Oameni noi cu apucături vechi

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

"Se va constitui o comisie pentru a analiza detaliat fiecare aspect reclamat" sau "Pentru acest caz este o anchetă în desfășurare"… Invariabil, cam aşa se încheie fiecare ştire locală sau naţională despre un pacient căruia nepăsarea sau, la fel de tragic, neglijenţa i-a adus moartea pe patul de spital. Sau pe targă, dacă n-a avut norocul să i se găsească un pat. Poate nu-mi amintesc eu, dar n-aş putea să spun care au fost, totuşi, concluziile anchetelor anunţate. Nu, nu cer un vinovat pus la stâlpul infamiei, ci măcar nişte soluţii reale, aplicate, care să prevină alte nenorociri. Şi noi victime ale unui sistem medical care nu funcţionează aşa cum ar trebui.

Pentru că avem spitale vechi, depăşite de resurse şi tehnologie, cu personal insuficient şi dotări precare - fie că vorbim de echipamente medicale, de farmacie sau de lenjerie, saltele şi pijamale. Şi, ca în orice alt domeniu, şi în Sănătate sunt oameni dedicaţi profesiei şi pacienţilor, dar şi… excepţii. Ştiu ce se spune, că fiecare doctor are aleea lui din cimitir, mai mare sau mai mică. Şi n-am scăpat de vechea expresie "cel mai bun doctor este trenul spre Bucureşti!". Ori spre Cluj, Braşov sau Iaşi.

De toate astea îmi aduc aminte când se vorbeşte despre construcţia unui nou spital municipal de urgenţă la Galaţi. Ştiu, Galaţiului i s-a promis şi un spital regional! Aşa cum şi tecucenilor li s-a promis, în administraţia trecută, un spital zonal. S-au cheltuit banii pe documentaţii şi asta a fost tot… Mult entuziasm de moment, capital electoral şi apoi nimic.

Parcă numai cu spitalul regional ne-am "fript"? Nu, ne-am fript şi cu aeroportul? Şi cu tunelul pe sub Dunăre! Şi cu câte şi mai câte?

Nu neg, şi noi suntem naivi incurabil, dar şi politicienii - pentru că ei iau deciziile privind construcţia de spitale, de aeroporturi, de infrastructură în general - sunt experţi în a ne promite marea cu sarea, a ne duce cu vorba şi a ne trage ţeapă. Din păcate, o fac şi politicienii tineri, făcuţi după chipul şi asemănarea celor îmbătrâniţi în rele, şcoliţi în arta manipulării, a prostelii şi a vrăjelii. Oameni politici noi, cu apucături vechi mai rele şi mai toxice decât ale veteranilor de partide.

Poate că, înainte de ne apuca de un spital nou, modern şi curat, tocmai de asta avem nevoie. De oameni noi - cu sau fără halat alb, vindecaţi de apucăturile vechi şi nesănătoase.

Citit 1267 ori Ultima modificare Luni, 07 Iunie 2021 20:40

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de Sandra
  Miercuri, 09 Iunie 2021 12:28
  46.97.176.***  "Normal"...
  De ce vă mirați? Asta-i "normalitatea" mentalității gălățene...și anume să nu aibă nimic aici ÎN GALAȚI construit.
  Întotdeauna gălățenii au fost propriul dușman(și cel mai mare) potrivnic MODERNIZĂRII ȘI DEZVOLTĂRII GALAȚIULUI.
  Gălățenii s-au înpotrivit realizării acelor proiecte, că, de, ce să vezi...de ce să avem și noi așa ceva, ceva nou, ceva magnific aici construit ÎN GALAȚI.
  Și am rămas fără, FĂRĂ NIMIC CONSTRUIT în orașul nostru GALAȚI, din cauza unor conducători/aleși ce au blocat continuarea realizării acelor proiecte mari de infrastructură AICI, ÎN GALAȚI, dar și din cauza multora din specia asta fandosită de gălățeni cărora le repugnă ideea de a avea ceva grandios construit ca infrastructură în propriul lor oraș GALAȚI, gălățeni simandicoși care nu au susți susținut propriile proiecte propuse pentru orașul lor, pentru emanciparea societății locale gălățene...ca apoi tot ei gălățenii să fie cei ce se smiorcăie că de ce nu au nimic în GALAȚI construit, modernizat și să se smiorcăie, să se vaite că de ce le ocolesc toți orașul.
  Pentru că nu au susținut construirea tuturor proiectelor mari de infrastructură propuse sau chiar începute de unii sau de alții PENTRU GALAȚI, AICI, ÎN GALAȚI.

  Nu ați vrut să susțineți și nu au vrut gălățenii infrastructură de subtraversare a Dunării(tunel) fiindcă gălățenii au zis că e "câh!" pentru ei traficul rutier care ar fi trecut pe la GALAȚI prin tunelul pe sub Dunăre, care cică(în mintea unora) ar fi creat deranj, praf, dezastru, etc... Ete că nu veți avea și veți rămâne în continuare netranzitați, ocoliți de toți și de toate investițiile care v-au ocolit așa cum v-a plăcut până nu demult și așa cum vă place în continuare să fiți ocoliți de investitori, de investiții, de locuri de muncă...de tot. La fel și cu aeroportul mult visat de gălățeni...au zis unii gălățeni că nu ne trebuie domvle că la fel ca și tunelul pe sub Dunăre ar fi creat haos, deranj, zgomot prin traficul rutier, dar și aerian. Ei bine, v-a zis alesul poporului(gălățenilor) el fost prim-întâiul țării că "ce vă mai trebuie aeroport gălățenilor" că le-a construit pod(brăilenilor), GALAȚIUL RĂMÂNÂND TOT OCOLIT.
  ȘI TOT NU VEȚI AVEA NIMIC NICIODATĂ CONSTRUIT AICI ÎN GALAȚI PÂNĂ NU VEȚI ÎNVĂȚA VOI GĂLĂȚENII(SIMPLI VOTANȚI GĂLĂȚENI SAU ALEȘI/CONDUCĂTORI GĂLĂȚENI) SĂ SUSȚINEȚI DAR SĂ ȘI REALIZAȚI, SĂ TRANSPUNEȚI ÎN REALITATE, AICI ÎN GALAȚI, TOATE ACELE MARI PROIECTE DE INFRASTRUCTURĂ PROPUSE ȘI ÎNCEPUTE DE GĂLĂȚENI PENTRU GĂLĂȚENI, PENTRU GALAȚI.

  Nu ne mai vindecăm, ca și societate locală gălățeană. Dar tot plângem că nu avem nimic aici construit, a conecta GALAȚIUL la fluxul, tranzitul economic, uman.

  Suntem zero (0) și nu avem nimic ÎN GALAȚI pentru că așa au vrut(s-au împotrivit) tocmai gălățenii, unii gălățeni(atât conducători, aleși, cât și simpli cetățeni gălățeni). De asta alții au, clujenii, brașovenii, arădenii, timișorenii fiindcă aceia au ținut cu propriile lor orașe și ei au susținut realizarea TUTUROR PROIECTELOR propuse pentru orașele lor.
  La noi ai noștri cetățeni gălățeni(conducători, aleși, simpli cetățeni gălățeni votanți) nu au știut decât să pună piedici, să se împotrivească și să blocheze proiectele propuse sau chiar începute pentru GALAȚI, pentru modernizarea propriului nostru oraș GALAȚI.


  Într-un fel må bucur că nu veți avea nimic construit ÎN GALAȚI din marea infradtructură a acelor proiecte propuse, fiindcă așa au/ați fost învățați voi gălățenii potrivnici la orice a fi construit SICI ÎN GALAȚI, fiindcă așa vă place, să nu aveți nimic AICI ÎN GALAȚI construit.

  Maneaua și bocetele le plac gălățenilor... Mizeria și neajunsurile sunt pe placul gălățenilor...de acsta ați rămas mereu fără nimic aici ÎN GALAȚI CONSTRUIT, fiindcă nu ați vrut și nu ați fost în stare să țineți cu propriul vostru oraș GALAȚI.

  Știu o mulțime de brăileni care stăteau pe site-urile astea gălățene și care se prefăceau a fi gălățeni și care băgau strâmbe pentru a mani***populația băștinașă locală gălățeană pentru a-i face pe unii gălățeni a crede că gălățenii sunt cei ce nu vor REALIZAREA MARILOR PROIECTE DE INFRASTRUCTURĂ(TUNEL PE SUB DUNĂRE, AEROPORT, ETC.) A SE CONSTRUI AICI ÎN GALAȚI.
  Și gălățenii se lăsau manipulați de brăilenii postaci pe site-urile gălă[ene, iar gălățenii iată că au rămas fără nimic important/major construit AICI, ÎN GALAȚI.

  DRUM BUN ȘI CALE BĂTUTĂ, FĂRĂ ÎNTOARCERE...PE DRUMUL PIERZANIEI SUBDEZVOLTĂRII (ȘI NEMODERNIZĂRII, NEEMANCIPĂRII) GALAȚIULUI, A PROPRIULUI VOSTRU/NOSTRU ORAȘ GALAȚI.
  Nu veți avea nimic, ca și până acum,dacă nu țineți cu (realizarea) proiectelor GALAȚIULUI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean
  Marți, 08 Iunie 2021 12:54
  78.96.59.***
  Foarte bine punctata problema. Tara arde iar sefii Galatiului arunca cu 2 milioane de lei in biserica. Pentru ca se poate ! Banii dati in mod constant bisericii, desi are o groaza de afaceri, scutiri de impozite si salariile platite de stat, sunt bani aruncati pur si simplu la gunoi. De ce nu se investesc acesti bani in lucruri utile ?
  2
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.