Lumea merge înainte

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

La zece zile de la alegerile din Statele Unite, încă se mai aşteaptă declararea oficială a lui Joe Biden drept preşedinte ales... Desigur, cu sau fără procesele deschise de Trump, lumea merge înainte. Inclusiv pentru România, care, prin preşedintele Klaus Iohannis, l-a felicitat deja pe Joe Biden pentru victoria în alegeri.

Dincolo însă de politeţurile diplomatice, întrebarea este ce va aduce nou administraţia Biden în relaţia cu România. Ei bine, oricât ar părea de paradoxal pentru unii, pentru România nu contează prea mult dacă preşedinte e Trump sau Biden. Asta pentru că, dincolo de „nota personală” adusă de un preşedinte sau altul, sistemul administrativ american nu stă într-un singur om, fie el şi preşedintele. Iar acest lucru este valabil mai ales pentru politica externă, o zonă în care un stat pe cât de puternic, pe atât de serios precum SUA nu-şi permite să se joace. Mizele în relaţiile internaţionale, mai ales la nivelul marilor puteri, sunt unele care nu se întind pe un an, doi, după cum bate vântul, ci urmăresc ţinte pe termen lung.

În acest sens, în relaţiile româno-americane de bază rămâne parteneriatul strategic stabilit încă din anii ’90 şi care a fost reconfirmat şi aprofundat de toate administraţiile. Un avantaj, poate, este că Joe Biden cunoaşte bine România, cunoaşte bine relaţiile SUA cu Europa de Est şi importanţa ei geopolitică, mai ales în relaţie cu Rusia.

Un punct câştigat, totuşi, pentru România este că, odată cu noua administraţie, nu va mai fi prinsă între ciocan şi nicovală în relaţiile din NATO şi UE. Excentricităţile lui Trump au stârnit destule rivalităţi cu statele europene. Trump este de-a dreptul ostil ideii de Uniune Europeană, pe care a văzut-o mai ales ca pe un concurent comercial şi mai puţin ca pe un omolog în materie de valori susţinute. Desigur, Biden va încerca să tempereze suspiciunile europenilor, dar deja e prea târziu. Statele UE ştiu că „umbrela de securitate” americană e „cu răspundere limitată”. Pe de altă parte, o destindere a relaţiilor transatlantice e binevenită. România este parte a acestora şi orice veste bună nu e decât un motiv în plus să salutăm noua administraţie care urmează să se instaleze la Washington.

Citit 1538 ori Ultima modificare Vineri, 13 Noiembrie 2020 18:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.