Apa trece, belelele rămân

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Este adevărat, a plouat la Galați în ultima perioadă cât n-a mai plouat de ani de zile. Pentru orice infrastructură urbană ar fi fost greu să facă față zecilor de litri de apă căzuți necontenit pe fiecare metru pătrat din oraș. Pe de altă parte, aversele puternice nu mai reprezintă o surpriză, iar experiențele din anii trecuți ne-au arătat deja ce se poate întâmpla în astfel de situații.

Cu toate astea, iar am fost luați "prin surprindere"! Canalizările au început să refuleze, trotuarele și străzile au fost luate cu asalt de puhoaie, în multe locuri din oraș a început să ne fugă, la propriu, pământul de sub picioare, zone întregi din oraș au ajuns din nou sub apă...

Întrebarea este câte din aceste efecte teribile ale ploilor abundente ar fi putut fi evitate printr-o mai judicioasă administrare și calibrare a infrastructurii municipale. O grămadă de instituții - Apă-Canal, Ecosal, Gospodărire Urbană, pentru a da doar câteva exemple - ar trebui să fie, sub o formă sau alta, "linia de apărare" în fața efectelor capriciilor vremii. Dar pe listă ar trebui să includem și tot felul de firme mai mari sau mai mici care au efectuat lucrări prin oraș. Orașul e brăzdat de tot felul de șanțuri săpate cu o ocazie sau alta, pentru tras conducte, cabluri etc., lucrări neîncheiate neapărat cum scrie la carte. Să ne mire acum că apar infiltrații și se surpă trotuarul acolo unde nu s-a făcut o compactare așa cum trebuie?

Ce să mai spunem în cazul locuitorilor din Valea Orașului. Săracii, numai ei știu de câte ori s-au inundat în ultimii ani. N-a fost viitură mai cu forță care să nu ajungă, până la urmă, în casele lor... La un moment dat s-a realizat un sistem nou de pompe care să rezolve tocmai astfel de probleme. Din păcate, în zilele acestea s-a demonstrat că, la o adică, nici acestea nu fac față...

Ar fi o bună ocazie acum, după "proba apelor", ca municipalitatea să facă un "inventar" al tuturor lucrărilor precum cele amintite mai sus. Să știe cine și-a făcut bine treaba, cine nu. Iar cine a făcut lucrări care acum s-au dovedit deficitare să și plătească pentru munca de mântuială pe care au făcut-o!

Dar, tare ne e că și inundațiile acestea vor trece fără să facă prea multe "valuri" la nivel administrativ. Că, de, apa trece, dar n-ar fi prima dată când belelele rămân.

Citit 1263 ori Ultima modificare Marți, 22 Iunie 2021 23:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.