Politicienii vor să se asigure că pot plagia fără probleme

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Un nou premier este acuzat de plagiat şi, din nou, Consiliul de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) pică victimă. Fix în urmă cu zece ani, când Victor Ponta se afla în situaţia premierului Ciucă, i-a cerut ministrului Educaţiei de atunci, Liviu Pop, să desfiinţeze prin reorganizare CNATDCU exact în ziua în care instituția a anunțat oficial verdictul de plagiat din teza sa.

Acelaşi lucru se întâmplă acum, când ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, lansează propunerea de desfiinţare a CNATDCU, urmând ca acuzaţiile de plagiat să fie analizate, de fapt muşamalizate, la nivelul Comisiilor de Etică din universităţi. E un scandal care ia amploare de la o zi la alta, pentru că oamenii corecţi din mediile academice atrag atenţia că deşi a fost şi până în prezent foarte greu să se dovedească faptul că un politician a plagiat, de acum încolo va fi practic imposibil.

Ministrul Educaţiei se apără, susţinând sus şi tare că noile instituţii care vor ţine locul CNATDCU vor fi la fel de puternice şi independente. Într-adevăr, prin proiectul de lege afişat pe site-ul ministerului se înţelege că aceste comisii de etică din cadrul universităţilor vor primi putere, dar nu să demaşte, ci să ascundă astfel de ilegalităţi. "Este interzisă exprimarea în spaţiul universitar sau în afara lui a oricărei opinii anterior rezoluţiei finale de stabilire a existenţei abaterii, cu privire la vinovăţia persoanei cercetate". Adică tot gunoiul va fi ascuns cu grijă sub preş, iar cei care vor încerca să atragă atenţia asupra unei asemenea fraude vor fi pedepsiţi.

Dacă în prezent CNATDCU era alcătuit din persoane cu prestanţă academică, acele comisii de etică, la nivelul universităţilor şi la nivel naţional, vor fi alcătuite din pixul politicienilor, din persoane obediente, fără valoare reală, care vor juca după cum li se cântă "de sus". Pentru că sunt dependenţi de salariul primit din pixurile rectorilor. Cine va mai avea atunci curajul să pună eticheta de plagiat pe vreo lucrare a unui rector, ministru sau premier? Nimeni. Asta s-a urmărit de mai multe ori, când CNATDCU a mai fost zgâlţâit de cutremure ca şi cel de acum. Până acum nu s-a reuşit dărâmarea lui definitivă. Acum, vom vedea ce va fi.

Citit 1456 ori Ultima modificare Joi, 21 Iulie 2022 18:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.