i care-i tot acuzați pe "bătrânii liberali" că nu și-au susținut partidul...și că de aceea PNL a pierdut. Ce aveți? Ați înebunit?
  Dar ce trebuia, după mintea voastră, să facă "bătrânii liberali"? Să înghită pe nemestecate tot ce li se servește...ceea ce le serviți voi, unii dintre voi susținătorii a orice "rahat"(nimic) ce are greșit pusă sigla fostului partid istoric PNL(ce nu mai există astăzi)?

  Fostul Partid istoric PNL nu mai există, nici acele concepții, acea viziune cu adevărat liberală...pentru oameni, în folosul oamenilor. "Bătrânii liberali" au minte, mai au cel puțin o circumvoluțiune și gândesc singuri...ce dra/cu să susțină "bătrânii liberali"? Pe fostul PDL, "broasca râioasă" în mentalitatea plină de ură a PDL-ului(băsist) ingurgitată prin fuziune forțată de către fostul partid istoric PNL(ce nu mai există astăzi) din care a rămas doar o simplă siglă/etichetă fără conținut?

  Voi, "Domniile voastre" deștepții aceștia care vă știți și care-i huliți pe "bătrânii liberali", pe "vechii liberali", pentru că nu au susținut această hidoșenie, marmotă, marotă de partid, dumneavoastră, voi ați susține cumva pe cineva doar de dragul de a susține, indiferent de ceea ce face și indiferent de ceea ce spune acel cineva, cum este cazul de față al acestui (PNL) ce a fost pus între paranteze la propriu, ca și concepții, acest (PNL) PDL-izat, băsificat în cuget și simțiri?

  Dar bineînțeles, că pentru voi, tot vechii, "bătrânii liberali" liberali sunt de vină.
  Votul meu și al multora(din câte se vede) l-au pierdut PNL fiindcă adevărații liberali rămași încă în acest așa-zis greșit/fals PNL au preluat comportamentul, atitudinea, gândirea băsistă, PDL-istă a fostului partid negru în cerul gurii PDL.

  Nu bătrânii liberali(vechii liberali) sunt de vină ci actualii liberali rămași în acest PNL care s-au CONVERTIT la PDL-ism, la băsism.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani
  Duminică, 04 Octombrie 2020 05:13
  78.96.83.***
  In oras si judet leberalii au obtinut un scor nemaipomenit avand in bedere prestatia cel putin stranie a perfectului judetului. Ultima sa idee unica in lume in lupta sa cu coranovirusu pt a ne apara pe noi cei sanatosi (comunistii ne aparau de cei bocati) este ca de la 100 de m de scoli sa se poarte masca de protectie, dar cine stie pe unde sunt scolile din oras si daca te afli la 56 de m, 98 de m sau 105 m de o scoala mascata de blocuri si de case?
  3
  5
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 03 Octombrie 2020 12:57
  78.96.81.***
  Se poate vorbi chiar despre un conflict intre generatii...., liberale?!

  Din punct de vedere ideologic, exclus, toti, in afara de adulti, vin din acelasi sistem cu doctrine de stanga; pai, s-o luam ideologic, facand o simpla analogie, precum, mai intai a fost cuvantul..., si mai apoi fireasca intruchipare, ideologica, fireste, practicata cinstit si corect!

  Cati dintre cei care,astazi, isi zic liberali, urmeaza docrina, ideologia liberala , cuvantul, acest misterios si inseparabil inceput, Bratienii!???

  Nici unul, intrucat, asa cum spuneam, tineri, mai putin tineri, au originea, actul de nastere ideologic stangist, vazut, recunoscut de toata lumea, dar nimeni nu se autodenunta; nu au puterea, altfel politica in Romania ar fi fost exact ca in America, regasindu-se ca ideologii si doctrine in intreaga viata sociala!

  Pai de ce ar face-o?!!

  Aceste, asa zise partide, din Romania, sunt, de fapt, organizatii mafiote cu politici mafiote de grup, famiglie, toate in detrimentul acestei tari, dovada fiind falimentul insitutiilor statului in creare de politici clare si benefice in dezvoltare si progres!

  Stati sa vedeti listele la parlamentare, cati mafioti, prezenti de 30 de ani in politica, indiferent ce partid zic ca reprezinta, toti sunt din aceeasi familie postcomunista, pusi pe furat si capatuiala!
  4
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.