O, gard măreţ! O, pasaj frumos!

Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

"Lucrarea este în garanţie şi se va remedia", este răspunsul pe care îl primesc din partea autorităţilor de fiecare dată când o investiţie proaspăt finalizată îşi pierde lustrul şi îşi arată adevărata faţă. Ca Pasajul "Dunărea", care devine emblematic nu pentru viziunea strategică a Primăriei privind modernizarea zonei centrale a oraşului, ci pentru modul în care sunt proiectate şi se realizează lucrările publice. Fireşte, nu mi-ar conveni ca problemele să apară a doua zi după ce a expirat garanţia, ca la chinezării. Doar că aş prefera ca toate aceste tare să nu existe! Şi mai ales de la bun început! Pentru că aruncă o umbră de îndoială asupra a tot ceea ce se face.

Scump şi prost aş spune analizând costurile substanţiale ale copertinelor pasajului, care, în opinia multor gălăţeni, dovedesc nu doar grandomanie şi estetică îndoielnică, ci şi lipsă de eficienţă. Iar faptul că se bâjbâie în căutarea cauzei reale a problemelor nu face decât să mă neliniştească.

Dar las pasajul că poate v-am plictisit cu el şi îmi îndrept atenţia asupra primei investiţii ajunse spre dezbaterea şi aprobarea aleşilor locali: un gard nou la Maternitatea "Buna Vestire". O scumpete de gard, nu alta: 892.423 de lei pentru refacerea unei împrejmuiri de 242 de metri liniari. Eu nu spun că actualul gard nu arată bine, dar parcă o împrejmuire cu înălţimea de 215 centimetri e cam mult. Vor să le descurajeze pe gravide, pe proaspetele mămici ori pe tătici să-l sară? Sau e vechea strategie românească: ce facem noi când avem o clădire sau un imobil cu probleme? Îi tragem un gard mare şi frumos, ca să nu se mai vadă urât din stradă. Poate că, totuşi, gardul nu-i tocmai prioritar pentru spital...

Aşa cum n-a fost nici pentru Cimitirul "Eternitatea"! Păi da, în noiembrie 2016, s-a votat o hotărâre de Consiliu Local pentru obiectivul "Gard Cimitir Eternitatea". Valoarea totală a investiţiei era de 2.567.030 de lei, pentru o lungime de gard construit de 1.897,80 de metri liniari. Ce-i drept, în hotărâre nu se spunea nimic despre înălţime… O fi fost mai josuţ decât cei doi metri plus 15 centimetri de la "Buna Vestire", că decedaţii nu sar aşa de sus ca gravidele.

O să mă întrebaţi de ce le amestec. Pentru că viaţă fără moarte nu se poate. Şi pentru că a doua investiţie de pe masa aleşilor vizează tocmai reabilitarea Capelei "Sf. Lazăr" - 1.186.057 de lei, pentru o suprafaţă construită de 344,40 mp, iar desfăşurată de 681 mp. Judecaţi voi dacă-i scump! Măcar să nu fie scump şi prost! O, gard măreţ! O, pasaj frumos! Să ne fie cheltuielile uşoare!

Citit 1433 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Ianuarie 2021 20:54

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Ionel B.
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 08:56
  5.13.215.***
  Borduri, garduri, porcării din sticlă și metal pe post de modernizarea vieții și lista poate continua. Atât poate Ionuț Pucheanu, un tip prea mult spus mediocru ridicat la rang de șef de tarla de o opoziție și mai slabă decât el la Galați.
  Bravo Ionuț, mai crește niște taxe!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Terente
  Joi, 21 Ianuarie 2021 15:06
  81.12.149.***
  Înaintea reabilitării Capelei de la "Sf. Lazăr", trebuie reparate DUMURILE din interiorul CIMITIRULUI!
  Acestea parcă arată ca după război!
  3
  9
  Raportează
 • postat de Ionut 3,14ucheanu
  Joi, 21 Ianuarie 2021 14:10
  69.7.161.***
  Buna ziua!
  Conform regulamentului de urbanism gardul nu poate fi mai inalt de 200 de cm..dar e primaria!
  Ce fel de gard se construieste la 750 de Euro pe metrul liniar ?!
  Probabil de aia se maresc impozitele :)
  3
  12
  Raportează
 • postat de paloma
  Joi, 21 Ianuarie 2021 12:38
  5.13.255.***
  Daca nu mai sunt borduri de pus, se inventeaza garduri...
  3
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.