La București, inamici, la Kiev, amici

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Înainte de războiul din Ucraina, Volodimir Zelenski era privit mai degrabă ca un ”intrus” în lumea politicii. ”Ce să caute un <<actoraș>> în campania prezidențială, <<un câmp de luptă>> cu nume grele în istoria Revoluției Portocalii, a Maidanului, a confruntării între pro-ruși și pro-europeni?” - se întrebau mulți.

Dar uite că ”viața bate filmul” și Zelenski, din personajul pe care nimeni nu-l lua foarte în serios, a devenit personalitatea cu care râvnesc să se întâlnească mai toți politicienii lumii, mari și mici.

Rezistența eroică a Ucrainei în fața invaziei Rusiei este simbolizată de Zelenski, iar acum, că rușii au fost nevoiți să se retragă din zona Kievului, toată lumea râvnește să facă ”vizite de solidaritate” cu poporul ucrainean: președinți, prim-miniștri, oficiali UE, oficiali SUA, e o lungă listă de așteptare pe agenda lui Zelenski! De, o fi ceva solidaritate la mijloc, dar și ceva capital electoral...

Iată că, în tot acest peisaj, apar și ai noștri: Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, până mai ieri inamici pe scena politică românească, își fac bagajele și merg la Kiev pentru a sări în ajutorul poporului ucrainean!

Așteptăm cu nerăbdare să vedem ce vor face cei doi președinți ai Legislativului, cum vor ține sus stindardul democrației și al politicii externe românești! Mai știi, poate acum, cu Putin aproape de Gurile Dunării, le-a dat Cel de Sus gândul cel bun de a nu mai folosi relațiile internaționale pe modelul dâmbovițean al trasului preșului de sub picioare. Ne-am dori, poate, să-i vedem pe cei doi mergând cu o agendă concretă la Kiev, să nu piardă timpul lui Zelenski de pomană, că omul are un război de dus.

Ce poate face acum România? Desigur, pe primul loc este asistența acordată refugiaților ucraineni. Voluntarii au avut o viteză de reacție mai rapidă decât instituțiile statului, dar poate măcar de aici înainte lucrurile vor merge mai bine.

Dar dincolo de asta, România ar putea să ajute Ucraina din punct de vedere economic. Aici, inclusiv Galațiul ar putea juca un rol important, din păcate ”poarta spre spațiul ex-sovietic” e cam înțepenită... Sunt semne de la Transporturi că se încearcă, totuși, deblocarea situației.

Una peste alta, sperăm că domnii Ciolacu și Cîțu vor avea o agendă concretă la Kiev. Mai că le-aș da ”o bilă albă” pentru această deplasare, dacă nu mi-ar fi revenit în minte ”bila neagră” a momentului ratat ”din motive tehnice” cu discursul președintelui Zelenski din Parlamentul României. Dar mai știi, poate că istoria nu se va repeta.

Citit 1148 ori Ultima modificare Joi, 14 Aprilie 2022 23:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.