Lipsa Educației naște monștri

Evaluaţi acest articol
(46 voturi)

Protestele așa-zis spontane organizate, duminică noapte (28 martie 2021), în Galați și în mai multe orașe arată tot ce nu este în regulă, în momentul de față, în țara noastră. Dincolo de toate însă, manifestațiile cu încălcarea vădită a legii scot la iveală de ce românii au nevoie urgentă acum, poate mai mult decât oricând, de o Educație de calitate.

Pe de o parte, este lesne de văzut că, după mai bine de un an de pandemie, oamenii s-au săturat de restricții și de limitarea unor drepturi pe care, până mai anul trecut, le consideram de neatins într-o democrație. Fără îndoială, majoritatea celor care au protestat duminică noapte au făcut-o nu pentru că ar avea o agendă secretă, ci, pur și simplu, pentru că au ajuns la capătul răbdării. Chiar și așa, nimic nu scuză faptul că acești oameni au fost dispuși să încalce, fără nicio reținere, o lege a țării în care locuiesc. Prin urmare, fiecare dintre manifestanți ar fi trebuit amendat pe loc și nu la o incertă dată ulterioară.

Pe de altă parte, aceste ultime proteste arată cât de slabe sunt autoritățile din România. Această slăbiciune vine și din corupția endemică a instituțiilor statului, dar și din faptul că forțele de ordine au demonstrat, în numeroase rânduri, că sunt dispuse să apere infractori cu rang înalt, în dauna cetățenilor obișnuiți, sau chiar să închidă ochii în fața unor nereguli bătătoare la ochi. Aici, nu trebuie să uităm nici momentul 10 august 2018, și nici momentele mai recente în care Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a sfidat, alături de cei chemați la evenimentele religioase, regulile impuse de carantină, chiar sub ochii forțelor de ordine.

Dincolo de toate acestea, oamenii care acum spun că s-au săturat de respectarea regulilor impuse de autorități arată cât de ușor pot cădea victime ale manipulării de pe rețelele sociale și de pe unele canale media. Fără o educație elementară și fără o gândire critică pe care ar fi trebuit s-o deprindă tot de pe băncile școlilor, este normal ca sute de mii sau chiar milioane de români să ia de bune chiar și cele mai absurde teorii ale conspirației.

Bineînțeles, este mai ușor să apleci urechea la fantasmagorii livrate de-a gata decât să depui efort și timp pentru a încerca măcar să vezi cum funcționează cu adevărat lucrurile. În același timp, este o dovadă de cinism și de iresponsabilitate să protestezi față de măsura purtării măștii chiar în timp ce semeni de-ai tăi se sting, unul după altul, în secțiile ATI, chiar din cauza COVID-19.Puțină empatie face bine și este chiar esențială, mai ales în astfel de momente de criză.

Citit 1651 ori Ultima modificare Luni, 29 Martie 2021 20:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.