Când faci iarna car și vara sanie

Când faci iarna car și vara sanie
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Plecând de la principiul că omul gospodar își face iarna car și vara sanie, mai marii urbei gălățene au decis că majoritatea școlilor și liceelor din oraș au nevoie de reabilitare. Lucru foarte adevărat, însă extrem de greu de realizat. Într-un an școlar cu vacanțe din șase în șase săptămâni, cu note, fără note, cu teze, fără teze, hop și relocarea școlii pentru că trebuie să înceapă, repede, repede, lucrările de modernizare.

Și cum până la vacanța mare ar mai fi ceva vreme și oricum vacanța mare e prea mică, ce-i în mână nu-i minciună. Decizia de a începe să reabilitezi o clădire de mărimea unei școli nu e o glumă, iar efectele n-au întârziat să apară, așa cum era de așteptat. A început goana pentru a găsi spațiu de relocare pe la școli vecine și licee mai mari, care fie au fost deja reabilitate, fie sunt într-o stare relativ bună și nu le-a venit încă rândul la modernizare. Dacă ai norocul să fie aproape de școala ta, rămâne doar problema amenajării spațiului în care elevii nou-veniți, oaspeții, să poată face ore. Dacă însă ai fost găzduit la o școală mai îndepărtată, atunci, pe lângă celelalte probleme, apare și cea a transportului copilului până la noul imobil.

Dar dacă toate astea sunt probleme de adulți, elevii de gimnaziu care vor ajunge să învețe, cel puțin în ultima parte a anului școlar 2022-2023, în sediul unui liceu vor fi acaparați de viața de licean, încă din copilărie. Ce copilărie, când începi ziua de școală privind la fetele de liceu cum își flutură sprâncenele proaspăt laminate sau cum își etalează noua husă de fițe a telefonului mobil, primită de la "iubi", cu care, evident, trebuie să își facă primul selfie al zilei în toaleta instituţiei. Cum să te mai gândești la bietele fracții pe care trebuie să le aduci la același numitor, când în sala de alături elevii de liceu, îmbrăcați după ultima modă, îşi așteaptă profesorul pe ritmuri de manele. Și cum să te mai gândești la ce ai avut de învățat la biologie, când liceenii, adunați ciotcă lângă caloriferul din hol, râd zgomotos, povestind despre doamna profesoară care vine îmbrăcată ponosit la ore, sfidând orice modă, și cu o mașină demodată, care merge cu ultimii stropi de benzină.

Astfel, orice urmă de comportament decent și reguli de morală și civism ar învăţa copilul acasă, acestea pălesc în fața "modelului" pe care elevii de gimnaziu îl văd la liceenii care învață în aceeași clădire. Aceștia devin brusc etalon, iar mama, atât de demodată cu regulile ei "arhaice", merită să fie lăsată să vorbească singură.

Citit 1312 ori Ultima modificare Joi, 16 Februarie 2023 15:58

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Haos creat organizat, intenționat ?
    Vineri, 17 Februarie 2023 09:38
    109.166.137.***
    Haos în învățământ, fiecarenministru cu ''reforma'' lui, din PSD și în ultimii ani până azi, PNL conform degringoladei create de numărul de miniștrii numiți, în medie unul pe an. Până azi numărul de miniștri în învățământ numiți, sunt 30 de miniștrii, recordul haosului fiind în 2012 cu patru miniștr
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.