Uţa-uţa cu telegondola

Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

"În glumă spun: măcar dacă vin şi fac pipi în oraşul nostru, tot lasă un leu, tot e ceva. Când te ocolesc, nu te alegi cu nimic!"… Vorbele îi aparţin fostului primar al Galaţiului, Marius Stan, şi le consemnam în ianuarie 2014, în ziarul "Viaţa liberă". Edilul-şef al urbei pleda atunci pentru construcţia unui tunel pe sub Dunăre, explicând că suntem vai de mama noastră la căi de comunicaţie, la conexiuni cu UE, cu ţara, cu restul Europei. Au trecut şapte ani - mai mult sau mai puţin apocaliptici - de atunci şi încă nu s-a schimbat mare lucru. Ah, ba da, avem de plătit, cu vârf şi îndesat, o documentaţie a tunelului, care nu ne va mai folosi la nimic.

La hârtiile inutile, dar scumpe, pentru care suntem buni de plată, mi-a zburat gândul când am auzit amendamentul prin care PNL cerea includerea în bugetul oraşului a unei alocări financiare pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru telegondolă pe traseul Turn televiziune - Gara fluvială. Nici nu era mult: 150.000 de lei!

Fireşte, în teorie suna frumos: "traversarea aeriană ar oferi turiştilor o priveliște excelentă asupra Dunării, o experiență de neuitat, unul dintre cele mai interesante lucruri de făcut în municipiul Galați", după cum se argumenta în amendament. Nu neg, adesea Galaţiul arată mult mai bine privit de (cât mai) sus, decât de la firul ierbii.

Dar… care turişti?! Poate gălăţenii stabiliţi pe meleaguri braşovene, bucureştene, clujene ori din afara ţării, atunci când se reîntorc pentru câteva zile acasă, în "oraşul de la Dunăre"?

Că de turiştii de pe navele de croazieră nu se pune problema.

Poate turiştii "de tranzit", care aşteaptă la cozi lungi ca să treacă Dunărea cu bacul. Uite, măcar pentru ei ar merita să fie amenajată aşa cum se cuvine, nu neapărat o telegondolă, ci o zonă de aşteptare! Măcar cu toalete decente, unde să aibă de ce lăsa un leu. Cu o parcare unde să-şi poată lăsa maşina pentru a se dezmorţi, de pildă, cu o plimbare pe faleză. Cu restaurante şi cafenele de bun-gust, la care să se ospăteze cu ceva mâncăruri şi vinuri locale. Ţi-ai găsit…

Şi noi visăm frumos la telegondole. Aşa cum visăm la mici croaziere pe Dunăre, accesibile tuturor, la locuri de parcare suficiente, la spaţii verzi umbroase, la un patrimoniu istoric restaurat şi pus în valoare… şi la multe altele. Şi ne tooot zboară visul iac-aşa: uţa-uţa cu telegondola.

Citit 1312 ori Ultima modificare Duminică, 25 Aprilie 2021 17:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.