Afaceri şi mirajul angajării la stat

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Când auzi că se dă şpagă de mii de euro pentru o angajare la stat, parcă nu-ţi vine să crezi că se poate întâmpla aşa ceva. Recunosc că multă vreme am fost naivă. În primul rând, nu mi-a venit să cred că cineva şi-ar risca slujba comiţând o asemenea ilegalitate. Apoi, sumele vehiculate mi se par extrem de mari. De unde să aibă o aspirantă în a deveni îngrijitoare la un spital 3.000 de euro? Iată însă că, e drept, destul de rar, asemenea cazuri ajung spre soluţionare şi pe birourile ofiţerilor de la DGA. Şi atunci zvonurile capătă consistenţă şi descoperim a nu ştiu câta oară că nu iese fum fără ceva foc. Chiar şi când nu au putere de decizie, există persoane care au tupeul să perceapă sume importante de bani de la aspiranţii unor posturi la stat. Mai exact, cele din Sănătate. Bineînţeles că succesul unei asemenea operaţii este garantat de disperarea unora de a se vedea bugetari. Altfel nu-mi explic cum poţi să arunci cu miile de euro, fără a avea nicio garanţie că te vei bucura de "trecere" în faţa comisiei de examen.

Toate aceste practici se perpetuează pentru că sunt foarte puţini care au coloană vertebrală, când li se solicită aşa ceva şi nu depun plângere pentru a se putea organiza un flagrant. Mai e şi situaţia în care mulţi dintre cei care au dat şpagă şi au rămas cu buza umflată se tem să-i denunţe pe escroci, pentru că, în astfel de cazuri, vina se cam împarte. Însă şi legile sunt făcute, practic, ca şi cum ar încuraja tot acest trafic de influenţă. Ce păţeşte un asemenea angajat care solicită şpăgi de la cei care vor şi ei să prindă un post călduţ la stat? Nimic. În cazul pe care îl prezintă ziarul "Viaţa liberă" de azi cele două şpăgare primesc doar câteva luni de închisoare, cu suspendare. Ba, mai rău, deşi primul dosar penal a fost întocmit în 2017, ele nu şi-au pierdut postul şi au recidivat şi în 2018, cerând în continuare foloase necuvenite în schimbul unor promisiuni deşarte. Motiv pentru care un nou dosar de urmărire penală a fost deschis la DGA. 

Rămâne de văzut ce vor stabili oamenii legii în legătură cu acest al doilea dosar, dacă pedeapsa se va aplica tot cu suspendare sau nu, pentru că e clar că asemenea afaceri înfloresc pe fondul unor pedepse prea blânde şi aplicate din doi în doi.

Citit 1565 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Septembrie 2021 23:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.