"Tradiţia" dezertării la preşedinţii liberali

Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

În cei 30 de ani de politică românească "originală", mai toţi liderii proeminenţi ai Partidului Naţional Liberal (PNL) n-au înţeles jocul democratic al succesiunii la conducere şi au părăsit formaţiunea cu scandal, cei mai mulţi înfiinţându-şi partide noi, cu care însă n-au reuşit să se impună în faţa electoratului.
Astfel, preşedinte încă de la reînfiinţarea PNL în 1990, Radu Câmpeanu a pierdut în faţa lui Mircea Ionescu-Quintus alegerile interne din 1993, după ce în anul anterior partidul ratase intrarea în Parlament, şi a părăsit formaţiunea politică, fondând PNL-Câmpeanu. După retragerea lui Quintus, preşedinţia PNL a fost deţinută pe rând, circa doi ani fiecare, de Valeriu Stoica şi Teodor Stolojan, care ulterior au ajuns în afara PNL şi au înfiinţat Partidul Liberal Democrat. Mai apoi, învins în competiţia internă de Crin Antonescu, Călin Popescu Tăriceanu a ieşit din partid şi a devenit în 2015 preşedinte al ALDE. Acum, înlocuit la conducere de Florin Cîţu, Ludovic Orban şi-a anunţat demisia din PNL şi intenţia de a înfiinţa un nou grup politic liberal.
Dezertarea lui Orban nu face astfel decât să continue "tradiţia" preşedinţilor liberali care n-au acceptat înfrângerea într-un scrutin intern, semn foarte clar că anvergura acestor lideri nu a fost deloc pe măsura tradiţiei unui partid cu un "pedigree" precum cel al PNL. Că Ludovic Orban îşi va înfiinţa până la urmă un nou partid, care să grupeze şi o parte dintre politicienii liberali actuali, e mai puţin important, pentru că o astfel de formaţiune va sfârşi invariabil la lada de gunoi a istoriei, aşa cum o demonstrează toate exemplele de până acum ale foştilor lideri ai PNL. Atâta timp cât nu ai reuşit să te impui în fruntea unui partid puternic, e practic imposibil să câştigi electorat semnificativ atunci când o iei de la zero.
Pe de altă parte, mişcarea actuală de scindare din PNL îi este extrem de favorabilă preşedintelui Klaus Iohannis, care nu dă deloc impresia că ar avea de gând să renunţe la politică în 2024, la încheierea mandatelor de şef al statului, iar un partid pe care îl domină clar şi din afară i-ar conveni de minune. Şi Cîţu, care are mai degrabă profil de executiv decât de politician, sigur nu-i va sta în drum în niciun fel...

Citit 1484 ori Ultima modificare Marți, 26 Octombrie 2021 23:36

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de cel mai smecher drog se numeste puterea de partid. sa va stea in git
  Miercuri, 27 Octombrie 2021 20:24
  89.39.81.***
  din pacate in ROMANIA partidele sint constituite pe sistem de interes de grup si particular pentru virf. acolo e puterea. puterea aduce orice vrei in ROMANIA. nu exista lupta pe ideologii, pe principii, de cum vezi sa conduci o tara. totul e ciolanul. cind l-ai gustat un pic nu te mai poti retine de la orice sa-l rozi. e cel mai smecher drog. te crezi DUMNEZEU.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Condamnare pentru INALTA TRADARE si GENOCID
  Miercuri, 27 Octombrie 2021 14:47
  77.111.247.***
  "...o astfel de formaţiune va sfârşi invariabil la lada de gunoi a istoriei..."

  Pai acolo si este locul GUNOAIELOR, la lada de gunoi !!! La lada de gunoi via PUSCARIE GREA !!!
  La puscarie pe viata incepnd de la coada si...PANA LA CAP !!!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Horban n-a anununțat cî va demisiona
  Miercuri, 27 Octombrie 2021 10:25
  86.124.202.***
  Ludy, n-a anunțat că va demisiona din PNL. Poate că azi-noapte, dar n-am această informație. O fi pe surse... Și-a dat demisia din grupul parlamentar de la Cameră. Dar, nimeni, niciun liberal ”fidel” nu l-a susținut. Ieri, declarase că NU pleacă din partid și că ...”vrea să mai vadă” (?!?).E un fel de joacă de-a ”hoții și vardiștii” Dacă demisionează își recunoaște lipsa de popularitate și, eventuala încercare (ce nu va avea succes) de a-și face un partid va fi o dovadă a trădării. Dacă este dat afară (cum merită cu prisosință) se va victimiza, iar mass-media antiromânească va încerca să-l facă martir și să ”rupă” partidul. Rămas fără nicio funcție, detestat de cea mai mare parte a liberalilor, după declarațiile iresponsabile și regurgitarea frustărilor sale va fi izolat, marginalizat și, cel mai probabil, la un moment dat va pleca singur. El, și-ar dori anularea deciziei Congresului și repunerea sa în jilțul PNL-ului de unde să ”organizaze” alte alegeri... Atunci, chiar că PNL-ul va ajunge la sciziune. Cât despre celelalte situații de care ați amintit, ele par similare dar nu sunt! Noul președinte al liberalilor, Florin Cîțu este adeptul unui partid care nu face compromisuri și care dorește să scape de toți prefăcuții și oportuniștii aduși de Ludy. La fel dorește și președintele Iohannis, care , sper, va deveni președintele PNL-ului și premierul României în 2024. PNL-ul are mare nevoie de disciplină, de autoritate în interiorul său, de o orientare de dreapta și nu de una centristă. În fine, este doar o părere personală...
  5
  3
  Raportează
 • postat de pro
  Miercuri, 27 Octombrie 2021 06:01
  5.13.134.***
  Chiar credeti ca mai are viitor vreunul din partidele care au gestionat holocaustul actual?Cu peste 50.000 de morti in spate, mai pot face politica ??
  0
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.