Gaura neagră care înghite contribuţiile de pensie ale românilor

Gaura neagră care înghite contribuţiile de pensie ale românilor
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Continuă în aceste zile discuţiile pentru "eliminarea" pensiilor speciale, discuţii începute acum nici nu se mai ştie câţi ani şi încheiate întotdeauna fără rezultat. De data asta, însă, se va ajunge cel mai probabil la o formulă de ajustare (nu de eliminare), pentru că de acest lucru depinde deblocarea unei tranşe importante de bani europeni.

În context, o altă discuţie interesantă mi se pare cea a cuantumului contribuţiilor pe care un salariat trebuie să le vireze de-a lungul carierei profesionale pentru a putea beneficia de pensie. Dacă luăm în calcul cifrele actuale (35 de ani de muncă, o contribuţie de 25% din salariu şi o pensie medie de 40% din salariul mediu - 1.739 lei/4.398 lei), ar rezulta că această sumă se ridică la 8,75 salarii anuale, adică echivalentul a circa 22 de ani de pensie. Astfel, pentru a-şi "mânca" toată contribuţia virată (fără a pune la socoteală dobânzile pentru cei 35 de ani), un pensionar ar trebui să trăiască 87 de ani, situaţie absurdă în condiţiile în care speranţa de viaţă în România este de 74 de ani (şi de numai 70 de ani pentru bărbaţi). În concluzie, un român primeşte pensie doar nouă ani (numai cinci ani, în cazul bărbaţilor), deşi a contribuit pentru 22 de ani, adică mai mult decât DUBLU! Cu aceste cifre pe masă, rezultă că, la actuala speranţă de viaţă, contribuţia pentru pensie ar trebui să poată fi redusă de la 25% până la circa 10% din salariu (că doar avem cele mai mari taxe pe muncă din Europa).

Dintr-un alt punct de vedere, preferat în calcule de către stat, în care considerăm solidaritatea, nu contribuţiile personale, drept metodă de acordare a pensiei, avem 4,7 milioane de pensionari şi ne-ar trebui 11,7 milioane de salariaţi care să-i poată susţine (tot cu pensie de 40% din salariu), în condiţiile în care România are doar 5,7 milioane de angajaţi - nici JUMĂTATE din necesar. Deficitul este unul uriaş şi evident nesustenabil, iar bugetul asigurărilor sociale este de ani buni completat de la bugetul de stat.

Căutând cauzele diferenţelor dintre cele două "matematici", începe "dansul"! Vom descoperi că avem sute de mii de "speciali", ale căror pensii nu depind de contribuţii, ci sunt plătite "din burtă", sau că pensionarea la 65 de ani e doar pentru "fraieri", în timp ce pentru alte sute de mii de "speciali" scade până la 45 de ani, astfel că vârsta medie de pensionare este, de fapt, 57 de ani. Şi tot aşa, cu excepţie după excepţie (şi sunt zeci, poate chiar sute de astfel de legi, pentru o mulţime de categorii de salariaţi), "nespecialii" ajung să plătească DUBLU şi să beneficieze de JUMĂTATE. Curat "special", monşer!

Citit 2524 ori Ultima modificare Joi, 02 Martie 2023 15:51

7 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 03 Martie 2023 23:03
    5.13.195.***
    Statul roman este cel mai prost administrator al banului public, cel mai mare hot, nesimtit, nemernic, criminal, marlete, inapt si increzut!
    Sper sa moara in chinuri! Ai stat si ai gazat cei ce aduc 55% din PIB-ul real si a fost nimeni inca tras la raspundere!??? TU CHIAR CREZI CE VEI SCAPA???
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 03 Martie 2023 09:25
    86.124.201.***
    1.Alde Rares Bogdan mani*** la televizor ca daca vezi Doamne daca vin ei in 30 de zile pensiile speciale vor disparea!
    Au trecut aproape trei ani de atunci!Pensiile speciale puteau disparea in 30 de zile daca PNL si USR faceau o lege care nu se referea la trecut!Se stia ca Curtea Constitutionala va sari in sus daca se incearca sa se reduca un drept cistigat!In concluzie ne asumam sa platim in continuare pensiile cistigate pina in acel moment!Si TOATE MODIFICARILE INTRAU IN VIGOARE IN VIITOR!!!!!DECE NU S-A FACUT ASA????INTREBATII PE CEI DE LA PNL SI USR!SI ACUM SE APLICA ACEEASI TACTICA!VORBIM CA REDUCEM DREPTURILE DEJA CISTIGATE !SI ATUNCI SIGUR VA CADEA LA CURTE!TREBUIE SA VORBIM DE VIITOR!
    2.Sistemul de pensii a devenit un ghiveci!In totalul pensionarilor sunt introdusi si cei 1,5 milioane de beneficiari ai indemnizatiei minime!!!!Adica aceea care nu au stagiile complete de cotizare!Sunt introdusi cei cu pensii speciale la care contributia este zero!Pe contributivitate sunt undeva la 2,5 milioane!!!!!Toate contributiile celor 5 milioane si ceva de contracte de munca ar trebui sa alimenteze doar pensiile pe CONTRIBUTIVITATE!Si apoi foarte multe categorii cu salarii mari nu contribue!La care se adauga faptul ca avem o economie unde marea majoritate a contractelor sunt pe salarii minime!Unde se mai intimpla acest lucru ?Doar prin Africa!!!
    0
    0
  • postat de Marcu D
    Vineri, 03 Martie 2023 08:46
    5.2.209.***
    In altă logică, nimeni din conducerea atestui stat nu suflă o vorbă despre miile, dacă nu zecile de mii de oameni care au cotizat/cotizează la sacul fără fund al statului si au trecut sau trec la cele veșnice înainte de a ieși la pensie. Onor toti politrucii de pe la ministerul Muncii și așa-zisei protecție socială, niciodată nu au prezentat o astfel de situație. Așa, ca să știe si contribuabilul român de rând câți bani rămân în buzunarul statului, fără ca cei care au cotizat să beneficieze în vreun fel.
    Acum se dau de ceasul morții și o dau din colț în colț ca să păstreze acele pensii ultranesimțite, mai ales la magistrați, cărora, tot ei, politicul, prin legi strâmbe le-au conferit aceste ultraprivilegii nesimțite. Bineînțeles, că tot prin legi se pot corecta aceste hoții pe față, dar nu se vrea.
    Oare cum in Spania, țară din UE, pensia este plafonată la 2600 de euro, indiferenti cine și ce ai fost?
    0
    0
  • postat de Zap
    Vineri, 03 Martie 2023 08:15
    171.232.85.***
    Trei voturi negative. Deci va place sa fiți furați!
    Ce atâta smiorcaiala??

    Sper sa facă pensiile speciale de 1milion de €
    0
    0
  • postat de Furat legal.
    Vineri, 03 Martie 2023 07:18
    109.166.133.***
    Interesant, logică și corectă viziune expusă în articol. Nu m-am gândit la asta. Felicitări autorului articolului, este dramatic și concludent. Vorba bunicului trecut prin toate regimurile, de la monarhie la ''democrație'' care a spus, ,,cel mai mare hoț, este statul'' și zic eu, te fură ''legal'' în astă viață deplorabilă în care am ajuns.
    0
    0
  • postat de Zap
    Vineri, 03 Martie 2023 04:05
    171.232.85.***
    Care e problema?
    Vì s-a dat ocazia sa votați USR, sau PACT la Galați.
    Tot PSD a ieșit cu majoritate zdrobitoare.

    Semn ca ne place sau ca lipitorile sunt asa de multe încât influențează votul decisiv.
    Soluția, emigrarea pana când vor rămâne fără nici un ban.

    Atunci se vor opri. Sau vor începe sa vândă tara pe bucăți ca să continue să plătească pensii speciale târâturilor bugetare.
    0
    0
  • postat de paloma
    Vineri, 03 Martie 2023 00:41
    5.13.144.***
    Boss, bravos, ai inventat roata !!! Poate ne spui si cine se pensioaneaza la la 45/50 de ani(fosti politisti), angajati la politia locala si cum cumuleaza si pensia si salariile !!!...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.