Dovada unei pieţe a muncii disfuncţionale

Dovada unei pieţe a muncii disfuncţionale
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Conform Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu brut era în România, la finele primului semestru al anului, de 6.413 lei, corespunzător unui salariu mediu net de 3.977 de lei. Concret, nu mai puţin de 38% din veniturile salariale ale unui angajat din România reprezintă dări la stat, şi asta doar în primă fază, fără a lua în calcul diverse alte impozite ulterioare, cum ar fi cele pe proprietate, sau taxa pe valoarea adăugată. De inflaţia din ultima perioadă nici nu mai are rost să discutăm. De aici rezultă o primă problemă a economiei româneşti, respectiv taxarea excesivă a muncii, care nu permite consolidarea unei clase de mijloc, clasă care reprezintă "motorul" oricărei economii dezvoltate.

Un alt indicator salarial relevant pentru o economie este salariul median, care reprezintă nivelul față de care jumătate dintre salariaţi câştigă mai puţin, iar cealaltă jumătate mai mult. În România, conform unor calcule realizate de site-ul cursdeguvernare.ro, acest salariu median era, la aceeaşi dată ca mai sus (30 iunie), de circa 3.400 de lei brut, ceea ce corespunde unui salariu net de aproximativ 2.000 de lei, sumă câştigată de 55% dintre salariaţii români.

În acelaşi timp, mai puţin de 15% dintre români sunt plătiţi cu sume mai mari decât salariul mediu.

Într-o economie funcţională, diferenţa dintre cele două salarii (mediu şi median) este în general relativ mică, în favoarea salariului mediu. Inclusiv salariul minim european, adoptat recent de Parlamentul European, prevede că acesta trebuie să fie 50% din salariul mediu sau 60% din salariul median, această proporţie fiind considerată una standard. Concret, la un salariu mediu de 6.500 de lei brut ar trebui să corespundă un salariu median de 5.400 de lei brut. Or, în România, acesta este de numai 3.400 de lei brut, adică mai puţin de două treimi decât ar fi normal!

Această diferenţă uriaşă dintre salariul median şi salariul mediu este încă o dovadă că piaţa muncii din România este profund disfuncţională, iar cauzele nu pot fi decât măsurile populiste pe care le-au luat politicienii noştri de-a lungul anilor, prin creşteri din pix ale salariilor unor categorii sociale (bugetari, în special, dar nu numai), necorelate absolut deloc cu eficienţa şi productivitatea muncii. Iar asta a dus la o emigraţie excesivă şi la o criză accentuată în ţară de oameni calificaţi, situaţie care influenţează negativ din ce în ce mai mult întreaga economie românească şi se va perpetua pe termen lung, pentru că acum este foarte greu de corectat fără a genera probleme sociale majore.

 

Citit 1426 ori Ultima modificare Luni, 31 Octombrie 2022 21:45

3 comentarii

 • postat de florin
  Marți, 01 Noiembrie 2022 09:19
  86.124.203.***
  In Romania din pacate vorba asta cine munceste ori e prost ori nu gindeste se potriveste foarte bine!!!!Daca muncesti in Romania 40 de ani pe salariul mediu ramii sarac!Si ajungi la pensie!Ai muncit 40 de ani ai platit aproape jumatate din salariu la stat si surpriza ai o pensie de rahat!Norocosi sunt doar specialii!!!!!!Aia care o smecheresc toata viata!Romania este tara smecherilor!Zilele trecute unul din specialii Romaniei a lovit 2 masini nu a oprit la semnalul politiei nu ia pasat!Rezultatul????E smecherul nostru a gresit hai sal iertam!!!!Daca era unul din prostii care au muncit 40 de ani si are o pensie de rahat????Bagal in beci dal in p..a noastra!!!!!Dar nimeni de la ANAF nu la intrebat!bai prietene ce impozite ai platit tu in ultimul an de iti permiti un Mercedes de 30000-50000 euro????????
  2
  17
  Raportează
 • postat de jmecheru
  Marți, 01 Noiembrie 2022 08:21
  89.39.81.***
  De aia e bine in venitul minim gatrantat.Esti la fel ca bugetarii.Si cu micile ciupeli ale vietii si cu cateva vauchere,pe ici pe colo,mai un sprijin alimentar de la UE,Mai de la stat un card social,mai un ajutor pentru lemne,pe langa biserica mai cade cate un colac o coliva,haiiii baaaa ...pai nu te apuca frezoanele cand auzi de munca?din care iti fura statul cam jumatate?Pai cum sa muncesti?haiii catzzzz....
  5
  9
  Raportează
 • postat de Le-am potrivit și eu
  Marți, 01 Noiembrie 2022 07:24
  109.166.128.***
  Uf, greu de cap, dar am căutat pe net să mă lămuresc ce este salariu brut mediu și salariu brut median și am înțeles. În primul rând, salariu mediu nu este salariu net, ce bani iei în mână, salariu brut fiind impozitat cu cel mai mare procent din UE, aproape 40%, deci, din banii luați din muncă, vărsați la statul bugetat sugativă, aproape jumătate din munca dumneavoastră. Din munca pe o săptămână, munciți pentru al nostru Stat-Guvern-bugetat, pentru ei, Luni, Marți, Miercuri și 4 ore Joi, degeaba, sau din 8 ore muncite pe zi, 3 ore jumătate, degeaba, la statul bugetat sugativă întreținere. Acum cu salariu brut median în 2020, care reprezintă procentul total al contractelor de muncă din România a celor ce muncesc pe bune ,,în câmpul muncii'', contracte ce întrețin marea armată a bugetaților la stat, neproductivi, repet, în 2020, numai 13% au peste salariu mediu, adică 852 803 persoane, iar restul, majoritatea 87% au sub salariu mediu în număr de 5 622 762''oameni a muncii''. Datele din articol sunt actualizate, eu am ''prins'' pe anul 2020, dar în concluzie, marea majoritate ce muncesc pe ,,câmpul muncii'' , aproape trei sferturi, peste 5 milioane, au salariul net, aproape de salariul minim pe economie, un pic peste 1 500 lei.
  3
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.