Gunoaiele altora

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Cred că nimic nu mă irită mai mult, la capitolul lipsă de civilizaţie, decât să văd gunoaie peste tot. Şi nu mă refer neapărat în preajma punctelor de colectare a deşeurilor, deşi, chiar şi acolo, nu reuşesc să pricep cum nu nimeresc oamenii containerul şi lasă pungi pline şi tot felul de resturi pe unde apucă. Am în minte tot felul de spaţii mai mult sau mai puţin verzi, locuri de pe lângă gardurile recent instalate de municipalitate, inclusiv spaţiile verzi şi aleile din zonele recent modernizate. Peste tot, dar peste tot e plin, mai ales duminica după-amiaza, de resturi. Pahare şi ambalaje de la McDonalds, sticle de suc sau de bere abandonate pe lângă blocuri, pe lângă băncile din parc, pe lângă stâlpii de iluminat de la trecerile de pietoni. Nu ştiu cum se face, dar băutorii de apă nu prea aruncă sticlele aiurea, asta este însă o altă discuţie. Ori de câte ori se aduce în discuţie mizeria din oraş, toată lumea dă vina imediat pe Ecosal: că nu fac suficient, că angajaţii lor nu sunt destul de harnici, destul de promţi etc. Fraţilor, să ne înţelegem, nicio companie de curăţenie nu va reuşi să cureţe lipsa de educaţie şi de bun-simţ a unora! Dacă, dimineaţa, trece maşina şi ia gunoaiele, iar coşurile stradale sunt golite (chestiune care se întâmplă, pe verificate) şi seara e iar dezastru, nu e vina angajaţilor şi a municipalităţii. Dacă, să spunem, nu sunt coşuri de gunoi pe o porţiune mare de stradă, asta nu înseamnă că aruncăm ambalajele şi resturile pe unde apucăm. Le ducem până la primul coş şi semnalăm oficial problema, printr-o sesizare la Primărie. Aţi cerut coşuri de gunoi în cartier şi municipalitatea nu s-a îngrijit să le instaleze? Abia aşteptăm să scriem despre asta! Dar dacă ele au fost distruse de golanii cartierului, care altă treabă nu au decât să dea cu picioarele în coşurile de gunoi sau să le dea foc, problema nu se rezolvă aruncând gunoaiele pe spaţiul verde sau pe marginea trotuarelor. În schimb, se poate rezolva, în timp, dacă toţi luăm atitudine, dacă ne învăţăm copiii să nu arunce pe jos şi nu o facem nici noi, dacă ieşim la plimbare şi strângem un gunoi care ne iese în cale, chiar dacă nu noi l-am aruncat. Evident, niciuna dintre aceste atitudini nu este obligatorie, dar ce bine ne-ar fi tuturor dacă ne-am concentra mai mult pe ce putem să facem noi, decât pe ce nu au făcut alţii!

Citit 1306 ori Ultima modificare Marți, 07 Decembrie 2021 00:01

2 comentarii

 • postat de gogu
  Marți, 07 Decembrie 2021 15:29
  95.76.1.***
  Poate un prim pas ar fi sa-i punem la treaba pe acesti politisti locali.Din cate stiu eu Politia Locala a fost infiintata pentru pastrarea ordinii si linistii publice in oras,ori ce se intampla acum e de tot hazul ,vajnicii nostri politisti locali nefacand altceva decat panda pentru a da amenzi pentru parcari.La dotarea pe care o au pot face fata cu brio acestui deziderat,liniste si ordine in oras.
  0
  5
  Raportează
 • postat de George
  Marți, 07 Decembrie 2021 01:05
  95.76.53.***
  Ba ar fi o solutie. Sa fie obligate companiile mari gen Mc Donalds KFC, care oricum fac curatenie pe mese, sa vanda atat pe loc cat si la pachet contra buletinului si sa se treaca pe ambalaj UN COD. Doar in computerul societatii sa existe corelatia COD-CNP client. Stiti ca cand comanzi ai un numar de comanda asa-i? Codul unic ar putea fi MC71222114325890 care ar corespunde cnp-ului clientului care a comandat de la Mc Donalds in ziua de 7 decembrie 2022 ora 11, 43 minute si 25 secunde si a avut numarul de comanda 890. Daca paharuyl nu e in cos si e gasit pe jos pe baza acelui cod sepoate interoga Mc Donalds si politia ar putea gasi faptasul. La fel cum unele primarii au inceput saamendeze pe cei care ii gasesc pe baz facturilor din gunoiul aruncat aiurea, la fel poate exista orice posibil deseu aruncat aiurea CU UN COD Atunci lumea stiind ca ar putea fi gasita nu ar mai arunca asa mult aiurea.
  3
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.