Parlamentarii vor zile mai multe de vacanţă pentru români

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Un grup de parlamentari a iniţiat un proiect pentru modificarea şi completarea unui articol din Codul Muncii, tocmai din convingerea că ţara noastră stă prost la numărul de zile libere, fiind depăşită de Malta, Slovacia, Spania, Italia sau Austria. Prin urmare, nemulţumiţi că anul acesta, din 15 sărbători legale, doar nouă pică în cursul săptămânii, restul de şase zile fiind în weekend, parlamentarii respectivi au propus să se ofere zile libere în compensaţie pentru sărbătorile care pică la sfârşit de săptămână. Ba, mai mult decât atât, au mai cerut şi ca 24 decembrie - Ajunul Crăciunului şi 6 ianuarie - Boboteaza, să fie considerate zile libere. Bineînţeles că respectivii politicieni au venit în sprijinul ideii cu argumente de tot felul, de la cele religioase la cele istorice şi sentimentale, gen 24 decembrie este ziua în care se împodobeşte bradul, se aleg cadourile. Şi, cum puterea exemplului funcționează cel mai bine, iar s-a adus în discuţie faptul că, în alte ţări, zilele respective sunt considerate deja sărbători legale.

E ca şi cum parlamentarii ar fi rezolvat toate problemele cu care se confruntă românii şi nu le-a mai rămas decât cea legată de vacanţe! Noroc că una dintre iniţiative, deşi se afla pe ordinea de zi chiar în procedură de urgenţă, n-a mai ajuns la vot, iar cealaltă a primit aviz nefavorabil din partea Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, pe motiv că în perioada de sfârşit de an toate companiile lucrează la închiderea balanţei şi deja sunt destul de multe zile în care nu se munceşte. Prin urmare, ambele iniţiative vor fi discutate în Camera Deputaţilor, unde se va lua o decizie finală. Cea de-a doua propunere legislativă a părut aşa de "fistichie", încât chiar şi colegii de partid ai iniţiatorului s-au abţinut de la vot.

De fapt, o astfel de decizie ar adânci şi mai mult diferenţele dintre bugetari şi nebugetari. Aceştia din urmă se ştie că nu-şi primesc întotdeauna liberele de sărbătorile legale. Şi, mai mult decât atât, deşi există legi care să compenseze munca depusă în astfel de condiţii, puţini sunt patronii care să le şi respecte.

Citit 1411 ori Ultima modificare Marți, 17 Mai 2022 19:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.