Libertatea individuală prost înțeleasă ucide

Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

"Ce-ai cu noi, mă/Pen' ce să ne vaccinăm?" ar suna astăzi, parafrazându-le, cunoscutele versuri ale lui Topârceanu din "Vara la ţară". Sunt pline pieţele, autobuzele sau internetul de întrebări de genul acesta, care pun în discuţie necesitatea vaccinării împotriva celei mai mortale pandemii pe care a cunoscut-o omenirea în ultimul secol. Pe cât de vocali sunt adversarii vaccinării, pe atât de "cunoscători" se dovedesc, iar de-acum celebra zicere "De ce să mă vaccinez, dacă sunt sănătos?" le demonstrează fără drept de apel habarnismul. De mai bine de 200 de ani, de când s-a inventat, vaccinul se face preventiv chiar oamenilor sănătoşi. Pentru cei bolnavi, există metode de tratament care n-au nicio legătură cu vaccinarea. Iar ca să ştii asta nu trebuie să fii expert în microbiologie, virusologie sau cine ştie ce ştiinţe oculte sau inculte, ci e nevoie doar de minime cunoştinţe şi de mult bun-simţ.

Un alt "argument" care face carieră printre antivaccinişti îl reprezintă dreptul de a alege. În acest caz, discuţia este ceva mai nuanţată, pentru că, la prima vedere, libertatea de a alege să te vaccinezi poate fi privită ca una fundamentală, aşa cum sunt cele definite de Constituţie. Problema este, însă, că orice libertate individuală se sfârşeşte acolo unde interferează cu libertatea celui de lângă tine şi o încalcă. Pentru că, aşa cum tu ai dreptul de a alege să te vaccinezi, cel de lângă tine are dreptul să trăiască fără să fie permanent în pericol din cauza libertăţii tale. De la dreptul celor bolnavi de a nu fi puşi în pericol mai mult decât o face boala de care suferă, la banalul drept de a nu (mai) purta mască pe stradă, fiecare dintre noi are drepturi. Şi toate sunt călcate în picioare de dreptul de a nu se vaccina al celor care nu înţeleg că nu sunt singuri în societate. Nu mai departe de sâmbătă, o colegă de la un chioşc al "Vieţii libere" a murit, infectată, cel mai probabil, de un astfel de iresponsabil sănătos.

Din păcate, toată această campanie antivaccinare, promovată inclusiv de o mulţime de persoane publice, ne-a adus în punctul de a eşua în stoparea pandemiei. Cu doar 2,6 milioane de români vaccinaţi şi alţi numai 300.000 pe listele de aşteptare, suntem foarte departe de a obţine imunitatea generală, pe care unele ţări mai responsabile au atins-o deja. Iar toamna cu al său val patru nu e deloc departe şi, în condiţiile actuale, nu va ocoli România. Pentru că avem drepturi...

Citit 1838 ori Ultima modificare Marți, 20 Aprilie 2021 01:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.