Lipsa Educației naște monștri

Evaluaţi acest articol
(46 voturi)

Protestele așa-zis spontane organizate, duminică noapte (28 martie 2021), în Galați și în mai multe orașe arată tot ce nu este în regulă, în momentul de față, în țara noastră. Dincolo de toate însă, manifestațiile cu încălcarea vădită a legii scot la iveală de ce românii au nevoie urgentă acum, poate mai mult decât oricând, de o Educație de calitate.

Pe de o parte, este lesne de văzut că, după mai bine de un an de pandemie, oamenii s-au săturat de restricții și de limitarea unor drepturi pe care, până mai anul trecut, le consideram de neatins într-o democrație. Fără îndoială, majoritatea celor care au protestat duminică noapte au făcut-o nu pentru că ar avea o agendă secretă, ci, pur și simplu, pentru că au ajuns la capătul răbdării. Chiar și așa, nimic nu scuză faptul că acești oameni au fost dispuși să încalce, fără nicio reținere, o lege a țării în care locuiesc. Prin urmare, fiecare dintre manifestanți ar fi trebuit amendat pe loc și nu la o incertă dată ulterioară.

Pe de altă parte, aceste ultime proteste arată cât de slabe sunt autoritățile din România. Această slăbiciune vine și din corupția endemică a instituțiilor statului, dar și din faptul că forțele de ordine au demonstrat, în numeroase rânduri, că sunt dispuse să apere infractori cu rang înalt, în dauna cetățenilor obișnuiți, sau chiar să închidă ochii în fața unor nereguli bătătoare la ochi. Aici, nu trebuie să uităm nici momentul 10 august 2018, și nici momentele mai recente în care Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a sfidat, alături de cei chemați la evenimentele religioase, regulile impuse de carantină, chiar sub ochii forțelor de ordine.

Dincolo de toate acestea, oamenii care acum spun că s-au săturat de respectarea regulilor impuse de autorități arată cât de ușor pot cădea victime ale manipulării de pe rețelele sociale și de pe unele canale media. Fără o educație elementară și fără o gândire critică pe care ar fi trebuit s-o deprindă tot de pe băncile școlilor, este normal ca sute de mii sau chiar milioane de români să ia de bune chiar și cele mai absurde teorii ale conspirației.

Bineînțeles, este mai ușor să apleci urechea la fantasmagorii livrate de-a gata decât să depui efort și timp pentru a încerca măcar să vezi cum funcționează cu adevărat lucrurile. În același timp, este o dovadă de cinism și de iresponsabilitate să protestezi față de măsura purtării măștii chiar în timp ce semeni de-ai tăi se sting, unul după altul, în secțiile ATI, chiar din cauza COVID-19.Puțină empatie face bine și este chiar esențială, mai ales în astfel de momente de criză.

Citit 1524 ori Ultima modificare Luni, 29 Martie 2021 20:37

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Alegeri generale anticipate
  Marți, 30 Martie 2021 14:00
  77.111.247.***
  Acum, la fel ca atunci...in Decembrie 1989...propagandistii regimului dictatorial criminal numeau manifestantii pentru libertate: golani, banditi, tradatori si, acum la fel ca atunci, demonstratiile tot neautorizate sunt! Este o imbecilitate sa gandesti si sa te exprimi si sa astepti ca un regim autoritar-dictatorial-represiv sa iti permita VREODATA sa te manifesti impotriva sa si sa-i ceri desfiintarea.

  Acum, la fel ca atunci, patura parazita incropita in ultimii 30 de ani pe spinarea si pe riscul si pe sacrificiul pe care si l-au asumat in Decembrie '89 "golanii, tradatorii si banditii" care au iesit in strada fortand regimul dictatorial criminal sa se prabuseasca si facand posibila aparitia unei societati libere si normale (care a fost confiscata in mod agresiv in ultimii 2 ani) aceasta patura parazita cu tendinte dictatoriale aidoma celor de dinainte de 1989 s-a ridicat din nou impotriva poporului pe care l-a asfixiat si l-a agresat in mod constant prin abuzurile inimaginabile in urma cu doar 2-3 ani, la care il supun.
  14
  15
  Raportează
 • postat de Emil Popa
  Marți, 30 Martie 2021 13:41
  109.128.220.***
  pentru cel care aleargă anonim pe faleză...
  Nici o situație economică sau socială nu da dreptul nimănui sa încalce legea. N-am văzut la mitingurile de la Galaţi oameni serioși cu afacerile distruse de pandemie sau șomeri ci doar tineri supărați ca s-au închis cluburile, sălile de joc şi terasele, Altfel bine îmbrăcați, bine hrăniți, mulți din ei simpatizanți de partide politice.
  Şi da: NEEDUCAŢI!
  Cum sa urli, sa arunci petarde şi claxonezi si sa sufli vuvuzele în faţa unui spital plin de bolnavi? Doar daca ai sărit peste cei 7 ani de acasă si nici cu școala nu te-ai prea omorât. Iar prezenţa partidului AUR printre organizatori aduce a mineriadă.
  Sper ca politia si jamdarmeria sa se trezească si să-şi faca datoria fată de restul cetăţenilor.
  12
  19
  Raportează
 • postat de Je
  Marți, 30 Martie 2021 11:44
  91.216.52.***
  Domnule Remus,
  Protestele anti restrictii din Romania au fost pistol cu apa comparabil comparabil cu cele din Germania, Franta, Belgia sau Olanda...
  Sau poate considerati ca germanii, francezi, belgienii si olandezii sunt mai needucati decat romanii.

  Dovada de bun simt si educatie ar fi sa nu decizi ce e bine pentru altii, ci doar pentru persoana dumneavoastra.
  Puteti sa mergeti sa traiti singur in padure, daca protectia e principalul factor dupa care va ghidati in viata.
  13
  19
  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleză
  Marți, 30 Martie 2021 07:11
  109.166.132.***
  Domnule Remus Basalic, va invit sa va dați demisia și sa va căutați altceva de munca în mediul privat. Atunci ați vedea în ce hal este economia tarii. Mulți oameni nu mai sunt de acord cu restrictiile pentru ca sunt disperați, nu mai au ce pune pe masa. Multe firme au tăiat salariile, altele pur și simplu s-au închis. Este foarte ușor sa ii jignesti pe toți cei nemulțumiți numindu-i "needucați", "infractori" și "conspiraționisti". Dar este deontologica aceasta abordare a dumneavoastră?
  21
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.