Galaţiul, un judeţ fără pingele

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

"Urcaţi în avion şi veniţi de urgenţă la spital!", i-a spus, îngrijorat, chirurgul, unei gălăţence pe care o operase de cancer la sân, la clinica din Cluj. "Care avion, că noi n-avem aeroport!", a spus, amar, pacienta. Povestea e reală şi ar putea fi multiplicată de zeci de ori, de gălăţencele şi gălăţenii care şi-au găsit vindecarea la spitalele din Cluj, Braşov, Iaşi sau Bucureşti… Un zbor către Cluj ar fi însemnat, mai întâi, cel puţin trei ore şi jumătate de drum până la Otopeni, timp în care gălăţeanca noastră s-ar fi apropiat deja de Braşov, dacă ar fi plecat la drum cu maşina. Iar cancerul ei n-avea răbdare până se construieşte un aeroport dintre cele două promise până acum.

Da, două aeroporturi! Unul în zona Galaţi-Brăila, despre al cărui studiu de oportunitate scrie şi în programul actualei guvernări. Şi unul în zona Braniştea, al cărui amplasament l-am vizitat pe 20 mai 2019, înainte de alegerile europarlamentare, într-un desant al ministrului Transporturilor, social-democratul Răzvan Cuc, la Galaţi. Un aeroport cu privire la care actualul ministru al Transporturilor, social-democratul Sorin Grindeanu - venit sâmbătă, 4 decembrie 2021, la mal de Dunăre - a dat, graţios, din colţ în colţ. Necesitate cică ar fi… de restul mai vedem.

Bag seamă că, deşi sunt colegi de partid, Grindeanu şi Cuc n-au prea vorbit între dânşii. Nu de alta, dar actualul viceprim-ministru mărturisea presei, sâmbătă după-amiază, că tocmai a aflat o chestiune de Cartea Recordurilor: la Centura Tecuciului se lucrează de 13 ani. Păi tocmai ministrul Cuc a reziliat penultimul contract de lucrări, pe 20 mai 2019! Fix înainte să viziteze amplasamentul viitorului aeroport internaţional care trebuia construit cu bani din Fondul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii, între comunele Braniştea, Smârdan şi Schela.

Mda… Vorbim de avioane şi noi n-avem nici măcar pingele cu care să mergem pe cei şapte kilometri ai centurii Tecuciului. Ăia care se tot construiesc de 13 ani şi pe care actualul ministru al Transporturilor zice că o să-i monitorizeze cu drona. Dar iată, Sorin Grindeanu a anunţat hotărârea ca drumul de legătură de la Marea Centură Ocolitoare a Galaţiului la drumul expres Brăila-Galaţi, care nu e prevăzut niciunde, să fie preluat pe bugetul de anul viitor.

Că dacă tot vine Moş Nicolae, măcar cu o promisiune să ne umple ghetuţele. Ce dacă n-avem pingele...

Citit 1977 ori Ultima modificare Luni, 06 Decembrie 2021 03:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.