Evaluaţi acest articol
(36 voturi)
3 comentarii

"Ce-ai cu noi, mă/Pen' ce să ne vaccinăm?" ar suna astăzi, parafrazându-le, cunoscutele versuri ale lui Topârceanu din "Vara la ţară". Sunt pline pieţele, autobuzele sau internetul de întrebări de genul acesta, care pun în discuţie necesitatea vaccinării împotriva celei mai mortale pandemii pe care a cunoscut-o omenirea în ultimul secol. Pe cât de vocali sunt adversarii vaccinării, pe atât de "cunoscători" se dovedesc, iar de-acum celebra zicere "De ce să mă vaccinez, dacă sunt sănătos?" le demonstrează fără drept de apel habarnismul. De mai bine de 200 de ani, de când s-a inventat, vaccinul se face preventiv chiar oamenilor sănătoşi. Pentru cei bolnavi, există metode de tratament care n-au nicio legătură cu vaccinarea. Iar ca să ştii asta nu trebuie să fii expert în microbiologie, virusologie sau cine ştie ce ştiinţe oculte sau inculte, ci e nevoie doar de minime cunoştinţe şi de mult bun-simţ.
Un alt "argument" care face carieră printre antivaccinişti îl reprezintă dreptul de a alege. În acest caz, discuţia este ceva mai nuanţată, pentru că, la prima vedere, libertatea de a alege să te vaccinezi poate fi privită ca una fundamentală, aşa cum sunt cele definite de Constituţie. Problema este, însă, că orice libertate individuală se sfârşeşte acolo unde interferează cu libertatea celui de lângă tine şi o încalcă. Pentru că, aşa cum tu ai dreptul de a alege să te vaccinezi, cel de lângă tine are dreptul să trăiască fără să fie permanent în pericol din cauza libertăţii tale. De la dreptul celor bolnavi de a nu fi puşi în pericol mai mult decât o face boala de care suferă, la banalul drept de a nu (mai) purta mască pe stradă, fiecare dintre noi are drepturi. Şi toate sunt călcate în picioare de dreptul de a nu se vaccina al celor care nu înţeleg că nu sunt singuri în societate. Nu mai departe de sâmbătă, o colegă de la un chioşc al "Vieţii libere" a murit, infectată, cel mai probabil, de un astfel de iresponsabil sănătos.
Din păcate, toată această campanie antivaccinare, promovată inclusiv de o mulţime de persoane publice, ne-a adus în punctul de a eşua în stoparea pandemiei. Cu doar 2,6 milioane de români vaccinaţi şi alţi numai 300.000 pe listele de aşteptare, suntem foarte departe de a obţine imunitatea generală, pe care unele ţări mai responsabile au atins-o deja. Iar toamna cu al său val patru nu e deloc departe şi, în condiţiile actuale, nu va ocoli România. Pentru că avem drepturi...

Citit 1290 ori Ultima modificare Marți, 20 Aprilie 2021 01:25

3 comentarii

 • postat de PATRIOTUL Marți, 20 Aprilie 2021 14:56 81.12.149.*** Link la comentariu
  0
  5

  Cred că vaccinarea obligatorie, cu condiţia unei testări prealabile şi alegerea unui vaccin adecvat, era cea mai bună soluţie!
  Aşa cum într-o ţară ai drepturi şi facilităţi, tot aşa trebuie să ai şi obligaţii! Şi aici e vorba de obligaţia de a nu răspândi o boală prin vaccinare. Mai ales că statul îţi acordă GRATIS această operaţiune. Deci o altă facilitate de care beneficiezi.
  În funcţie de câte drepturi cerem şi cîte obligaţii ne asumăm ne dăm seama ce fel de naţie suntem!

  Raportează
 • postat de Galatean Marți, 20 Aprilie 2021 11:38 95.76.3.*** Link la comentariu
  9
  1

  Da, si cu toate acestea, nu este vorba decat de un drept...

  A fi, sau a nu fi, aceasta-i intrebarea!

  Raportează
 • postat de eu Marți, 20 Aprilie 2021 06:52 86.124.203.*** Link la comentariu
  7
  21

  Domnule Predescu, principalul motiv pentru care cainele se linge este pentru ca poate. De aceea, principalul motiv pentru care toti netotii s-au trezit dimineata medici este acela ca pot, dreptul de a ne trage de sireturi si de a ne bate pe burta intre noi precum si dreptul de a manca rahat pe orice subiect sunt cam singurele castiguri .... pana acum... dupa urma loviturii de stat din decembrie 1989. Una peste alta, tristetea mare este data de faptul ca usor, usor, in lumea civilizata restrictiile se ridica gradual, in timp ce noi, caprele raioase dar fudule ale Europei, vom ramane inca o data de caruta....Saraci de prosti ce suntem si prosti de saraci ce suntem ! In jurul nostru, se ia in discutie in primul rand renuntarea la nenorocirea asta de masca pe care trebuie sa o purtam, pentru ca atunci cand medicul iti pune sonda, nu e nici placut si nici nu iti doresti tu, ci TREBUIE....Inca o data, inca un subiect in care lumea civilizata merge inainte iar noi ramanem aici sa ne batem cu pumnul in piept, ca ailalti E prosti iar noi destepti. Sa dea Dumnezeu sa nu am dreptate !

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro