Finanțele și „socotelile” politice

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ar fi o naivitate din partea noastră să credem că demiterea ministrului de Finanțe, Alexandru Nazare, a venit așa, ”pe nepusă masă”. De vreo trei luni încoace se tot vorbește că ar fi pe ”lista neagră” a premierului Cîțu. De-a lungul timpului au fost mai multe divergențe între cei doi, fie că e vorba de angajările prin minister sau ”reformele” din Finanțe, dar până la urmă tot ”socotelile” politice au fost cele la care ”s-a tras linie”.

Nu e niciun secret că lupta din PNL pentru conducerea partidului dintre echipa lui Ludovic Orban și cea a lui Florin Cîțu se duce la baionetă, mai ales în teritoriu, acolo unde au loc în această perioadă alegerile structurilor locale. În unele cazuri s-a ajuns la mașinațiuni și scene greu de imaginat pentru cei ce se doresc a fi demni urmași ai Brătienilor...

Una peste alta, în PNL e vremea promisiunilor, că, deh, liberalism, liberalism, cât o mai fi rămas din el, dar susținerea în partid nu vine gratis! Bani, bani, funcții și iar bani! Asta vor aleșii mai mari sau mici de la Cîțu, de la Orban, iar pozițiile se tranzacționează fix după ”cerere și ofertă”.

În timp ce Ludovic Orban, din Legislativ, poate vorbi mai degrabă pur teoretic despre bani, Florin Cîțu e premier, el e ”la butoanele” Executivului și vrea ca toată lumea să priceapă - aliați și adversari - că e cel mai tare în parcarea liberală! Primarii PNL vor bani, ei bine Cîțu le-a promis mai mulți bani - vreo 7 miliarde pentru proiecte locale - dar, ce să vezi, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a cam făcut pe niznaiu. I s-a spus să facă rost de bani, fie și prin noi împrumuturi bancare, dacă este nevoie, dar Nazare nu s-a conformat. Mai mult, a cam scăldat-o când i s-a cerut să opteze, negru pe alb, între Orban și Cîțu.

Ce straniu, ce bizar și ce coincidență, demiterea lui Nazare vine la doar o zi după ce Orban se declara mulțumit de activitatea miniștrilor PNL și că în niciun caz nu se impune vreo remaniere. Cîțu, ce să vezi, îl contrazice - face o demonstrație de forță, încearcă să transmită fără echivoc că el are ”pâinea și cuțitul”! Finanțele sunt acum la cheremul ”interimarului” Florin Cîțu și putem să punem pariu că va face rost, cu orice preț, de bani pentru ”proiectele întârziate”, mai ales cele în care au un interes liderii liberali.

În mod ironic, ”păcatele” de care se fac vinovaţi acum unii dintre liberali sunt taman cele pe care le reproșau PSD-ului, pe vremea când erau în Opoziție! Da, ce să-i faci, acum altă făină se macină la moara politicii!

Citit 1460 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iulie 2021 03:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.