Gălățenii contează!
Foto: Anca Melinte

Gălățenii contează!
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

„Da, gălățenii contează!”, îmi spune inima când aflu despre performanțele copiilor, tinerilor sau adulților în toată firea, care cuceresc premii naționale sau internaționale în competiții științifice, tehnice, artistice, sportive. Daria-Irina Gherasim - campioană europeană la badminton, Rareș Andrei Neculau - argint la Balcaniada de Informatică pentru Juniori, Rebeca-Daria Ciocan - campioană la atletism, Paul Găvănescu – aur la Campionatele Balcanice din Albania, la proba de triplusalt… ar fi primele nume care îmi vin în minte acum. Se adaugă 68 de premii și mențiuni cucerite de elevii gălățeni la olimpiadele naționale din anul școlar precedent.

Și asta nu e tot! În acest an școlar, în învățământul preuniversitar cu frecvență din municipiul Galați se acordă 208 burse de performanță, 4.324 de burse de merit, 842  de burse de studiu și 2.077 de burse de ajutor social. Da, pentru că în Galați sunt copii care se încăpățânează să învețe bine în pofida dificultăților familiale… Și performanța lor este cu atât mai prețioasă cu cât nu au confortul material pe care acești copii l-ar merita. Nu sunt duși și așteptați cu mașina la și de la școală, pregătiri sau antrenamente, nu au parte de tehnologia sau de condițiile altor copii. Și totuși, contează!

Gălățenii nu doar că au contat și contează! Avem gălățeni care au uimit lumea! Daniel Spoerri, Nina Cassian, Cristian Calude, Ileana Cotrubaș, Nae Leonard, Eliza Leonida Zamfirescu, Remus Azoiței ar fi primele nume care îmi vin în minte. Personalități născute aici, în orașul Galați.

Gălățenii contează atunci când faptele lor bune, inițiativele lor remarcabile, talentul, profesionalismul și seriozitatea cu care își îndeplinesc misiunile devin știri pozitive în presa națională sau internațională.

Gălățenii, însă, par să conteze mai puțin atunci când vine vorba despre mari investiții în infrastructură, despre investitori importanți care vin să-și deschidă afaceri sau reprezentanțe aici. N-am să spun că toate se opresc la Brăila, dar n-am argumente contrare.

Din păcate, gălățenii par să conteze și mai puțin în ochii propriilor guvernanți locali atunci când se iau decizii fără ca măcar să li se spună ce urmează să li se întâmple. Restricțiile de trafic li se anunță în ziua în care încep sau deloc, scumpirile și modificările din transport le află presa pe sub mână, pentru că oficial nu are acces la documente. Iar despre consultare nici nu mai încape vorba...

Și atunci poate că gălățenii ar trebui să facă în așa fel încât să conteze și aici, acasă!

Citit 2498 ori Ultima modificare Joi, 17 Noiembrie 2022 22:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.