Nebunul cu butonul nuclear

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Îi cheamă aproape la fel, dar diferența dintre ei este dată nu numai de câteva vocale. Este un hău imens, de ani-lumină, între ucraineanul Volodimir și rusul Vladimir, este diferența dintre, pe de o parte, Zelenski, liderul adevărat care a refuzat varianta de președinte în exil oferită de americani și a hotărât să rămână alături de ai săi până la sfârșit, oricare ar fi acesta, și, pe de altă parte, Putin, bossul țeapăn, la costum și cravată, care dă ordine din biroul de la Kremlin și pe care KGB-ul nu l-a învățat să și zâmbească, ci numai să atace. Și se pare că atacă "all in".

Ofensiva Rusiei din Ucraina nu este o plimbare în parc, așa cum se aștepta probabil Putin, din spatele armatei sale impresionante ca număr și ca echipamente. Pare că s-a împotmolit și el, la fel ca alții care au atacat fără succes, pe timp de iarnă, pe acele meleaguri. E mult prea devreme să spunem că Rusia pierde în Ucraina, dar în primul rând nu câștigă sau, cel puțin, nu atât de repede pe cât și-a dorit. Ceea ce a reușit în schimb Putin - bineînțeles, fără să vrea - este o reacție mondială comună, fără precedent, împotriva Rusiei și în apărarea Ucrainei. Doar câțiva rătăciți mai sunt pe glob care-l aprobă pe președintele rus - prin Venezuela, Cuba sau Coreea de Nord. În rest, Putin și, implicit, Rusia sunt puși la zid de întreaga lume civilizată.

S-au decis sancțiuni economice cu impact major asupra economiei și finanțelor rusești, banca centrală a Rusiei va avea activele înghețate, băncile rusești vor fi deconectate de la sistemul internațional de plăți SWIFT, Putin apare pentru prima dată pe lista liderilor cu conturile blocate, echipele rusești de sport devin "paria" pentru restul lumii, sponsori-gigant ca Gazprom sau Aeroflot se trezesc cu contractele rupte de cei cărora le dădeau zeci de milioane de euro.

În acest context, Putin a decis să arunce totul în joc, cu un ordin de neimaginat acum câteva zile, punând în stare de alertă maximă forțele nucleare ale Rusiei! Decizia a fost luată "din cauza poziției agresive a țărilor NATO", susține Putin, din biroul său de la Kremlin. Dar la ce fel de reacție internațională s-o fi așteptat când a intrat cu tancurile în Ucraina? Oare chiar se gândea că occidentalii îl vor aplauda și îl vor urmări "regulamentar" cum distruge o țară suverană? Că îi vor spune "Brava, Vladimir, în ce țară mai vrei să intri?". Trebuie să fii nebun ca să crezi așa ceva. Un nebun care, iată, acum stă cu degetul pe butonul nuclear.

Citit 1465 ori Ultima modificare Luni, 28 Februarie 2022 01:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.