România prostiei fudule

Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Cu nici 27 la sută din populație vaccinată, România se află la coada clasamentului, în Europa, în privința imunizării împotriva COVID-19. Doar Bulgaria stă mai rău decât noi, în timp ce Rusia se situează deasupra. Deși vecină fizic cu noi, Ungaria se află la zeci de procente depărtare, ceea ce arată, de fapt, diferența când vine vorba de civilizație.

Cu siguranță, nu la fel de rău ar sta lucrurile dacă s-ar face un clasament al celor care își dau cu părerea. În România, datul cu părerea este ca un fel de sport național. Este o activitate care pare că se alimentează de la sine, practicată de o adevărată armată de specialiști în emis opinii. O vedem tot mai pregnant pe rețelele sociale, la piață, în taxi sau în autobuz.

Părerologii au doar convingeri, indiferent de ceea ce ar spune știința. Ei sunt vocali și țin să dea dovadă de fudulie, prostia afișată fățiș nefiind nicidecum de ajuns. Ei știu că vaccinul anti-COVID nu este doar apă de ploaie, ci o adevărată amenințare pentru sănătate. Nu contează că există studii științifice temeinic documentate care arată atât efectele adverse ale vaccinurilor, cât și eficacitatea de 95 la sută în prevenirea formelor grave de COVID-19.

Ceea ce mă sperie în acest fenomen nu e faptul că el există, pentru că acest lucru se întâmplă în orice țară - fiecare are incapabilii săi - ci că el are o asemenea amploare.

Acum, este mai limpede ca oricând eșecul României, ca societate. Afluxul de conspiraționiști din jurul nostru arată în ce hal de analfabetism științific se complace țara noastră. Este eșecul unui sistem de educație care a promovat, în ultimii 30 de ani, impostura, corupția și furtul intelectual în cele mai urâte forme ale sale. Opinia publică din România, luată ca masă largă de indivizi, este aproape de zero, când vine vorba de cunoaștere științifică. Asta nu îi împiedică, însă, pe aceiași indivizi să-și dea cu părerea, să critice și să se lase influențați exact de cei mai siniștri impostori.

Oricât de rău ar sta acum lucrurile, ele pot degenera și mai mult pe drumul îndobitocirii, atât timp cât nimeni nu-și va asuma schimbarea și atât timp cât ”reforma”, de orice fel ar fi ea, va rămâne un termen gol de orice conținut, cum se întâmplă deja de zeci de ani încoace.

Citit 1863 ori Ultima modificare Joi, 19 August 2021 22:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.