Un spital început cu stângul

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Cea mai mare investiţie din istoria Sănătăţii gălăţene, aşa cum o numea preşedintele Consiliului Judeţului, Costel Fotea, a început cu stângul. Adică, licitaţia pentru construirea unui nou corp de spital, în valoare de aproape 800 de milioane de lei, a fost anulată. "Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau fac imposibilă încheierea contractului", spun cei de la Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Mai exact, s-au adunat nici mai mult, nici mai puţin de 700 de pagini de solicitări de clarificări din partea firmelor care ar fi dorit să participe la licitaţii. Prin urmare, fie că proiectul şchioapătă din toate încheieturile, fie constructorii n-au mai văzut un asemenea spital! 

Cum era şi normal, reprezentanţii Consiliului Judeţului se apără şi nu se simt răspunzători de cele "abateri grave de la prevederile legislative". Ei neagă că ar fi vorba de aşa ceva şi dau vina pe o formulare standard a Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, care, probabil, în opinia lor, se cam joacă cu termenii şi exagerează, fără doar şi poate.

Prin urmare, după ce vor fi reuşit să clarifice solicitările din cele 700 de pagini depuse, se va lansa o altă licitaţie. Reprezentanţii Consiliului Judeţului mai spun că nu-i nicio problemă de timp, că finanţările nu se vor pierde.

În realitate, există o mare problemă a timpului nostru, al contribuabililor care aşteptăm cu anii să se înfăptuiască un lucru care în alte părţi este absolut normal, dar, pentru autorităţile şi firmele angajate să le facă, lucrările devin adevărate acte de eroism. Termenele nu se respectă, contractele nu se respectă, sumele nici ele nu rămân cele pentru care s-a bătut palma iniţial, deşi preţul are o mare greutate atunci când vine vorba de câştigarea licitaţiei. Iar noi, beneficiarii, suntem nevoiţi să acceptăm toate aceste bâlbe, pentru că nu avem cum să-i tragem la răspundere.

Aşa că stăm şi aşteptăm să se facă centura Galaţiului, dar şi Muzeul de Artă, al cărui proiect a fost realizat în 2008, a fost premiat la vremea aceea şi rânduri de politicieni s-au bătut cu cărămida în piept că îl vor face. Au trecut de atunci 14 ani. Şi ghiciţi ce? În vara asta s-a făcut o altă licitaţie, a câştigat o altă firmă, iar cea care a dat dovadă de neseriozitate a pierdut boii de la bicicletă. Atât. 

Citit 1613 ori Ultima modificare Joi, 25 August 2022 21:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.