O comedie cu proști la care toată lumea plânge

Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Când vine vorba de români și de felul de a fi al acestui neam, generalizările grosiere se țin lanț. Unele dintre aceste mituri zdravăn împământenite în mentalul colectiv ne ajută să ne amăgim cu grație, cum ar fi cel potrivit căruia românul, în genere, se pricepe la orice. Altele – și cele mai multe, de altfel - nu sunt însă la fel de măgulitoare: am auzit și auzim încă fapul că românul e hoț sau leneș sau și una, și alta, în același timp. Practic, în majoritatea țărilor europene, această etichetă ne este cel mai des pusă în cârcă, chiar dacă, evident, nu toți suntem o apă și-un pământ. 

Odată cu venirea celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19, am putut observa însă că, deși suntem numiți europeni, ”România profundă” trăiește, încă, din perspectiva mentalităților, într-un Ev Mediu cât se poate de incert și de păgubos pentru binele ei.

Șapte din zece români nu au acceptat vaccinarea. Cei mai mulți au făcut-o din frică, dând crezare doar informației false că ”vaccinul nu este destul de bine studiat”, că nu vor să devină cobai. Se observă astfel că lașitatea și superstițiile înfloresc de minune la umbra ignorării datelor științifice. Această frică provenită din neștiință și din refuzul de a accepta Știința ne-a adus în situația dezastruoasă în care ne găsim acum.

Cei mai mulți dintre românii care au refuzat vaccinarea anti-COVID, cu tot felul de pretexte stupide sau de-a dreptul absurde, o fac tot pentru că ”știu ei mai bine”, ”pentru că sunt interese ascunse la mijloc”, pentru că ”ei”, oricine ar fi acești ”ei” nedefiniți, nu îl pot duce de nas pe ”românul priceput la orice”. Această ”pricepere” care i-a făcut să refuze cea mai bună armă pe care o avem la îndemână împotriva coronavirusului nu i-a împiedicat însă să se ”trateze” singuri împotriva COVID-19 cu pastile bune doar pentru câini sau pisici ori cu apă cu lămâie.

Chiar și când boala îi împiedică să mai respire, unii dintre pacienții ”pricepuți la orice” preferă să folosească acasă concentratoare sau spray-uri cu oxigen destinate alpiniștilor, în loc să ceară urgent ajutor de specialitate la spital. Totul se aseamănă cu o comedie cu proști, dar una la care, din păcate, toată lumea plânge.

Citit 3549 ori Ultima modificare Duminică, 17 Octombrie 2021 23:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.