Galațiul și Brăila, la aceeași căruță!

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Vestea că Brăila a ”suflat” Galațiului încă o mare investiție – ne referim aici la fabrica de echipamente pentru stocarea energiei electrice pe care vor să o facă cehii de la Tesla – a aprins din nou spiritele. Adică, de unde până unde poate Brăila să-i atragă ba pe japonezi, ba pe chinezi, ba pe cehii care, iată, pun la bătaie 100 milioane de euro?

Că Brăila ar fi mai bine poziționată geografic decât Galațiul – zic unii, mai aproape de rutele principale de transport, ar fi un posibil argument. Că ”ai lor” ar fi mai cu moț decât ”ai noștri”, zic alții. Plus că, uite, acum se face Podul peste Dunăre și acesta atrage alte investiții, alt motiv de invidie.

Dacă ar fi să privim partea ”goală” a paharului economic al Galațiului, am vedea că, într-adevăr, industria grea a ajuns pe cale de dispariție, că Parcurile Industriale funcționează doar pe hârtie, că nici de structuri de sprijin dedicate investitorilor nu prea s-a auzit. Există însă și partea ”plină” a Galațiului – învățământ universitar, încă mai avem specialiști în zona tehnică, IMM-uri care se ridică, dar și porturile, cele mai mari de pe Dunărea Maritimă.

Desigur, Brăila are și ea punctele ei forte, dar nici de părți slabe nu duce lipsă.

Nu credem, totuși, că este corect să punem tot timpul în antiteză Galațiul și Brăila. Se tot vorbește de Galați și Brăila sub aspect concurențial și mai puțin de complementaritatea dintre ele. Să ne (re)aducem aminte că zona Galați – Brăila este, totuși, cea mai mare aglomerare urbană după București! Fie că ne place sau nu, viitorul economic, administrativ, social al Galațiului și Brăilei este în aceeași direcție. Tragem cu toți la aceeași căruță! Și n-ar fi bine ca unul să tragă ”hăis” și altul ”cea”!

În ultimul timp, au existat o serie de semnale pozitive în ceea ce privește colaborarea administrativă, susținerea reciprocă, între Galați și Brăila. Și există proiecte care ”s-au mișcat”, tocmai pentru că s-a ajuns la un numitor comun: drumul expres Galați – Brăila, viitorul aeroport regional, transportul de suprafață între cele două orașe, conturarea unei zone logistice în apropierea Podului peste Dunăre etc.

Prin urmare, o investiție la Brăila este bună și pentru Galați. Desigur, și reciproca este valabilă. Cei de la Yazaki au făcut angajări și de la Galați, cei de la Tesla vor face, probabil, la fel. La companii din Galați sunt și mulți angajați din Brăila. Așa este și normal. Cu cât această simbioză va funcționa mai bine, cu atât va fi mai bine pentru toți - brăileni și gălățeni, deopotrivă.

Citit 9054 ori Ultima modificare Marți, 23 August 2022 22:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.