Bucuraţi-vă de eliminarea MCV, Schengenul vine mai încolo!

Bucuraţi-vă de eliminarea MCV, Schengenul vine mai încolo!
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Consiliul JAI, care reuneşte miniștrii de Justiție și de Afaceri Interne din toate statele membre ale Uniunii Europene, se va întruni, în luna decembrie, pentru a decide aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie.

Pe măsură ce se apropie întâlnirea, politicienii autohtoni au început s-o scalde în privinţa unui vot care să confere României statutul de ţară membră a Spaţiului Schengen, deşi în ultimele 2-3 luni au fost foarte vocali şi categorici. Cel mai probabil, veştile care circulă "pe surse" prin cancelariile occidentale nu sunt tocmai favorabile României, chiar dacă la nivel oficial optimismul alor noştri este la cote destul de înalte. Unii politicieni consideră chiar că România ar putea fi decuplată de Bulgaria şi premiată cu admiterea, în timp ce vecinii de la sud ar trebui să mai aştepte. Această variantă este însă foarte puţin probabilă, pentru că Europa ne-a tratat întotdeauna "la pachet", încă de la intrarea în Uniune, în 2007.

Avem, ce-i drept, o recomandare a Comisiei Europene (nici nu se mai ştie a câta), politicianistă până-n măduva oaselor, dar şi două state, Suedia şi Austria, care s-au alăturat între timp "duşmanului de clasă" Olanda. Situaţia este expusă sec în cel mai nou banc din spaţiul mioritic, în care este "lăudată" intensa activitate a diplomaţiei româneşti, al cărei lobby a dus la... triplarea numărului de state care nu ne vor în Schengen.

Între timp, cum orizontul liberei circulaţii se îndepărtează vizibil de România şi Bulgaria, Comisia Europeană a scos din traista cu daruri de Crăciun eliminarea MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) pentru cele două ţări, chiar dacă nici de data aceasta decizia nu este una finală. Măcar să avem şi noi o bucurie în luna cadourilor, că ni s-au lungit urechile de când aşteptăm cuminţi în banca a doua să ne bage şi pe noi în seamă premianţii Europei.

Şi-avem mare nevoie de bucuria asta mică şi platonică, pentru că iarna care vine nu se anunţă deloc uşoară, cu o criză economică pe care abia de-acum o vom simţi (scăderea puterii de cumpărare va începe să genereze şomaj cât de curând), un război la graniţă căruia nu i se întrevede un final în viitorul apropiat, la care se adaugă "reuşitele" guvernamentale ce vor ţine inflaţia la două cifre cel puţin încă un an şi vor încetini absorbţia fondurilor europene prin încăpăţânarea cu care se agaţă de pensiile speciale, cele "eliminate" în 30 de zile în fiecare campanie electorală...

Citit 1130 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2022 17:05

2 comentarii

 • postat de Diaconescu
  Joi, 24 Noiembrie 2022 10:38
  95.76.59.***
  Desi in acord cu comentariul lui Florin, consider o eroare deplasarea lui Bode in Austria pentru....
  - Nu !
  - Cauza Romaniei o pot sustine cei care pot prezenta argumente, care sa desfiinteze sustinerile acelor exponenti, olandezi, suedezi, austrieci si alte natii, desi trebuie sa constientizam ca motivatiile lor sut politice clar si economic interesate, ba chiar si pecuniar sustinute de rusi in cazul Austriei!
  Este foarte bine stiut si prezentat in segmentele media independente sau concurente Rusiei, ca Moscova dicteaza in Austria prin ceea ce detin si finanteaza (oricum austriecii nu au fost o natie independenta never)! Acestaeste si motivul pentru care Ungaria si Serbia sustin tot Rusia, desi sunt in doua barci!
  Si, astfel cauza aderarii Romaniei la spatiul cu nume austriaco-... poate fi sustinuta numai de reprezentantii firmelor austro (gen OMV, Erste si Holzindustrie Schweighofer), care prin controale tintite si amanuntite si dese, puteau determina primirea retroactiva in Schengen! Altfel recunosc implicit ca deturneaza fonduri si fac evaziune si exploatare cu ajutorul coruptilor din Romania, dar in beneficiul austriecilor, iar asta nu deranjeaza! La fel si in cazul olandezilor si noilor sceptici suedezi. Spre exemplu, Turcia a obtinut deblocarea vanzarii de avioane americane, numai dupa ce au dat acordul aderarii suediei la nato. Si exemple mai sunt.
  In cazul Olandei, spunem Damen si miile de firmulite olandeze care au venit precum capusele sa valorifice capul de pod. A se vedea in cazul acestora diferenta de salariu dintre angajatii olandezi fara calificare (minim 2500 Euro net - plus avantaje), iar un specialist roman cu studii superioare si responsabilitati pe masura, primeste putin peste 2500 RON (nu Euro)! Cam aceasta este realitatea intereselor vestice! Dar sa nu uitam de interesele imobiliare si cele ale lanturilor de magazine cu sedii financiare pe spatiile de referinta si cu produse tot chinezesti ori bangla pachistaneze!
  1
  10
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 24 Noiembrie 2022 08:31
  86.124.203.***
  Sincer putem spune ca dupa 18 ani cu presedinti de asa zisa dreapta ca Romania este pregatita sa intre in Schengen???Ieri a fost o stire toata ziua cu vamesi corupti la Iasi!!!Cu citeva zile inainte de decizia asteptata!!!!Daca dai cautare pe Google gasesti stiri cu politisti de frontiera corupti la greu!Hai sa fim seriosi !!!!Si ca s-a retras sau se va retrage MCV!!!Este justitia din Romania dreapta cu Ion si Maria????Ce se intimpla cu Ion daca era in locul zeitei justitiei Macovei????Nu meritam suntem praf prin reprezentantii nostri!!!Dupa ce zeci de ani am strigat si am recunoscut ca suntem corupti,si acum sunt politicieni care recunosc in parlamentul european ca suntem corupti ce credeti ca se poate intimpla???Sa fim multumiti ca macar am fost primiti in UE si astfel milioane de romani au putut munci in Europa!Am platit mult pentru acest cistig dar ce era cu Romania acum cu 5 milioane de romani in tara cautind de munca?????In Galati alde Nica nu au fost in stare sa construiasca un debacarder si noi vrem in Schengen???Pai miine daca doreste un vapor cu pasageri sa opreasca in Galati nu are unde sa acosteze!!!!Si suntem pregatiti!!!
  1
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.