Oameni noi cu apucături vechi

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

"Se va constitui o comisie pentru a analiza detaliat fiecare aspect reclamat" sau "Pentru acest caz este o anchetă în desfășurare"… Invariabil, cam aşa se încheie fiecare ştire locală sau naţională despre un pacient căruia nepăsarea sau, la fel de tragic, neglijenţa i-a adus moartea pe patul de spital. Sau pe targă, dacă n-a avut norocul să i se găsească un pat. Poate nu-mi amintesc eu, dar n-aş putea să spun care au fost, totuşi, concluziile anchetelor anunţate. Nu, nu cer un vinovat pus la stâlpul infamiei, ci măcar nişte soluţii reale, aplicate, care să prevină alte nenorociri. Şi noi victime ale unui sistem medical care nu funcţionează aşa cum ar trebui.

Pentru că avem spitale vechi, depăşite de resurse şi tehnologie, cu personal insuficient şi dotări precare - fie că vorbim de echipamente medicale, de farmacie sau de lenjerie, saltele şi pijamale. Şi, ca în orice alt domeniu, şi în Sănătate sunt oameni dedicaţi profesiei şi pacienţilor, dar şi… excepţii. Ştiu ce se spune, că fiecare doctor are aleea lui din cimitir, mai mare sau mai mică. Şi n-am scăpat de vechea expresie "cel mai bun doctor este trenul spre Bucureşti!". Ori spre Cluj, Braşov sau Iaşi.

De toate astea îmi aduc aminte când se vorbeşte despre construcţia unui nou spital municipal de urgenţă la Galaţi. Ştiu, Galaţiului i s-a promis şi un spital regional! Aşa cum şi tecucenilor li s-a promis, în administraţia trecută, un spital zonal. S-au cheltuit banii pe documentaţii şi asta a fost tot… Mult entuziasm de moment, capital electoral şi apoi nimic.

Parcă numai cu spitalul regional ne-am "fript"? Nu, ne-am fript şi cu aeroportul? Şi cu tunelul pe sub Dunăre! Şi cu câte şi mai câte?

Nu neg, şi noi suntem naivi incurabil, dar şi politicienii - pentru că ei iau deciziile privind construcţia de spitale, de aeroporturi, de infrastructură în general - sunt experţi în a ne promite marea cu sarea, a ne duce cu vorba şi a ne trage ţeapă. Din păcate, o fac şi politicienii tineri, făcuţi după chipul şi asemănarea celor îmbătrâniţi în rele, şcoliţi în arta manipulării, a prostelii şi a vrăjelii. Oameni politici noi, cu apucături vechi mai rele şi mai toxice decât ale veteranilor de partide.

Poate că, înainte de ne apuca de un spital nou, modern şi curat, tocmai de asta avem nevoie. De oameni noi - cu sau fără halat alb, vindecaţi de apucăturile vechi şi nesănătoase.

Citit 1402 ori Ultima modificare Luni, 07 Iunie 2021 20:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.