Galațiul, pepinieră de viitori angajați sau groapă a speranțelor?

Galațiul, pepinieră de viitori angajați sau groapă a speranțelor?
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

De luni de zile, Galațiul s-a obișnuit să facă parte din topurile naționale ale șomajului, în care nu e deloc bine să fii prea sus. Suntem în continuare în Top 5 ale celor două clasamente de profil, atât în cel după numărul total al șomerilor înregistrați, cât și în cel al ratei șomajului raportată la populația activă a județului. Iar faptul că suntem parcă abonați la locurile fruntașe ale acestor topuri ne arată că, cel puțin până acum, „partea economică” nu prea ne-a ieșit așa cum ne doream.

Nu cu foarte mult timp în urmă, Ziarul Financiar ne așeza în partea de sus a unui alt top, de data aceasta dătător de speranțe. Concret, regiunea Moldovei se conturează ca fiind cea mai mare pepinieră de viitori angajați ai României, ieșind în evidență cu numeroși membri ai Generației Z, adică tineri cu vârste între 10 și 24 de ani, cu mult peste alte regiuni ale României. Conform sursei citate, Iașiul este cel mai tânăr județ al României, cu peste 143.000 de membri ai Generației Z, dar nici Galațiul nu stă tocmai rău. În clasamentul ZF, figuram cu vreo 82.000 de tineri între 10-24 de ani, număr care ne situa peste majoritatea „colegelor” de Regiune de Sud-Est: Brăila (44.000), Tulcea (32.000), Buzău (66.000), Vrancea (55.000), dar în urma Constanței (107.000). „Aceste huburi de tinereţe pot deveni factori în luarea unor decizii de investiţii”, se arată în articolul citat. Deocamdată, la noi încă nu s-a întâmplat așa ceva.

Să ai o pepinieră de mulți viitori angajați este o condiție necesară pentru dezvoltarea unei zone, dar, din păcate, nu e și suficientă. Iar una din pietrele de moară care continuă să ne tragă în jos o reprezintă lipsa infrastructurii rutiere. Este ceea ce, de fapt, afectează întreaga regiune a Moldovei, ruptă încă de autostrăzile (puține, așa cum sunt ele) din celelalte zone ale țării. Sunt semne bune cu viitoarea autostradă a Moldovei, dar mai durează.

O altă condiție a unei viitoare dezvoltări, pe lângă tinerii pe care îi ai, este și educația acestora. Pregătirea umană și cea profesională. Nici aici nu stăm deloc bine. Conform datelor ultimului recensământ, peste 220.000 dintre gălățeni au ca pregătire cel mult opt clase. Sunt circa 60.000 de absolvenți de învățământ superior, alți vreo 212.000 au absolvit liceul sau o școală profesională, în timp ce 223.495 de gălățeni au cel mult opt clase absolvite sau sunt fără studii. Uluitor, în condițiile unui învățământ obligatoriu de 10-12 clase, aproape un sfert de milion de oameni din județul Galați nu au mai mult de opt clase.

Așa că om fi noi un potențial „hub de tinerețe”, dar există riscul să pățim ca fotbaliștii care s-au născut talent și au murit speranță.

Citit 3332 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2023 17:41

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de Bogdan podeț
    Luni, 06 Februarie 2023 07:11
    5.14.132.***
    Viva PSD,,Partidul Speranțelor Deșarte '' din Galați este o singura scăpare sa FUGIM
    0
    0
  • postat de Trandafirul Galben
    Luni, 06 Februarie 2023 01:10
    5.13.171.***
    ANAF,POLIȚIA LOCALĂ ȘI ALTE INSTITUȚII LOCALE,ÎNCHID MULTE AFACERI DIN GALAȚI,LA COMANDĂ.
    ANTREPRENORII NU AU CURAJ SĂ VORBEASCĂ,LE ESTE TEAMĂ.
    MULTĂ CUMETRIE,CORUPȚIE,TRAFIC DE INFLUENȚĂ ȘI SCURGERE DE INFORMAȚII.
    INCLUSIV ANGAJAȚII ȘTIU ASTA.
    DE UNDE SPERANȚĂ?
    0
    0
  • postat de marr
    Vineri, 03 Februarie 2023 21:40
    86.124.201.***
    Cu Vise - Promisiuni/Minciuni nu construiesti nimic ...Aia din afara , din Vest ( vezi Polonia ) tot la fel au facut ?
    Daca ti-a intrat Hotu' in Casa ...nu poti face tu cat te poate FURA el . Mai ales in Romania .
    I-au cerut Agricultorii sprijin Lu' Ministru' Daea...sa faca ceva cu Sistemul de Irigatii ...ca la Vara iar vine Moartea/Seceta .
    Sa imi fac sperante ?
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 03 Februarie 2023 10:58
    5.13.195.***
    Pepiniera nu exista.,.. doar bengalezi, vietnamezi etc. Un roman fara arogante prostesti si mandrii, sfere de confort fixiste NU MUNCESTE PE CUTIA MILEI! Daca 34 de ani purtatorii de diplome doar pe hartie AU FURAT CAM TOT si-au vandut DE POMANA industria, n-au retehnologizat NIMIC... nici un om cu scaun la cap si cel putin o limba straina vorbita NU AR STA AICI...

    Scolile profesionale distruse, sanatate praff, lipsa infrastructura, industrie... LA CE SA STAI?? Daca nu ne luam dupa modelul Ukrainei sa scapam de toate loazele si sa pornim fabrici si uzine, agricultura ACUM... tara merge spre autodistrugere in continuare!
    0
    0
  • postat de gynexx
    Vineri, 03 Februarie 2023 10:28
    95.76.32.***
    "De luni de zile, Galațiul s-a obișnuit să facă parte din topurile naționale ale șomajului"?! Poate de ani de zile, sau altfel spus cand a fost ultima data cand nu am facut parte din aceste toputi?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.