Lupul, capra şi varza din coaliție

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

O cunoscută problemă de logică ne spune că un om, ducând la târg un lup, o capră şi o varză, ajunge în dreptul unui râu pe care trebuie să-l traverseze cu o barcă. Întrebarea este cum va proceda el, ştiind că, în mod firesc, lupul poate vâna capra, în timp ce aceasta din urmă este predispusă să mănânce varza. În plus, ambarcațiunea este de dimensiuni reduse, iar omul nu poate să-i treacă pe toţi o dată şi nici câte doi/două, dar se cere ca numărul de traversări să fie minim.

Soluția este la îndemâna cititorilor noștri, mai ales că raționamentul a fost pus în versuri de cunoscutul poet și folclorist Anton Pann, în urmă cu aproape două sute de ani.

Mai puțin limpede este cum se vor rezolva lucrurile în actuala coaliție de guvernare, una, de asemenea, tripartită și, dacă vreți, de câte "traversări" va fi nevoie pentru ca toți cei implicați să ajungă... la mal "nevătămați". Deocamdată, nu este foarte clar cum se poate împăca și capra, și varza și nici cine ar putea juca rolul lupului.

Preocupați, ca mai întotdeauna, de creșteri de pensii și salarii, social-democrații au identificat o posibilă sursă de finanțare a acestor majorări prin aplicarea unei taxe de solidaritate asupra cifrei de afaceri a marilor companii, măsură patentată de vecinii maghiari și preluată, inițial, de UDMR. Se pare că această reglementare ar aduce la buget 1,6 miliarde de euro pe an, dar ea nu este, nicidecum, pe placul liberalilor. De altfel, aceștia din urmă sunt ferm hotărâți să mențină deficitul bugetar la sub șase la sută din PIB, iar majorarea deja programată a pensiilor de la 1 ianuarie va duce la cheltuieli de 9,4 la sută din același Produs Intern Brut, prag agreat cu Comisia Europeană și care nu ar trebui depășit.

Se pare că, în urma întâlnirii dintre liderii politici aflați la guvernare și președintele Klaus Iohannis, s-a convenit o consultare a mediului de afaceri privind taxa de solidaritate de 1 la sută. Totodată, șeful statului ar fi cerut să se ajungă cât mai repede la un consens pentru bugetul de stat pe anul 2022. Astfel, am identificat, pentru moment, cine ar putea fi omul responsabil de trecerea cu bine de pe un mal pe celălalt. Însă nu aceasta era cerința problemei și, deocamdată, chit că rezolvarea o știm, rămân de clarificat multe alte necunoscute din această coaliție.

Citit 1554 ori Ultima modificare Joi, 09 Decembrie 2021 23:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.