Infrastructura ne omoară copiii la propriu

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Grija noastră a tuturor pentru sectorul juvenil apare, de regulă, o dată la doi ani, când jelim prostește după încă o ratare a calificării la un turneu final a echipei naționale de fotbal a României. Atunci ne dăm experți și aruncăm vina pe oricine e nevoie, numai pe noi nu. Ne aducem aminte vag că baza piramidei de fotbal începe de la cele mai mici vârste, acolo unde nivelul este degradant din toate punctele de vedere: pregătire, implicare, organizare și, bineînțeles, infrastructură.
Ce sfârșit de săptămână cumplit pentru Galați, pentru România, pentru omenire... David, un copil de zece ani, a venit din zona Bârladului la Galați ca să participe la o competiție amicală de fotbal, dar și-a găsit sfârșitul. A fost strivit de o placă de beton a gardului "de protecție" de la terenul secund al Stadionului "Dunărea".
De când am aflat ce s-a petrecut sâmbătă dimineață la Stadionul "Dunărea", renovat ultima dată doar pentru a se putea susține un concert, caut răspunsuri la întrebări mai mult ca oricând. Cine e de vină pentru nefericitul eveniment? Cum putea fi evitat totul? Din ce cauză am ajuns în asemenea hal cu bazele sportive? Ce e de făcut mai departe pentru a evita astfel de accidente? Ce dorim noi, de fapt, în comunitate?
Unul dintre răspunsuri cred că ar fi că noi nu vrem și nici nu știm să facem sport. Doar ne prefacem. Ca atunci când cosmetizăm indiferența cu câte o mână de var dată pe garduri, din patru în patru ani sau chiar mai rar. Sigur că, dacă vom face un sondaj, natura de impostură a omului va ieși la iveală și va spune că educația copiilor, dezvoltarea lor prin sport și sănătate sunt priorități esențiale. Dar în fapt, vedem că nu-i deloc așa...
Vinovați suntem cu toții pentru că permitem să se întâmple astfel de lucruri. Pentru că permitem să ne expunem copiii în baze sportive ce trebuie dărâmate și reclădite de la zero. Pentru că organizăm sau permitem să fie organizate competiții sportive în cel mai dubios mod posibil. Un copil nevinovat (cu pleonasmul de rigoare) a fost omorât la propriu de infrastructura precară. Iartă-ne, David, că nu știm ce facem!

Citit 1602 ori Ultima modificare Luni, 26 Aprilie 2021 21:41

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de florin
  Marți, 27 Aprilie 2021 12:47
  86.124.205.***
  Dupa 30 de ani de politicieni democrati si nu de politicieni autotaristi suntem in rahat cu totul!Daca discutam de sportul juvenil iti vine sa te apuci cu miinile de cap!In anii 70-80 in Galati se practica scrima,oina,lupte,tenis de masa popice, hochei pe iarba,motociclism ,karting,navomodele,aeromodele,orientare turistica,ciclism,rugby si alte sporturi acum necunoscute copiilor!Aveam 3 scoli sportive!CSS 1 avea de exemplu la handbal pe categorii de virsta si cite trei echipe impartite in avansati,intermediari si incepatori!Si nu mureau copii pe teren!Si normal ca apareau campionii!Dupa 30 de ani de conducere competenta un copil moare strivit de un gard ca sa se duca la toaleta!!!!!Si sigur vinovati vor fi tatal si antrenorul!Nimeni din aceasta cloaca politica care ne conduce de 30 de ani!!!!Nu sunt bani !!!Sunt bani pentru tot felul de prostii!Dar nu pentru baze sportive!Acest omor care s-a intimplat duminica trebuie sa provoace o neparticipare la toate competitiile care se adreseaza copiilor si sunt organizate in bataie de joc!Dat fiind faptul ca tatal si antrenorul vor fi declarati vinovati de aceasta tragedie trebuie sa faca mai responsabili atit parintii cit si antrenorii in a mai accepta sa participe la asa zise competitii !Antrenorii probabil isi vor asuma sa duca copii in locuri periculoase pentru ca altfei isi pierd joburile!Dar parintii vor mai risca viata copiilor ?????
  0
  12
  Raportează
 • postat de eu
  Marți, 27 Aprilie 2021 08:40
  86.124.203.***
  UEFA a dat clubului Otelul 17 milioane de euro, cu care, printre altele, permiteau clubului sa faca o baza sportiva pentru juniori de sa planga si Regele Hagi ! Vorba vine, dar eram si noi acolo. Din cateva sute de copii rulati acolo, in cativa ani descopereai unul pe care sa il transferi pe alte milioane si tot asa. Intrebati-l pe marius stan si pe bors unde au disparut banii aia si ce s-a facut cu ei, pentru ca avramescu nu a intrat de pe strada in biroul in care erau banii si i-a luat. Problema Otelul este una privata, aici in schimb este strict problema Primariei. Cum adevarul si justitia nu inseamna acelasi lucru si arareori se intalnesc, ramane de vazut daca vor "reusi" ceva bietii oameni. Pe de alta parte, pentru ei lupta numai are miza, pentru ca le-a murit copilul si nimic nu-l aduce inapoi ....
  1
  15
  Raportează
 • postat de un observator
  Marți, 27 Aprilie 2021 04:20
  5.13.146.***
  Din pacate inca o tragedie la Galati. Sa vedeti acum kilograme de expertize, contestatii, memorii, intampinari si ce mai nascoceste mintea romanului cand vrea sa gaseasca vinovati care sa plateasca...niciodata. Eterna si fascinanta hartogarie romaneasca. Mare realizare. Mortul este vinovat ca s-a nascut in romania cu r mic.
  1
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.