Limita (in)competenţei

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Orice om tinde să-şi atingă la un moment dat limita de competenţă, spune o zicală din mediul de afaceri. Cel mai probabil, fiecare dintre noi am întâlnit, de-a lungul vieţii, persoane care performau într-o anumită funcţie, în care au ajuns pe merit, prin promovări succesive, dar pentru care o ultimă promovare s-a constituit într-un eşec de proporţii al carierei. Practic, oricine poate ajunge la un moment dat într-o funcţie în care nu mai face faţă, deşi anterior, pe treapta imediat inferioară, era cel mai bun în meseria sa.
Am făcut această introducere în contextul numelor care se vehiculează pentru funcţia de premier al României, pentru că în situaţia de mai sus se pot încadra cel puţin doi dintre cei aflaţi în cărţi.
Primul pe listă este Nicolae Ciucă, singurul general român, din cei peste 1.500 pe care îi avem, care şi-a câştigat gradele pe câmpul de luptă, nu jucând tenis, vâslind în diverse tipuri de bărci sau distribuind izmene prin cazarmă. Bătălia de Nasiriyah (Irak) din 2004 este singura în care trupele române, conduse de locotenent-colonelul (pe atunci) Ciucă, au fost angrenate, după cel de-Al Doilea Război Mondial. Ei bine, această luptă l-a propulsat pe Ciucă spre gradul de general şi apoi spre funcţia de şef al Statului Major General al armatei, pe care a îndeplinit-o cu succes. În acest an, Nicolae Ciucă a devenit ministru al Apărării, misiune iarăşi dusă la capăt fără probleme. Acum, generalul în rezervă este premier interimar şi, de ce nu?, un posibil candidat la preşedinţia României în 2024.
Cel de-al doilea nume este Florin Cîţu, propunerea oficială de premier, după constituirea noului parlament ales. Absolvent şi doctor la universităţi din SUA, Cîţu a lucrat la bănci importante din lume, precum Banca Europeană pentru Investiţii, ING sau Banca Centrală a Noii Zeelande, înainte de a intra în politică. A preluat Ministerul Finanţelor în noiembrie 2019 şi se poate spune că a performat, reuşind să menţină România pe linia de plutire, în condiţiile în care toate economiile lumii au fost extrem de afectate de pandemia de coronavirus. În această toamnă, toate cele trei mari agenţii internaţionale de rating au confirmat reuşitele lui Cîţu şi au menţinut România în categoria ţărilor în care se poate investi.
Fără dubii, Ciucă şi Cîţu şi-au făcut treaba foarte bine în posturile pe care le-au ocupat până acum. Mi-e teamă însă că, în cazul unor noi promovări, care-i scoate pe fiecare dintre ei de pe traseul profesional urmat până acum, îşi vor atinge limitele (in)competenţei…

Citit 1433 ori Ultima modificare Vineri, 11 Decembrie 2020 20:48

2 comentarii

 • postat de de ce mergem la vot? la cite incercari avem voie?
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 14:00
  90.95.146.***
  e off-topic dar imi permit sa spun ce eu cred ca e primordial pentru societatea romaneasca prezenta dar mai ales viitoare. in afara de lucrurile de moment ce acum tin atentia tuturor eu cred ca important este ca presedintele tarii sau orice alt personaj ce are putere sa o faca este sa comande urgent un studiu serios, cinstit, corect si mai ales facut de cei mai buni specialisti cu tema: de ce romanii iau VIATA in deridere a lor si a altora, de ce nu O respecta cind ea e unica? apoi trebuie aceeasi oameni sa dea raspunsul si cei ce ne conduc sa indrepte lucrurile, ca de aia sint alesii nostri. cind romanii vor uita de MIORITA si se vor seta pe educatie ,civilizatie si respectul fata de noi, de altii, de natura, de viata se vor rezolva toate si atunci vom fi europeni si cetateni a planetei responsabili de viata actuala si cea a viitoarelor generatii. trebuie oameni la conducerea noastra ce vor si pot sa ne educe ca neam ce am pierdut valorile umane corecte........ de asta mergem la vot! am nimerit de data asta?
  1
  1
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 10:10
  62.231.94.***
  Sunt paralele subiectele alese, daca imi permiteti, domnu' .... Despre Armata romana in Irak, o sa-mi rezerv dreptul de a considera ca la fel cum am facut in 1941, ne-am legat soarta de ambitiile geo-strategice, politice si militare ale altora, sa speram ca de data asta fara a ne rupe ghearele cum am patit in 1945. Americanii au castigat bataliile in care au fost angrenati in Irak dupa ce anterior au corupt toti militarii irakieni, care s-au dat la o parte. Spun batalii pentru ca ei nu au castigat nimic in afara de cafteala din desert. Cam cum ne-am dat noi la o parte in Moldova din Stanga Prutului in primavara anului 1944. Americanii au facut asta pentru ca stiti foarte bine in ce conditii au invadat Irakul si ultimul lucru de care aveau nevoie era sa inceapa sa curga avioanele catre Homeland cu sicrie cu soldati. Citu pe de alta parte are un cv impresionant, personal simt ca lucrurile se misca in ANAF si in MFP de cand este la conducere. Is usor diferite contextele in care fiecare dintre acesti neni si-au completat cv urile, dar departe de mine gandul de a considera ca un militar s-ar califica pentru presedintie pentru motivele aratate de dvs. Toate bune !
  4
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.