Întâi trebuie însănătoşită Sănătatea

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Gălăţenii au ieşit la protest în faţa Spitalului Judeţean, din solidaritate cu familiile celor care şi-au pierdut viaţa, din cauza modului neprofesionist în care au fost trataţi de medici. E semn că gălăţenilor le-a ajuns cuţitul la os. În decurs de câteva zile, doi oameni au murit, aşteptând în frig, pe coridoarele spitalelor, rezultatele testelor pentru Covid-19 sau plimbându-se între spitale, din cauza incompetenţei şi nepăsării unor angajaţi din sistemul medical. Oamenii au ieşit în stradă din solidaritate, dar şi revoltaţi că doi oameni cu boli, în definitiv banale, un bărbat de 46 de ani cu pneumonie şi o fată de 21 de ani cu abces, au murit, când ar fi avut toate şansele să trăiască, dacă ar fi fost diagnosticaţi şi trataţi profesionist. Au ieşit de spaimă că şi lor sau unui om drag lor li s-ar putea întâmpla la fel. De ani buni, nu este niciun secret că actul medical în mai multe compartimente din spitalele gălăţene lasă de dorit. Că oamenii aleg să se trateze fie aiurea, fie prin alte oraşe, fie, după posibilităţi, la clinici private. Însă n-ai ce face când ai o urgenţă.

Evident, nu toţi angajaţii sistemului sunt neprofesionişti. Însă cei care îşi fac treaba trebuie să muncească şi în locul celor care sunt delăsători şi nu au de ce să practice o meserie care presupune în definitiv vocaţie, nu goană după bani. Iar astfel de cazuri sunt acceptate tacit de sistem de ani şi ani.

Dincolo de toate acestea, pandemia ne-a arătat încă şi mai mult cât de bolnavă este Sănătatea, pentru care fiecare dintre noi cotizează bani grei. Serviciile sunt în continuare deficitare. Sunt mii de bolnavi care au ajuns cu urgenţe la Judeţean şi care au stat în dureri cumplite pe holuri, în aşteptarea rezultatelor la testele pentru Covid. Şi situaţia trenează de aproape un an, fără nicio soluţie, iar aici nu mai e vina personalului angajat în spital.

Oamenii au ieşit în stradă. Au strigat "Dreptate!". Au strigat "Criminalii!". Galaţiul a fost pentru o zi în atenţia televiziunilor centrale. Dar apoi? Apoi se va aşterne tăcerea, în aşteptarea rezultatelor anchetei pe care procurorii au deschis-o, după ce s-au autosesizat.

Citit 1400 ori Ultima modificare Duminică, 21 Noiembrie 2021 23:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.