Cele mai controlate Jocuri Olimpice din istorie

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Un editorial din Wall Street Journal scoate în evidenţă modul în care s-a schimbat China, dar şi lumea din jur, în decurs de numai 14 ani, din 2008, când organiza Jocurile Olimpice de vară, până acum, când se desfăşoară la Beijing Jocurile Olimpice de iarnă. În timp ce alte state puternice din lume sunt secătuite de criza din 2008, dar şi de cea creată de pandemie, economia Chinei a crescut de trei ori. Aşa se explică modul agresiv în care Beijingul reacţionează la orice poziţie critică pe care o ţară sau o organizaţie o are la adresa Chinei. Aceeaşi agresivitate poate fi văzută în aceste zile în cadrul unor Jocuri Olimpice care par să fie cele mai controlate din istorie. Sub pretextul măsurilor anti-COVID, tribunele sunt aproape goale, fără vizitatori din afara ţării. În plus, regimul de la Beijing a extins tehnicile de control în masă pe care le folosea doar asupra propriilor cetăţeni şi asupra sportivilor participanţi la competiţie, care au fost obligaţi să instaleze aplicaţia My2022, din raţiuni de pandemie, pentru monitorizarea stării de sănătate şi deplasările concurenţilor. Aceeaşi sursă menţionată susţine că FBI i-a sfătuit pe sportivii americani să-şi lase acasă device-urile personale şi să folosească unele temporare, pentru a nu fi spionaţi şi ulterior.

Mai mult decât atât, un membru al Comitetului Olimpic de Organizare al Chinei i-a avertizat pe sportivi, dar şi mai rău, a avertizat şi Comitetul Internaţional Olimpic, că ar putea fi pedepsiți pentru gesturi de natură politică sau pentru critici la adresa regimului de la Beijing, "în baza legilor din China". Lucru extrem de greu de imaginat în urmă cu 14 ani.

Prin urmare, China încearcă să-şi arate din ce în ce mai mult "muşchii", nemulţumită de actuala ordine mondială dictată de americani. În contextul în care Rusia, care îşi arată şi ea "colţii" din ce în ce mai des în ultima vreme, este la Jocurile Olimpice imaginea aliatului de nădejde al Chinei, aceste lucruri nu pot conduce la nimic bun.

E clar că atât Putin, cât şi Xi Jinping îşi doresc o nouă ordine mondială. Cât de mare poate fi impactul acestei alianţe asupra lumii deocamdată nu poate fi anticipat, însă, cu siguranţă, este îngrijorător.

Citit 1302 ori Ultima modificare Joi, 10 Februarie 2022 22:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.