Califul Omar al bibliotecilor gălăţene

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

În septembrie 642, cea mai mare comoară a lumii antice, Biblioteca din Alexandria, cădea pradă flăcărilor, la ordinul califului Omar, care şi-a motivat decizia astfel: "Dacă scrierile acestea sunt cuprinse în Coran, sunt inutile, iar dacă nu sunt, trebuie distruse ca să nu se afle acest lucru". Au ars astfel sute de mii de cărţi, care păstrau întreaga înţelepciune a anticilor. Este de notorietate astăzi faptul că multe dintre cunoştinţele pe care omenirea le deţinea atunci au fost (re)descoperite abia sute de ani mai târziu, iar întunecatul Ev Mediu european a fost în bună măsură consecinţa nebuniei unui calif pentru care scrierea sau citirea unei cărţi reprezenta doar o pierdere de timp.

La mai bine de o mie de ani distanţă, în septembrie 2021, un politician de pe meleagurile noastre, cu multe apucături de calif, a decis să desfiinţeze trei din cele cinci filiale din oraş ale Bibliotecii Judeţene. Două dintre acestea, cele de la Gară şi de la Parcul de Soft, erau oricum închise de facto, iar lor li s-a alăturat, prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 188 din 27 august 2021, filiala din Micro 20, înfiinţată de numai trei ani, prin decizia aceleiaşi instituţii. Motivaţia deciziei o reprezintă, chipurile, lipsa fondurilor necesare funcţionării, deşi, la câţi bani publici se risipesc pe lucrări supraevaluate şi inutile sau pe salarii ale pilelor şi atârnaţilor politici, 2-3 bibliotecari în plus şi ceva cheltuieli de întreţinere a unor sedii nu înseamnă mai nimic.

Poate că la Gară nu se ducea nimeni să împrumute cărţi, deşi drumul cu trenul până la Bucureşti, Braşov sau Constanţa durează ore bune şi cititul unei cărţi în timpul ăsta nu-i deloc o idee rea. În al doilea caz, clădirea Parcului de Soft a fost vândută recent Universităţii, iar existenţa unei biblioteci în sediul unei facultăţi este chiar o necesitate. În fine, în Micro 20, nu ştiu câţi copii frecventau biblioteca sau dacă a crescut cumva nivelul cultural al cartierului de la margine de Galaţi de când a fost înfiinţată filiala cu pricina, dar, indiferent de aceste lucruri, desfiinţarea unei biblioteci nu poate fi decât o notă extrem de proastă.

Blasfemia asta este puţin probabil să mai poată fi îndreptată, aşa că nu ne rămâne decât să sperăm că, sub "înţeleapta" conducere a politicului, n-o să ajungem la finalul apocaliptic descris de Ray Bradbury în "Fahrenheit 451", când oamenii erau nevoiţi să înveţe pe dinafară câte o carte, pentru a nu lăsa să se piardă inestimabilele comori dintre coperţi.

Citit 1145 ori Ultima modificare Vineri, 10 Septembrie 2021 00:25

2 comentarii

 • postat de Cititor
  Vineri, 10 Septembrie 2021 17:23
  89.137.230.***
  Realitatea e alta....nu zic ca nu erau buna si acele sedii deschise dar daca veneau doar cativa pentru o carte si cheltuielile pt sedii erau mai mari nu isi aveau rostul si daca cineva vrea intr-adevar sa citeasca se duce chiar si la biblioteca centrala. Prin filiale batea vantul si chiar si la gara nu cerea unul o carte. Lumea nu mai are timp sa citeasca, toti alearga dupa mancare, bani pentru a plati facturile. Si de cand cu teledoanele astea si tabletele lumea nu mai pune mana pe carti. Sunt si care citesc din biblioteca virtuala de pe telefon sau tableta dar recomandat e sa citesti direct de pe carte ca sa nu ai probleme cu ochii. E obositor sa citesti de pe telefon sau tableta. Eu citesc cam o carte lunar si am citit cam 3000 carti pana acum. Am acasa cam 1000 de carti si as mai citi dar nu mai am timp pentru ca s-a scumpit electricitatea, apa si gazul si alerg sa mai fac un ban in plus sa platesc facturile ca sa nu ma lase astia pe intuneric sau in frig.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Alicante
  Vineri, 10 Septembrie 2021 07:05
  86.124.206.***
  Trei din cele cinci filiale din oraş ale Bibliotecii Judeţene V.A. Urechia desfiinţate! O contra performanță culturală greu de egalat! În curând vom rămâne doar cu sediul central.
  1
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.